Interjú a futniszép.hu futói által támogatott, SOS Gyermekfalvak vezetőjével

A Mapei Kft.-vel közösen először a III. Mapei Szigligeti Félmaratonon vezettük be legújabb jótékony kezdeményezésünket, melynek lényege, hogy a futók opcionálisan és tetszőleges összegben már a nevezésükkor felajánlhatnak adományt, aminek 100%-át az SOS Gyermekfalvak kapja meg. Az eddig nevezettek majdnem 3/4-e (!) döntött úgy, hogy felajánl valamilyen összeget az alapítványnak, melyet ezúton is köszönünk Nektek, futóknak! A teljes összeget még nem láthatjuk, hiszen a nevezés még tart, de azt már most látjuk, hogy az eddig futniszép által rendezett adakozások között rekord összegű adományról beszélhetünk már most is. A következőkben pedig Romet-Balla Ágnessel, adománygyűjtési és kommunikációs igazgatóval szeretnénk bemutatni Nektek az alapítvány munkásságát, és azt is elmondjuk, mire fordítják majd az összegyűlt összeget.


Ágnes, elsőként mutasd be kérlek, hogy az SOS Gyermekfalvak Magyarország milyen eszközökkel segíti a gyermekek megfelelő fejlődését és biztonságát? Milyen tevékenységgel segíti a gyerkőcöket az alapítványotok?

Ma 23 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. A gyerekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegése, betegsége vagy halála miatt kerül hozzánk. Közel 400 gyereknek adunk családot Kőszegen, Kecskeméten és Orosházán. Az SOS-ben a gyerekek nevelőszülői családokban élnek, lehetőség van rá, hogy a testvérek együtt nőhessenek fel. Sok gyerek különböző lemaradásokkal, tanulási hátrányokkal érkezik hozzánk. A nevelőszülők, a pszichológus és a fejlesztő szakemberek együtt dolgoznak azon, hogy a gyerekek kikeveredjenek a múltjukból, behozzák hátrányaikat és legyen valódi jövőjük. 

A futók által összegyűjtött adományt milyen célra fordítjátok majd?

Nagyon örülünk ennek a kezdeményezésnek, minden pénzbeli adomány óriási segítség az SOS gyerekeknek. Az SOS Gyermekfalvak egy közhasznú alapítvány, magánszemélyek és vállalatok adományainak köszönhetően tud magas színvonalon gondoskodni a 400 gyerekről. Így tudunk számukra különböző szabadidős- és fejlesztőprogramokat, kulturális programokat szervezni. Most lesz 25 éves a kőszegi gyermekfalu, ennek alkalmából számos sport programot szeretnénk rendezni a gyerekeknek. Mindig arra törekszünk, hogy a helyi lakosokat is meg tudjuk szólítani eseményeinkkel, hiszen nagyon fontos, hogy az SOS-ben nevelkedő gyerekek a kőszegi gyerekekkel együtt tanuljanak, játsszanak, nőjenek fel, hogy megkönnyítsük a beilleszkedésüket. A futásból befolyó támogatásból most számukra rendezünk egy közös focikupát. (Október 5-én a sportnap keretein belül a 12-18 éves éves korosztály fog megmérkőzni egymással, és ezzel párhuzamosan futóversenyt is szerveznek majd. Október 6-án pedig az SOS a szülinapi buliját koncertekkel, utcabállal, ugrálóvárral, és kézműves kiállítókkal ünnepli a gyerekekkel együtt. – a szerk.) 

Örömmel hallottuk, hogy a Gyermekfalvak lakói közül többen is a sportok szerelmesei, és 7-en is belevágnak Tőletek a Szigligeti pályának. Mit tudhatunk az ifjú nevezőkről?

A legkisebb futónk mindössze 9 éves, de nagyon elszánt, imád futni, kisebb sikerei és helyezései már voltak is. Egy másik fiú, aki erősíti a csapatunkat a félmaratonon, versenyszerűen atletizál 13 évesen, de a többi öt fiú is focizik és fut rendszeresen versenyeken vagy hobbiból.

A lelkes futóitokon kívül milyen formában találkozhatunk még Veletek Szigligeten? Készültök valamivel a rendezvényre?

Mi is jelen leszünk a rendezvényen munkatársainkkal, akik szívesen beszélgetnek a szurkolókkal az SOS Gyermekfalvak munkájáról. (Továbbá a fiatalokat csillámtetoválással várják a standjunknál és ha Kassai Viktor Jószolgálati Nagykövetük ideje engedi, Ő is ellátogat hozzánk az eseményre. – a szerk.)

Köszönjük a válaszokat, és Szigligeten találkozunk!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések