Eléggé pörög most ez a videó, meg a gyerek is az égben. Pont az apátság felett!

Maradjunk abban: Gáspár jól nyomja! Magyarország kicsi, rendes hegyeink sincsenek, így az a pár száz ember, aki rendszeresen siklóernyőzik, néhány tucatnyi repülésre alkalmas terepen osztozik. A szél aktuális irányától függően egy adott napon ezek közül is csak egész kevés használható. A sport magyarországi kezdetei, azaz körülbelül 1990 óta a hazai ernyősök (persze a sárkányrepülősök évtizedes tapasztalataira alapozva) az összes létező hegyoldalt és ernyős felszállásra alkalmas starthelyet felderítették és berepülték már.

Legalábbis azt hitték. Gáspár, olyan helyen repült, ahol siklóernyővel még soha senki. A Tihanyi Bencés Apátság fölött szállt és készített lélegzetelállító videót. A videó pedig nem véletlenül keltett pillanatok alatt óriási szenzációt, ugyanis olyan pontról rajtolt, ahonnan motor nélküli siklóernyős korábban nem próbálkozott.

Ehhez három dolog kellett:

– egy ügyes és vállalkozó kedvű pilóta,

– élénk keleti szél,

– valamint hogy a Balaton be legyen fagyva.

Siklóernyőzni csak ott tanácsos, ahol a közelben le is lehet szállni biztonságosan, márpedig az Apátság alatti lejtő tövében nincs erre alkalmas – legalább egy fél kézilabdapályányi (20 x 20 m) sík, nyílt előterű terület. A vízbe leszállni kellemetlen, főleg ha fagyos, és ha az emberen nincs mentőmellény, veszélyes is, ráadásul nem is nagyon van hol a partra evickélni.

Ahogyan a videóhoz írt szövegben Gáspár megosztja, „nyáron a Balaton-parton nehéz repülni, mert nincs leszálló. De ha befagy a tó, új lehetőségek nyílnak meg, csak le kell csapni rájuk”. Nos, mínusz 10 fokos dermesztő hidegben és gyenge keleti szélben repülni a Tihanyi Apátság fölött önmagában sem kis mutatvány. A Balaton pedig idén nagyon is befagyott, ahogyan arról is számtalan szuper videó készült.

És, akkor jöjjön a szédítő siklóernyős repülés, melyből képet kaphattok, mit és hogyan látnak a magasból az alkalmi „pilóták”: https://youtu.be/ccsmr-sRU9s

Le a kalappal!:)

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések