Ez az 4 rövid tippünk van sérülés utáni visszatéréshez

Pár barátunk kiesett mostanában a sodrásból, emiatt nekiláttunk kicsit átpásztázni ezt a témakört és a számunkra legszimpatikusabb dolgokat röviden összeválogatni. Ennek az kis írásnak a lényege, hogy gyorsítsd fel regenerálódásodat egészséged holisztikus megközelítésével, ami 3 dolgot jelent: helyes táplálkozás, pozitív hozzáállás, és jól felépített edzésterv. Lényeg, ha egy sérülésből épülsz fel, ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a frusztráltság és a depresszió, ehelyett kövesd az alábbi gyakorlati tippjeinket, hogy a lehető leghamarabb ismét rajthoz állhass! Amúgy érdemes a Runner’s World ebben a témában írt rövid anyagát is átfutni a  témakörében…

1. Séta/futás

A séta soha nem elvetendő – egyúttal az erő és állóképesség növelésének kiváló módja, ami elejét veszi a sérüléseknek, emiatt is szokták mondani nagy ultrafutóink, hogy bemelegítés helyett sétálnak futás előtt 5-10 percet és utána lendülnek neki, ráadásul ha már rendbe jöttél, meglepődnél, mekkora távot lefedhetsz egyperces sétálós pihenőkkel egy hosszabb futás részeként. A séta egy kis pihenőt ad a szervezetednek az ismételt megterhelő futás alól, és segít felépíteni állóképességedet, amikor regenerálódsz. Nem véletlen mondjuk az sem, hogy valamennyi versenyünkön 3 órás a szintidő, szóval nyugodtan bele lehet sétálni, lényeg, hogy ne állj meg!

2. Alapozás

Az aerob tartalékaid újratöltést igényelnek, ha lesérültél. Szinten tarthatod aerob fittségedet a cross training segítségével, de amikor készen állsz az újabb kihívásra, remek ötlet alacsony intenzitású alapozó időszakot beiktatni. Laza futás, a teljesítményt lassan növelve (hetente legfeljebb 10% -al) biztosan fitten tart majd – sérülésmentesen.

3. Sebesség edzés

Amikor épp egy sérülésből épülsz fel, lassan vezesd vissza a sebesség edzésedet. Kezdj 10 db 100 méteres kilépéssel, puha talajon végzett kocogással, majd építsd fel a 10 perces fartlek edzésedet. Ha időintervallumokat futottál mielőtt lesérültél volna, célozd meg a csúcsteljesítményed 85-90% -át, és próbáld ki a terepfutást is.

4. Maradj pozitív

És a legfontosabb talán mégis a pozitív hozzáállás mindig segít a gyorsabb regenerálódásban.  Az Alkalmazott Sportpszichológiai Társaság egy cikke szerint: „a pozitív hozzáállás fenntartása a rövidebb regenerálódással függ össze.” Egy ’99 –es tanulmány azt találta, hogy a lassan gyógyulókhoz képest a gyorsan gyógyulók „személyes felelősséget vállaltak a gyógyulásért; igen elkötelezettek voltak, több társadalmi támogatást kaptak, fenntartották a pozitív hozzáállást, kreatív vizualizációt tartottak fenn; kevésbé féltek az ismételt lesérüléstől a teljes gőzzel való visszatérés esetén”.

Augusztus 19-én talizunk néhányatokkal az újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon, szeptember 15-én pedig a nagytesón, a magyar Monte Carloban, a Mapei Szigligeti Félmaratonon, ide még lehet nevezni is… #otttali, puszika

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések