Bemutatkozik az V. Mapei Szigligeti Félmaraton támogatottja, a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány

Immáron harmadik éve, hogy a futniszép.hu versenyei esetén lehetőség van az ezidáig is egyedi adományozási megoldásként alkalmazott „integrált” nevezésre. Pont úgy, ahogyan hozzáadjuk a nevezésünkhöz a pólót, vagy Penco Power Pack csomagot, úgy a jótékonykodás lehetőségét is be tudják X-elni a futóink, és büszkén jelenthetjük, hogy bizony élnek is vele a legtöbben. Ez azért egy apró, de annál fontosabb figyelmesség, mert sokszor nem azért nem adományozunk párszáz forintot, mert nem tudunk vagy nem akarunk, hanem mert egész egyszerűen nem is jut eszünkbe. Ezzel az opcióval viszont többezer embernek hívjuk fel a figyelmét arra, hogy egyetlen gombnyomással adakozhatnak. Lehet, hogy sokan nem is tudjátok, de ezelőtt ezt a módszert pont a III. MAPEI Szigligeti Félmaratonon, 2018-ban vezettük be közösen a névadó támogatónkkal, amikor az SOS. Gyermekfalvaknak gyűjtöttünk össze 287.800 Ft-ot, melyet a MAPEI Kft. megduplázott, így 575.600 Ft-ot adhattunk át a kedvezményezett félnek. Azt követően, a tavalyi évben, 2019-ben a Démétér Ház számára gyűtöttek össze a futók 325.800 Ft-ot, melyet a MAPEI nagylelkűsgűnek köszönhetően újra megduplázva adhattunk át, azaz 651.600 Ft-ot. A kezdeményezés „jó szokásunkká” vált, és a lehetőséget átszerveztük már a többi versenyünkre is, ezzel a csodálatos futóinknak köszönhetően szintén sok-sok pénzt összegyűjtve más szervezeteknek. Az idei évben is sikerült egy szuper csapatot kiválasztanunk a szigligeti versenyünkre. Egy olyan közösséget, akik számára pont olyan fontos a testmozgás, mint Nektek, kedves olvasóink, annyi különbséggel, hogy ők egy picit hátrányosabb helyzetből indulnak. Ebben segítet Nekik a szervezet, olvassátok tehát szeretettel a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvánnyal készült interjúcikkünket így a szombati ebéd után.

Pontosan hogyan biztosítotok támaszt a végtaghiányos gyermekeknek, milyen programjaitok vannak? Mutasd be kérlek a tevékenységeteket.

  • Alapítványunk célja a szerzett vagy veleszületett végtaghiányos gyermekek testi és szellemi fejlesztése az egészséges, boldog felnőtté válás reményében. A több, mint 30 éves múltunk alatt nagy hangsúlyt kapott a szülők tájékoztatása, a kapcsolódó ellátások bemutatása, jogi segítségnyújtás. Fő profilunkat tekintve az érintett gyerkőcök testi fejlődését gyógytornával és úszásoktatással segítjük, emellett nagy figyelmet fordítunk a sorstársi közösségek megerősítésére – szülőként és gyerekként egyaránt. Megpróbálunk minél több színes programot, kirándulást, családi és gyermektábort biztosítani és ezáltal közösséget formálni. Alapítványunk országosan működik. Programjainkra az egész országból várjuk a résztvevő családokat, végtaghiányos gyerekeket és testvéreiket. Kiemelten fontos számunkra a családokkal való találkozás. Együtt örülünk az elért eredményeknek és jó tanácsokkal látjuk el egymást egy-egy erőpróbát jelentő helyzet kapcsán. Az alapítvány bátorságot és önbizalmat ad a gyerekek számára, a közösségünk végtaghiányos felnőtt tagjai pedig élő példaként demonstrálják, hogy végtaghiányosan is lehet teljes, egészséges és boldog életet élni.

A legnagyobb segítség biztosan a pénzadomány, de ez mellett civil emberekként hogyan tudjuk még a munkátokat segíteni? Például tárgyi adományokkal? Esetleg munkaerővel?

