Hogyan adj le pár kilót futás segítségével? - Futniszép.hu
Életmód

Hogyan adj le pár kilót futás segítségével?

Egyre inkább rájövünk rá, hogy az egészséges életmódról, edzéstippekről és táplálkozási tanácsokról szóló írások végtelen + 1 variációi keringenek fent a neten és minél inkább beleássuk magunkat egy-egy kisebb szegmensébe a témáknak, ez annál inkább előjön. Éppen emiatt mikor nekikezdünk egy anyag összeállításának, mindig arra törekszünk, hogy egy szüzsé szülessék, a lényegre próbálunk fókuszálni. Ilyen elcsépelt téma a fogyás, hiszen lehetetlen kihívásnak tűnhet, azonban igenis lehetséges, ha ragaszkodsz az edzéstervedhez, egészségesen táplálkozol és megfogadod az alábbi tanácsainkat.

A legjobb stratégia, ha kezdetben kisebb célokat tűzöl ki magad elé (heti rendszerességgel), így elérheted a várva-várt célt: a dekáktól, a kilókin át a testsúlycsökkentést! Ezt a kis anyagunkat kövesd a négy héten keresztül, ne kérdezz semmit, csak csináld és négy hét múlva jelentkezz az eredménnyel!:)

Első hét

 1. Előre tervezd meg az étrendedet! Ha minden alapanyagot megvásárolsz még vasárnap, az előre elkészített ételeidet pedig vákuumzáras edénybe rakod, akkor biztosan egészségesen fogsz étkezni ahelyett, hogy feldolgozott élelmiszereken és gyorséttermi koszton élnél. Egyébként ez az első pont talán a legkönnyebben betartható és egyben a leglogikusabb is… Menj el és vedd meg a jó cuccokat!
 2. Ha edzéssel indítod a napot, biztosan nem süppedsz bele a lusta hétköznapokba. Egy tanulmány szerint az éhgyomorral végzett edzés 20% -al nagyobb zsírégetést eredményez, mintha étkezést követően edzenél. Edzés után ne feledkezz meg arról, hogy egészséges, mégis kiadós reggelire van szükséged, ha nem szeretnél rosszul lenni. Stimmt!
 3. Az intervallum edzés nemcsak a futásteljesítmény, hanem a zsírégetés fokozásának is az egyik leghatékonyabb módja. Az intervallum edzés a rövid (60-90 másodperces) sprinteket kisebb (2-3 perces) pihenőkkel párosítja. Az intervallumok egymás után többször megismételhetők. Capiche?
 4. Az első héten heti két, egyenként 20 perces intervallummal kezdj! Ennyi.

Második hét

 1. A második hét talán a legfontosabb, mivel tested ekkor vált “edzés” üzemmódba. Fontos, hogy ügyelj tested megfelelő hidratálására: az emberek 37% -a összekeveri az éhséges a szomjúsággal, mivel a dehidratált szervezet az éhség tüneteit utánozza. Tehát: kezdd a napot egy jó nagy adag vízzel! Nem kell ásványvíz, jó a csap is, de mégjobb az Örvényesen található forrásvíz, ha épp itt vagy valahol Tihany közelében!:)
 2. A második héten ideje beiktatni a harmadik intervallum edzést is, így hetente összesen egy órán keresztül fogsz ilyen jellegű edzést végezni a rendes edzésterveden felül. Ha úgy érzed, jól bírod, csökkentheted a pihenőidőket is. Ha jó formában vagy, válts egy perces pihenőkre, ha viszont kimerültnek érzed magad, maradj a három perces változatnál.
 3. Ha úgy érzed, nem jutsz kellő energiához, és már az edzés elején is fáradt vagy, edzés előtt fogyassz több egészséges ételt!

Harmadik hét

 1. A harmadik héten már tapasztalhatod az intervallum edzés futótempódra gyakorolt jótékony hatását.
 2. Kezdj 5 perces tempós futással (a csúcsteljesítményed 70% -án), majd vezesd le két perces kocogással. Ezután 8×30 másodpercet teljesíts 90% -os erőfeszítéssel, melyet 90 másodperces pihenő kövessen. Ezután visszavehetsz, vagy ha igazán kemény edzésre vágysz, teljesíthetsz egy újabb 2×3 perces intervallumot 80-90% erőbedobással.
 3. Kaja-kaja-kaja: ügyelj a kiegyensúlyozott étrendre! Ne egyél teljesen zsírmentesen! A zsírbevitel nem eredményez zsírraktározást, ellenben égető szüksége van rá szervezetednek a helyes működés fenntartásában, ide értve az immunrendszert és a hormonháztartást. A zsír ugyanis egyben energiával is feltölt!
 4. Ne feledd nyilvántartani a haladásodat: mindig írd le, hogyan érezted magad az egyes edzések után, és hogy milyen ételeket fogyasztottál!

Negyedik hét

 1. Az utolsó héten lépnek be a piramis intervallumok! Remekül jönnek, ha meg akarod variálni az unalmas edzéseket, ráadásul nagy lökést is ad az utolsó hétre. Teljesíts 1, 2, 3, 3, 2, 1 perces intervallumokat ebben a sorrendben, egyforma pihenőidőkkel. Különböző pulzusszámokat mérhetsz, amint eltérő erőbedobással dolgozol, hiszen az egy perces intervallumok során gyorsabb leszel, mint a három percesekben. Heti háromszor végezd.
 2. A bevitt táplálék minőségére, ne pedig annak mennyiségére helyezd a hangsúlyt! Ahelyett, hogy a kalóriákat számolnád, ügyelj a fehérje, szénhidrát és zsír helyes arányára, hogy kellő energiával lásd el magad, és még nagyobb legyen a zsírégetés.

Ez a négyhetes terv egyike annak a milliónak, amit megtalálhatsz magyar és nemzetközi felületeleken, blogokon, de mi már rájöttünk arra, hogy bőven elég eggyel beérni, hogyha azt legalább el is kezded és végig is viszed. Szóval ha épp van négy heted és kipróbálnád, amit mi neten keringő kismillióból a leghatékonyabbnak és legkövethetőbbnek találtunk, akkor hajrá! Sok sikert, a találkozunk két hét múlva!:)

Kezdd el! Ennyi a tanácsunk végső soron
Kezdd el! Ennyi a tanácsunk végső soron