Ezért kapott Fair play-díjat Baji Balázs és Gyurta Dani is #bajnokokvagytok

Tegnap Baji Balázs bronzérmet hozott Magyarországnak abban a sportágban, amiben több, mint 30 éve nem sikerült dobogós helyezést elérnie magyar atlétának, de vele kapcsolatban mást is érdemes megjegyeznünk: a nemzetközi Fair play-díjat.

2012-ben az olimpia 110 méteres gátfutásának előfutamában többen is buktak, köztük a kínaiak olimpiai bajnoka, Liu Hsziang is. A pályáról lebotorkáló gátasnak a vele egy futamban induló Baji magasba emelte a kezét.

„Hsziang nagy bajnok, világcsúcstartó volt, a tiszteletemet akartam kifejezni így. Ha nyer, nyilván más lett volna a helyzet, de megsérült, ezért tettem, amit tettem” – mondta akkor Baji. A díját nevelőedzője, Medovarszki János vette át, aki elmondta, nemcsak a kínai felé tett gesztus volt példamutató, hanem az is, hogy két magyar gátfutó, Baji és Kiss Dániel egymásnak szurkolt, hogy meglegyen a másiknak is az olimpiai A-szintje, mert B-szinttel csak egyikük lehetett volna kint az olimpián.

Óhtatlanul meg kell jegyezzük, hogy ezen a díjátadón 2013-ban Gyurta Dani is ott volt. Mint emlékezetes, a nemzetközi Fair Play-bizottság azután ítélte meg a magyar világklasszisnak az elismerést, hogy ő a londoni olimpián aratott győzelme után bejelentette: aranyérmének másolatát elviszi a 2012 tavaszán tragikus hirtelenséggel elhunyt norvég mellúszó, Alexander Dale Oen családjának. Gyurta Dániel úgy gondolta, néhai barátja, a 100 méteres táv világbajnoki címvédője bizonyosan győzött volna az olimpián is, ha nem ragadja el a halál. Nem sokkal később Gyurta beváltotta ígéretét, és Oslóba utazott, ahol a norvégiai Év sportolója gála keretében átnyújtotta Dale Oen bátyjának a relikviát. Ezt a cselekedetet ismerte el a Nemzetközi Fair Play Bizottság.

Azért is helyeztük most Baji-val összefüggésbe Gyurtát, mert szomorú látni mindezek ellenére, ahogyan ork hordák és semmirekellő fotel atléták utolsó senkiháziként fogalmaznak olimpiai bajnokokról, fair-play díjas világklasszisokról. Bajnokokról. Mára ennyi elég is a moralizálásból, örüljünk inkább!

„Ez is egy üzenetet hordoz, hogy igenis lehet és kell úgy sportolni, hogy a vetélytársak nem egymás megsemmisítésére törekednek, hanem nemes versengés során döntik el, ki a jobb.” Gyurta Dániel

via: index, mti, youtube

(4:04-nél látható a jelenet)

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések