Amikor már éppen feladnád a diétád, mert inkább rágod az asztal sarkát, mint hogy egyél még egy adagot a jó öreg grillezett sovány hús + natúr zöldség kombóból, na akkor ajánlom Neked, hogy készítsd el ezt a fél óra alatt összedobható csodahamit.
Mikor újítani támad kedvem a konyhában, de nincs időm a szöszmötölésre, mindig a rakott ételeket választom, hiszem végtelen lehetőségem van kísérletezni, igénytelenül egyszerű elkészíteni őket, és a végeredmény soha sem lehet rossz – az ízek összeérve mindig izgalmasabbak. Így készült el nálunk ez az étel is, és a végeredmény egy igazán ízletes estebéd lett – a család mind a 10 ujját megnyalta. Arról nem is beszélve, hogy teljes mértékben beépíthető a diétádba, telis-tele van egészséges összetevőkkel, és a délutáni futás során gond nélkül el is égetheted. Nekem legalábbis #foodporn kategória. 🙂
Édesburgonyás rakott csoda
2 fő részére
- 1 db nagyobb édesburgonya
- 30 dkg csirkemell
- 2 ek. zabpehely
- light mozzarella / trappista sajt
- 1 csapott ek. sűrített paradicsom
- 6-7 levél medvehagyma
- 2 dl natúr joghurt
- 1 ek. kókuszzsír
- magvak
- ízlés szerint fűszerek
só,
bors,
chili pehely,
1 gerezd fokhagyma
Az édesburgonyát megmossuk, meghámozzuk és kb. 1 cm vastagra szeleteljük, majd sós vízben puhára főzzük. Közben a csirkemellet felkockázzuk, egy kevés kókuszzsíron sóval, borssal, és ízlés szerint chili pehellyel, vagy fokhagymával fűszerezve lepirítjuk. A húshoz félkész állapotban hozzáadunk 6-7 levél összevágott medvehagymát. Mikor a hús elkészül, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk 2 dl natúr joghurtot, és egy csapott ek. sűrített paradicsomot, vagy akár szárított paradicsomot.
Egy őzgerinc formát kikenünk kókuszzsírral, majd meghintünk zabpehellyel. (A zabpehely ki is hagyható, attól függően tegyünk hozzá, hogy mennyire laktató ételt szeretnénk kapni.) Ezután a burgonyát és a csirkemellet rétegesen helyezzük bele a gerincbe: az alját kirakjuk a burgonyával, ráöntünk egy sor joghurtos csirkét, majd ezt a két réteget megismételjük még egyszer. Ízlés szerint a sorok közé is szórhatunk zabpelyhet, vagy magvakat (én kesudióval csináltam, de mehet helyette török mogyoró, pisztácia, dió, stb…). Végül a tetejére light mozzarella sajtot szeletelünk, vagy light trappistát reszelünk, és 200 °C-on légkeveréssel készre sütjük.
Jó étvágyat! 🙂