  • Igen, valóban a legnagyobb segítség a pénzadomány. Ettől függetlenül természetesen örülünk és hálásak vagyunk minden felajánlásért, legyen az tárgyi adomány, vagy önkéntes munka. Nemrégiben készült el weboldalunk, ahol listáztuk, hogy pontosan milyen tárgyi adományra van szükségünk: https://vegtaghiany.hu/targyi-felajanlas/

Az önkéntes munkára leginkább a rendezvényeinken van szükség, de pályázatírói képességekkel rendelkezőket is szívesen látunk, vagy akár kisebb adminisztratív feladatok is vannak. El lehet tölteni nálunk a diákoknak kötelező önkéntes tevékenységet is, mert bejegyzett fogadóhely vagyunk.

A székhelyünk multifunkcionális, rendezvényeket és gyógytornát is tartunk, így ott is nagy szükség van a segítségre takarítás és pakolás terén.

Végül az 1 % felajánlást sem hagynám ki a sorból! Ez tulajdonképpen nem kerül semmibe, de sokan nem élnek vele. Nekünk viszont nagy segítség!

Van-e olyan adomány, amit sűrűn kaptok, de valójában nem segíti a munkátokat? (A kérdés furcsa lehet elsőre, de adományt úgy gondolom soha nem illik visszautasítani, ugyanakkor tapasztalatból viszont tudom, hogy sokszor van, hogy egy rossz berögződés miatt az emberek nem jól hasznosítható dolgokat adományoznak különböző alapítványoknak. Itt a lehetőség eloszlatni a tévhiteket. J)

  • Eddig ilyen nem fordult elő, próbálunk megfelelő kommunikációval jó tippeket adni. Egyébként talán olyan nincs, hogy rossz adomány, eltérő lehet tevékenységtől függően, hogy az egyes szervezeteknek éppen mire van szüksége. Jó tanács lehet azonban, amit mostanában azért egyre több helyen lehet olvasni, hogy csak olyan dolgot adományozz, amit te is szívesen használnál, tehát nem olyat, amit egyébként az állapota miatt leginkább kidobnál. 

Mit vásárolnátok elsőként 10.000, 100.000, vagy 500.000 Ft értékű adományokból? Mire van a legnagyobb szükségetek?

-10.000 Ft 3 gyógytorna árát fedezi, de nagy szükségünk lenne egy szkennerre és/vagy egy fénymásolóra is, ugyanis nincs ilyenünk. 100.000 Ft nagyjából háromhavi úszásoktatás díját fedezi. 500.000 Ft esetén ki tudnánk már terjeszteni a sporttevékenység támogatását más sportágakra, esetleg az egész országot lefedve. Ez lenne az álmunk!

Terveitek szerint mire fogjátok fordítani az V. Mapei Szigligeti Félmaraton versenyzőitől befolyt adományokat?

  • Jelenleg a végtaghiányos gyermekek úszásoktatását és gyógytornáját támogatjuk Budapesten, de mivel az egész országból várjuk a gyermekeket és családjaikat a családi és gyermekprogramjainkon is, ezért a keretektől függően szeretnénk kiterjeszteni ezt szintén az egész országra vonatkozóan és más sportágakkal is bővítenénk a repertoárt. Célunk, hogy minél több gyermek járjon mozogni és legyen közösségben!

A versenyen az integrált nevezésnek köszönhetően szinte mindenki támogatja az alapítványt valamilyen összeggel. Emellett élményt is szeretnénk adni a Hozzátok tartozó gyermekeknek, így személyesen is várunk Titeket szeretettel ősszel a versenyen. Milyen módon találkozhatunk majd Veletek? Kitelepültök? Esetleg futók is jönnek?

  • Mindenképp szeretnénk részt venni a versenyen futóként is, a szülők és gyerekek bevonásával. Nagyon aktív és lelkes közösség a miénk, úgyhogy szívesen töltünk időt együtt is és szeretjük a jó hangulatú, sporteseményeket. A kitelepülésről még eddig nem beszélgettünk, de örülünk, ha bemutatkozhatunk, így azt is szívesen tesszük! J

Várunk Titeket hatalmas szeretettel szeptember 12-én az Északi-part egyik legszebb strandján, Szigligeten! Jó egészséget Nektek!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések