Achilles (k)ín

Futás során gyakori panasz a lábfájdalom, ami hatással lehet a helyes futótechnikára, így az edzés is nehezítetté válhat. Egy igazán elhivatott sportember természetesen nem szeretne emiatt lemondani arról, hogy továbbra is rója a köröket, ezért fontos, hogy mielőbb kiderüljön, mi áll a probléma hátterében, és hogy miként lehet megszabadulni a panasztól.

A futás gyakori hátráltatója az Achilles-ín fájdalma

Szinte nincs is olyan futó, aki időközönként ne panaszkodna lábfájdalomra. Ez szerencsére az esetek többségében múló probléma, melyen egy kis pihentetés és borogatás segít, ám előfordulhat, hogy a fájdalom megmarad, megnehezítve ezzel a sportos napokat. A panasz hátterében leggyakrabban valamilyen índegeneráció (tendinopatia) áll. Ebben az esetben a fájdalom általában a bel- vagy külboka alatt, a talp hosszanti boltozata mentén, a lábháton, valamint a sarok fölött szokott jelentkezni. Oka, hogy az adott ín túl van terhelve, ezért apró mikrosérülések keletkeznek rajta, majd a hegesedés következtében a benne lévő rostok átrendeződnek, ami tovább fokozza a degenerációt. A folyamatot gyakran gyulladás is kíséri (tendinitis), ami még nagyobb fájdalmat generálhat.

A futók közt általában az Achilles-ín tendinitis, vagyis az Achilles-ín gyulladás szokott előfordulni. Hátterében gyakran a túlerőltetés, a nem megfelelő futócipő és futótechnika áll, hiszen ha a lábfej kissé kifelé fordul, akkor a sarokcsontra tapadó ínra a kelleténél nagyobb terhelés nehezedik.

Az Achilles ín gyulladás tünetei:
– az ín mentén duzzanat,
– sarokfájdalom,
– reggeli lábszármerevség,
– nyomásérzékenység,
– recsegő hang.

A probléma általában a 40 feletti, rendszeresen sportoló korosztály mellett az újrakezdőket is sújtja, akik hirtelen, a fokozatosság elve nélkül térnek vissza a futópályára, így könnyen túlerőltethetik magukat.

Újra a pályán, fájdalmak nélkül

Panaszok esetén a szakember a fizikális vizsgálaton túl képalkotó vizsgálatokat rendelhet el, és ezek segítségével pontosan felállítható a diagnózis. Bár az Achilles ín gyulladásánál a legfontosabb a prevenció (megfelelő cipő, technika), ám ha kialakult a probléma, úgy igen sokat segíthet az aktív fájdalomcsillapítás. Az eljárás során szteroid-mentes injekciós kúrával nem csupán tüneti kezelést végznek, hanem a fájdalom gyökerére hatnak, ezáltal célzottan és hatékonyan szüntetik meg a gyulladást, és állítják vissza a dinamikai egyensúlyt.

A tartós gyógyulás érdekében érdemes emellett gyógytornász és rehabilitációs edző segítségét is kérni, hogy kiderüljön, mi is okozta az Achilles-ín gyulladását, így ezáltal ki lehet javítani az esetleges mozgásbeli hibákat, rossz berögződéseket.

Forrás: http://www.weborvos.hu/

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések