7+1 tipp, ha már leszakadt a hó, pedig március 20-tól tavasz van…

Ma reggelre újra leszakadt a hó, pedig az elmúlt 10 napban már bőven kijutott a tavaszból és valljuk meg, már a rohadtul nem kívántuk a hideget… erre épp most, mikor írjuk ezt a cikket, a híradóban elzárt településekről, autópályán rekedt autókról és hóviharról szól minden, meg a piros jelzésről. Szóval úgy gondoltuk, hogy összeszedünk néhány tippet, hogy kibekkeljétek ezt a most következő hetet, amikor a koponyeg.hu szerint még maradni fog a hideg – akkor is, ha meteorológiailag március 20-án kezdődik a tavasz. Azaz holnapután… Szóval kitartás és ne hagyd, hogy a téli depresszió maga alá gyűrjön!

Fogadd meg hét jótanácsunkat (hótanácsunkat?)!

Magyarországon december 21-én kezdődött 2017-ben a tél, nem csoda, ha letörtnek és kedvetlennek érzed magad, lelkesedésed alábbhagy, depresszióval küzdesz: egyszóval levert vagy és még úgy tűnik maradsz is… Hacsak nem találsz ki valamit! Na, de nézzük a tényeket:
A Közép-Európában élők mintegy egyötödét érinti a téli depresszió, mely a rövidebb nappalokból fakadó csökkent napsugárzásból adódik. A tünetek a közismert „téli rosszkedvtől” a depresszió súlyosabb fokáig terjedhet. Miért is következik ez be? A Nemzeti Egészségszolgálat (NHS) szerint a téli hónapokra jellemző csökkent napsugárzás megzavarja a szerotonin nevű boldogsághormont, csakúgy, mint az alvásciklusod vezérléséért felelős melatonin termelését. Ezen túlmenően, a csökkent napsugárzás kevesebb D vitamint is jelent, amit az agy és a csontok egészségével hoznak összefüggésbe. Az időjárás és a napsütés eleve adott tényezők, azonban számos módon felülkerekedhetsz. Íme a jó közérzet növelésének néhány módja:

Futni jó! (mondjuk ezt tudtuk…)

Nem meglepő módon, itt a futniszep.hu-nál, valamint két versenyünkön a Knauf Tihanyi Félmaratonon és a Mapei Szigligeti Félmaratnon hiszünk abban, hogy a futás egy életforma. Azonban nem ilyen egyszerű elfutni a rosszkedv elől. Ha mozgásban maradsz, kétségkívül enyhíted a tünetek hatásait, mivel az edzés során endorfin szabadul fel, ami jókedvre derít még a sötét napokon is. Ugyanakkor a napfénynek való kitettség alapvető szerepet tölt be a hangulat és a pozitív hozzáállás szabályozásában.
Testünk természetesen reakciója a fényre hatással lehet az étvágyunkra, az energiaszintünkre és a hangulatunkra is, tehát minél több napfény ér, annál könnyebben leküzdhetjük a téli levertség tüneteit.

Változtasd meg a napi rutinodat!

Szívj magadba napfényt ahol csak tudsz! Ha általában bent fogyasztod el az ebédedet, hozd ki a legtöbbet a legnaposabb napszakból. Irány egy kis déli futás, vagy a tömegközlekedés helyett gyalog indulj a munkahelyedre.
A hozzáadott napsütés előnyei:
Tested napsütésnek való kitettségének további előnye a feszesebb test. Napi akár 20 perc természetes napfény, különösen reggel, a tapasztalatok szerint segít megszabadulni a fölös kilóktól. Tehát dobd fel a hangulatod és élvezd a minden képzeletedet felülmúló előnyöket!

Mozogj együtt barátaiddal!

Ha barátaid a hidegben várnak rád, kevésbé fogsz nemet mondani. Még ha nem is tudsz napra menni, a társaság mentálisan feldobja a napodat, így élvezheted az endorfin jótékony hatásait.

Fényterápia

A levertség egyik leghatásosabb kezelése a fénydoboz. Az emberek 85% -ának segít legyűrni a téli levertséget, a napsütés hatásait utánozva. A téli fénydobozokat általában napi 30-60 percet használják. A Lumie remek lehetőségeket kínál, látogass el a lumie.com oldalra.

Töltsd fel magad!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend segít magasan tartani a vitamin és ásványi anyag szintedet, hogy felkészülten várd a telet. Ezen felül a D vitamin beviteledre is ügyelned kell. Októbertől márciusig a nem éri elegendő UVB sugárzás a bőrödet, így nem tudsz D vitamint előállítani. A Nemzeti Egészségszolgálat javaslata szerint érdemes olyan étkek napirendre vétele, mint az olajos halak (lazac és hering), a vörös húsokkal és tojással egyetemben – meg persze van az állandó kedvenc, a pizzus, csak azt sajnos sosem ajánlja senki:D

Ha pedig nagy a gáz, ne légy rest és beszélj az orvosoddal!

Bátran kérjél orvosi tanácsot! Nem létezik azonnali megoldás a téli levertség ellen, de háziorvosod táplálékkiegészítőket írhat fel vagy kognitív viselkedésterápiára küldhet.

Reméljük, hogy egy hétig még kitartotok és valamit segített ez a kis vasárnapi összefoglalónk, amit az időjárás ihletett! Vagy van egy 8. tipp: feledkezzetek abba, amit szerettek csinálni. Ha szabad egy személyes példát hozni: jónéhány hónapja nekiugrottunk a csapat #ujprojekt-jének, szóval ha jó az idő, ha rossz, ezen melózunk, így meg aztán tök mindegy, hogy milyen kint az idő! 🙂

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések