13 tipp: Mit együnk futás előtt és futás után? - Futniszép.hu
Érdekesség, Gasztronómia

13 tipp: Mit együnk futás előtt és futás után?

A Cornexi dietetikus csapata összetett csak Nektek egy szuper összefoglaló írást a verseny alatti és utáni étkezésről.

– Amiben a futók étrendje eltér, az az energiatartalom és az időzítés.

– A futás sok kalóriát éget, kilométerenként közel 65 kalóriát.

– Az elsődleges energiaforrás a szénhidrátok, fontos hogy a glikogénraktáraid telítve legyenek.

– Egy-két órával a futás előtt célszerű enni, ilyenkor hasznos valami édesség, én futás előtt egy órával elfogyasztok egy Cornexi zabszeletet, ez mindig megoldást jelent.

– Az én véleményem, hogy hatékonyabban tudsz edzeni vagy versenyen jól teljesíteni, ha nem kiürült energiaraktárakkal indulsz.

– Az edzést vagy versenyt követően egy főként szénhidráttartalmú étkezés segít visszatölteni a glikogénraktárakat. Ez a futás követő félórában a leghatékonyabb, de a szervezet okos és saját ütemében visszatölti a kiürült raktárakat, ha hagyunk neki időt.

– Ha munka előtt futunk és nincs idő reggelizni, kapjunk be egy Cornexi müzli-vagy zabszeletet és indulhat a futás, majd ha végeztünk aztán beérve a munkahelyre elkészíthetjük a Cornexi zabkását és visszatöltjük ezáltal a raktárakat. Ha figyelsz a cukor bevitelre is, ajánljuk a hozzáadott cukor nélküli ízeket.

– Viszont ha munka végeztével indulunk futni, akkor érdemes futás előtt 1-2 órával előbb Cornexi zabkását fogyasztani és a végeztével Cornexi szelettel tölteni.

– Ezt mindenkinek a saját ritmusába be tudja illeszteni.

– Neked kell eldöntened, hogy edzés után kell e külön enned vagy elég megvárnod a soron következő étkezést. A folyadékpótlásról viszont ne feledkezz meg.

– A 3 szempont alapján eldöntheted szükséges e enned: 60 percnél hosszabb futás volt vagy megerőltető edzés vagy holnap is akarsz futni, ha ezek közül kettőre igen a válaszod, akkor fogyassz testsúlykilogramonként 1 g szénhidrátnak megfelelő táplálékot edzés után.

– A fehérjepótlás is lényeges, segít a regenerációban, az ideális arány 3:1 (szénhidrát-fehérje).

– Egyél okosan és fuss jól!