10 felbecsülhetetlen regenerálódást segítő tipp

Húsvét ebben az évben hosszú hétvégére esett, így nekünk is több időnk volt olyan témák után kutatni, amikről szívesen írunk. Az „X+1 tipp” cimű cikkek már a könyökünkön jönnek ki, de még mindig a leghatásosabb forma, hogyha röviden össze szeretnénk tapasztalatokat foglalni, szóval most jöjjön egy „X tipp” típusú anyag!:) Ha nem megfelelően regenerálódsz, lehet hogy jövő héten úgy fogsz lebicegni a lépcsőn, szóval íme a futniszep.hu tíz tippje, hogy mit kell tenned a futás után, hogy úgy regenerálódj, mint egy profi.

Amint végeztél a futással – legyen az egy könnyű edzés vagy egy olyan verseny, melyre már hetek óta készülsz – ne feledd az alábbiakat:

  1. Vezess le!

A legrosszabb dolog, amit egy verseny után tehetsz, ha teljesen leállsz. Egy finom levezetés meggátolja a vérnyomásod egekbe szökését, és segít a salakanyagok eltávolításában is, friss vért szállítva az agyonhajszolt izmaidba. Egy laza 10-15 perces kocogás vagy némi finom nyújtás igazán sokat jelenthet, de itt amúgy egy laza séta is segíthet (mi ezt szoktuk). 

2.  Ne mulaszd el az időablakodat!

Talán az evés az utolsó, ami egy futás után az eszedbe jut, de ha sikerül bevinned valamit az edzést követő 20 perc során, kihasználhatod a feltöltődés nyújtotta lehetőségeket. Egy kis rágcsálnivaló és ital, mely szénhidrátot és fehérjét egyaránt tartalmaz, a regenerálódás legjobb elegye. És most jöjjön egy brutálisan jó hír: egy nemrég megjelent tanulmány szerint a kakaó a lehető legjobb futás utáni ital!!!:)))

  1. Folyadékpótlás, folyadékpótlás, folyadékpótlás!

A folyadék lehető leggyorsabb bevitele segít pótolni a futás során elszenvedett veszteségeket. Az elektrolitokat tartalmazó sportitalok ideálisak az izzadással elvesztett anyagok pótlására – esetleg nézzetek utána kiemelt partnerünknél, a Penconál, tényleg prémium cuccaik vannak!

  1. Ne menj aludni… egyelőre!

Úgy érezheted, hogy mozdulatlanul ülve a fotelben jó érzés, de jobban regenerálódsz, ha valami könnyű tevékenységet végzel a nap hátralévő részében. Némi laza séta vagy nyújtás segít a vérkeringés fenntartásában, túljutva a regenerálódás fázisán.

  1. Nyomd össze magad!

Ha beöltözöl valamilyen nyomóruhába, javulhat vérkeringésed, és ezáltal a salakanyagok eltávolítása az izmaidból. Tihanyban be fogunk mutatni kompressziós cuccokat, de nézzetek utána a neten, nagyon sok minden fellelhető!

  1. Visszatöltés… ismét!

Magadhoz vetted a regenerálódást segítő adagodat a futást követő 20 percen belül, de még nem vagy kész. 2-3 órán belül egy kiadósabb ebédre is szükséged van. Vegyél magadhoz egy magas szénhidrát és fehérjetartalmú, némi egészséges szírt és zöldségeket is tartalmazó ételt a gyulladás csökkentése érdekében.

  1. Aludj!

Habár kiérdemeltél egy kis verseny utáni ünneplést, ne maradj fenn sokáig, ha optimalizálni szeretnéd a regenerálódásodat. Ha időben ágyba bújsz, tested képes az izmok újraépítését segítő hormonokat termelni. A pihenés a regenerálódás elengedhetetlen része, tehát próbálj legalább 8 órát aludni.

  1. Menj masszázsra!

Kezeld fájó izmaidat sportmasszázzsal (ha van valaki, aki megcsinálja, pl.: párodat is megkérheted:)

  1. Fuss ismét!

Kifejezetten hosszútávfutások és versenyek után ne ugorj vissza a megszokott edzéstervedbe, különben a rosszullétet és a sérülést kockáztatod. Ugyanakkor némi könnyű gyakorlat jobb, mint a semmi. Ha lábaid nagyon fájnak, próbálj ki némi finom kiegészítő edzést, legyen az kerékpározás vagy úszás. Amint kicsit jobban érzed magad, kezdj kocogni, és fokozatosan építsd vissza edzésprogramodat az elkövetkező hetek során.

  1. Jutalmazd meg magad!

Legyen szó egy kis verseny utáni roséfröccsről, aperolról vagy egy tábla csokoládéról, önmagad megjutalmazása segít helyrejönni és csodát tesz a motiváció terén. Jó voltál, megérdemled! Mellesleg épp ennek mentén álmodtuk meg a tavalyi évben, hogy Tihanyban és Szigligeten is egész napos programokká bővítettük a versenyt, így lehet utána hemperegni, fröccsözgetni, estig tartó bulikában ismerkedni. Reméljük hasznos lesz számotokra legújabb cikkünk, szép napot és legyetek sokat a családdal húsvétkor! Holnapra fiúknak jó locsolást, lányoknak jó menekülést!:)

Nem azt mondjuk, hogy mind a 10-et és mindig kell használnod, de legalább olvasd el a tippjeinket, aztán ami szimpi, mehet bele az edzés rutinodba!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések