Az óceánok ultrafutója, Mányoki Attila

A III. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton kiemelt vendégeként idén Mányoki Attilát, hosszútávúszót köszönthetjük. Attila gyermekkora óta úszik, mondhatni a víz a lételeme. Pályafutása során számos kiemelkedő sportteljesítményt ért el, világrekorder eredményekkel büszkélkedhet. 2004-ben Görögország díszpolgára lett, 2008-ban Zalaegerszeg-díjjal tűntették ki, 2016-ban, San Pedróban (USA, Kalifornia) beiktatták a Nemzetközi Marathon Úszó Hírességek Csarnokába, 2017-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, 2019-ben elkészült Vele az Ocean’s Seven: Az északi pokol című dokumentumfilm, 2020. január 1-jén pedig a World Open Water Swimming Association jelölte a 2019-es Év Embere címre.

Attila teljesítette a világ legnehezebb csatorna-átúszásait, amelyeknek már önmagában a sikeres véghezvitele is kiemelkedő teljesítményként nyugtázható, de sokszor rangos helyezéseket is elért ezen versenyek között. Óceánok haragos viharával, medúzákkal, zord időjárással és ultratávokkal megküzdve van csak igazán elemében, a Balaton számára csupán csak egy pihentető habfürdő, ha éppen át kell úsznia azt – vajon miért említem pont ezt példaként? : )

Azért, mert Ő fog eljönni hozzánk augusztus 16-án, Vele fogunk beszélgetni Szentbékkállán a színpadon, amikor már lefutotta mindenki a maga távját, és Attila lesz az a vendég is, aki komolyan gondolta, hogy a napfelkelte a Balaton kellős közepéről a legszebb, így nem is a hajóról, hanem a vízből nézi majd meg mellettünk az első napsugarakat, a két katamarán mellett úszva.

Attila, lehengerlő a pályafutásod, és elképzelni sem tudjuk, hogy hány és milyen izgalmas helyzetekbe kerülhettél már a nem mindennapi „hivatásod” miatt, így reméljük, a Pegazusban majd minél több kalandodról be fogsz számolni, ízelítőként viszont kérlek, emelj ki egyet, ami egész életed egyik lemeghatározóbb élménye volt.

Tavaly augusztusban sikeresen teljesítettem az Északi-csatorna átúszását, mely a legnehezebb volt karrierem alatt. Ezzel együtt sikeresen befejeztem az Ocean’s Seven sorozatot, melyet 18. személyként tudtam teljesíteni az összetett leggyorsabb idővel.

Kerültél már életveszélyes szituációba is?

Az Északi-csatornát 3. nekifutásra sikerült teljesítenem. Az első alkalommal 26 fokra hűlt a testem és a hypothermia miatt elvesztettem az eszméletem és kórházba kerültem. A második próbálkozás alkalmával 15 Oroszlán medúza csípést szedtem össze, melynek következtében leálltak a belső szerveim és a bal tüdőm összeomlása után életmentő beavatkozást kellett az orvosoknak végrehajtani. Kómában voltam. A felépülést követő évben mentem vissza és megdöntöttem a világ legjobb idejét.

Olyan vagy Te a vízben, mint földön Lubics Szilvia, vagy Szőnyi Ferenc. Egyszerűn nem ismertek korlátokat, és emberi ésszel fel nem fogható kihívásokat teljesítetek. Ha egyszer megcéloznátok, elfutnátok a Holdig, és átúsznátok a Tejutat is. Mi a következő nagy célod, melyet szeretnél teljesíteni, mi jelent még kihívást Neked? 

Kihívást mindig lehet találni! Az idei esztendőben a világ egyik legrégebbi úszóversenyén állok rajtra, melyet 1916 óta rendeznek New Yorkban a Manhattan-sziget körbeúszásával. 

De ha már mi a futásban vagyunk elsőként otthon, s tudjuk, hogy a két sportág „kéz a kézben jár”, szépen kiegészítik egymást: Te hogy állsz a futással?

Az utóbbi pár évben kimaradt. Azt megelőzően sokat futottam. Nagyon sokat jártam az egyik baráti társaságommal Badacsonyba. Szerettem oda járni. Szilveszter napján a Zalaegerszeg környéki dobokon rendeznek egy versenyt. A zalaegerszegti Deák Szakközépiskola a start és cél állomás. A hideg, jeges, havas terep és a jelentős szintkülönbség nagyon nehézzé tudja tenni a 42 km-es távot. Évekig indultam rajta különböző távokon és egyszer sikeresen teljesítettem a marathoni távot is rajta.

Zárszóként egy üzenet a futóinknak: oszd meg velünk kérlek, hogy mi az, ami Téged motivál a legnehezebb pillanatokban?

A legfontosabb az örömforrás. Nem csak magamnak, de másoknak is. Egy-egy helyszín teljesítése alkalmával a legnagyobb értéket a megtett út adja. Milyen nehéz és kihívásokkal teli utat kellett bejárnom azért, hogy végül célba érjek és megvalósítsam az elém állított célt, álmot! Csodálatos dolog megélni azt, amiben hittem!

Köszönjük a beszélgetést, és találkozunk a Balaton közepén augusztus 16-án, a III. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések