A tengerparti futás 7 megdöbbentő előnye

Múltheti nyaralós cikkünk után még mindig maradunk a vakáció témakörben, azon belül pedig a sokak által kedvelt, de annál kevésbé ismert homokban futásról írtunk. Összeszedtünk Nektek 7 érdekességet, és pár olyan tanácsot, amit érdemes megfogadnod, ha úgy döntesz, kipróbálod ezt a mozgásformát pihenésed során. Ha pedig éppen nem terveztek idén tengerpartra menni, de érdekel a téma, ne add fel, és keress a környéken olyan helyet, ahol homokos a talaj, mint például az egyes várások külterületén, vagy dunaparton.

 

1. 30% -kal több kalóriát égetsz

Amikor homokon futsz, minden egyes lépésnél, amikor lábaid besüppednek, több erőt kell kifejtened, mint a betonon. Ez lépésenként 30% -kal több kalória elégetését jelenti, amit érezni is fogsz: teljesen természetes, hogy homokban nem lehet a megszokott tempót és hosszt teljesíteni, de ne is erőltesd túl magad. Kis túlzással mondhatjuk, hogy ez egy teljesen eltérő sport, mint az aszfaltfutás, értjük ezt úgy, hogy más izmokat, izomcsoportokat mozgatunk meg. Ne hagyd, hogy elragadjon a végtelen táj szépsége: lényeg a fokozatosság.

 

2. Ha rendszeresen futsz homokos talajon, kevésbé fogsz lesérülni

 

Ha homokos talajon futsz, a térdedben, bokádban és lábfejedben található stabilizációs izmaid jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mintha szilárd talajon futnál. Ezen izmok folyamatos edzettségével tulajdonképpen bebiztosíthatod magad az aszfaltfutásra: „meg sem kottyan” majd a bizonytalan talaj után és könnyedén fogsz tudni végigsuhanni a pályán.

 

3. Változatos buckák

A láb erősítésére szolgáló homokbuckákon való fel-le futás, kvázi akadályok kerülgtése egyrészt izgalmasabbá teheti az edzésünket, másrész a már itthon egyre nagyonn népszerűségnek örvendő akadályfutásokra való felkészülésnek is egy nagyszerű formája. Használd ki a természet adta változatos tájegységeket, és  fejleszd vele egyensúlyérzéked is!

 

4. Adj egy kis pihenőt az ízületeidnek!

 

Az eféle testmozgás amennyire erőltető lehet egyes izmainknak, – lehet hogy nem is gondolnánk, – de annyival csükkenti is más ízületeink terhelését. Az olyan lábízületek, mint a térd vagy a boka terhelése határozottan csökken a betonfutáshoz képest, hogy a „becsapódás” mozdulata enyhébb, mérsékeltebb és hosszabb ideig is tart. A homokon futás lehetővé teszi a vádlik alapos megdolgozását is a sérülés veszélye nélkül.

5. Természetes felfrissülés

 

Semmi sem jobb, mint egy kemény tengerparti futás után az óceánban búvárkodni. Megmártózni a tengerben nem ugyanolyan, mint egy jeges fürdő, mégis csodákat tesz a keményen megdolgoztatott izmait pihentetésében, miközben egész tested felfrissül.

 

6. Lélegzetelállító környezet

Ha tengerparton futsz, semmi máshoz nem fogható, lenyűgöző látványban lehet részed. Ez különösen igaz a pirkadat és naplemente idején. Arról nem is beszélve, hogy a déli órákban perzselő homok helyett ekkor még hűsítően kellemes a talaj hőmérséklete is, a levegőről nem is beszélve…

 

7. A mezítláb futás élménye

Igazán remek érzés ledobni a futócipőt, és élvezni a homokkal való közvetlen kapcsolatot. Ha mezítláb futsz, lábujjaiddal belekapaszkodsz a homokba, ami a vádlidat és a lábfejedet egyaránt erősíti. Ha lent jársz nálunk nyáron a Dorko Tihany beach-en, a strandröpi pályán kipróbálhatod!

 

Tengerparti futás tippek

·      Fuss sima, vizes talajon ahol csak lehet, hogy elkerüld az ínszalag sérüléseit.
·      Ha mezítláb futsz, ügyelj a kagylókra és az üvegszilánkokra!
·      Ne akarj rendes versenytempóban futni. A homokba süppedés lelassít. Lazíts, és tartsd be a fokozatosság  követelményeit!
·      Végül, de nem utolsó sorban, élvezd ki a különleges futásod minden percét!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések