5 dolog, amit nem tudtál a levenduláról 

Azt gondolod, a levendula csak egy növény, kis cuki, lila virágokkal? Pedig a múltban sokszor hittek misztikus tulajdonságaiban, amik miatt kiemelkedett az átlagos virágok közül.

Úgy tartják, a levendula a Földközi-tenger vidékéről, Indiából és a Közel-Keletről származik. Története 2000-2500 évvel ezelőtt kezdődött, és népszerűségét finom, édes illatú virágának, valamint sokrétű felhasználásának köszönheti. Latin neve, a „lavandarius” a lavare igéből származik, mely azt jelenti „megmosni”, utalva a növényből készült főzetek felhasználására. Mások úgy tartják, a levendula neve a latin livere szóból származik, mely „kékes színűt” jelent.A történelem során sok érdekes igaz történet és különleges legenda keletkezett a lila virágú növénnyel kapcsolatban.

  1. Egy keresztény legenda szerint a levendulának nem is volt semmiféle jellegzetes illata, mindaddig, amíg Mária, Jézus anyja egyszer rá nem terítette ruháját száradni egy levendulabokorra.
  2. Egy római babona szerint az áspiskígyó (egy veszélyes viperafaj) a levendulabokrok közé helyezi fészkét. Emiatt a növény megközelítését veszélyesnek tartották, az ára pedig borsosabbá vált.
  3. A középkorban a szerelem gyógynövényeként ismerték. Úgy tartották, a szeretett személy hajára permetezett levendulavíz megőrzi viselője romlatlanságát.
  4. A 17. századi londoni pestisjárvány alatt az emberek mindkét csuklójukra levendulacsokrot kötöttek, hogy védekezzenek a halálos kór ellen. Azok, akik abból éltek, hogy éjjelenként kirabolták a pestis áldozatainak lakását vagy sírját, egy úgynevezett „Négy Tolvaj Ecete” főzetben fürödtek meg egy-egy éjszakai „munka” után – ez a fertőtlenítő kotyvalék levendulát is tartalmazott.
  5. A gyarmatosítók által került Észak-Amerikába, ahol úgy vált különösen ismertté, hogy a teához keverték, amikor az ázsiai tea ára túl magas volt.
    Forrás: iStockphoto/grafvision

Forrás: SHE.hu

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések