Elképesztő csúcs női 10 000 méteren!

Az etióp Almaz Ayana 23 éves világcsúcsot megdöntve nyert, de rajta kívül még tízen futottak egyéni rekordot, megdőlt hét országos csúcs, és a 37 fős mezőnyből 18-an egyéni csúccsal zártak.

A kenyaiak gyors tempót diktáltak, hogy a jól hajrázó, ötezren világcsúcstartó Tirunesh Dibabának ne legyen sok esélye a végén. Az iram a kenyaiakat is kikészítette, de olyan részidőt (14:46) diktált féltávig Alice Aprot Nawowuna, ami lehetővé tette a világcsúcsot. Aztán egyszer csak megindult Almaz Ayana, aki remek ritmust talált, és néhány kör után már csak az volt a kérdés, hogy mennyivel dönti meg a kínai Van Csün-hszia (Wang Jungxia) 1993-as világbajnokságon futott 29:31.78-as rekordját.

Ayana egyre nagyobb fölénybe került, és mögötte is szétszakadt a mezőny. Óriási iramot diktált, végül 29:17.47-tel ért célba. Az olimpiák történetében tízezren ő lett az első vilgárekorder. Második a kenyai Vivian Cheruiyot 29:32.53-al, a régi rekordhoz nagyon közel érkezett. A harmadik egy másik etióp, Tirunesh Dibaba lett, 29:42.56-tal. Míg korábban összesen öt női atléta futott 30 percen belül, addig a riói döntőben négyen is átlépték az álomhatárt.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések