Fuss, és ÉLD ÁT!

Az ÉLD ÁT! egy olyan családi vállalkozás, mely utazási irodaként működik, de emellett fontos hívószavai közé tartozik a sportos életmód és az egészség. 

Az interjúban Attila szólal meg, az ÉLD ÁT! megálmodója és idegenforgalmi vezetője, felesége, Anna, aki háziorvos és a családi vállalkozás arca, és témánk főszereplője, Atika, a háromgyermekes család legfiatalabb tagja.

Hétvégén a Europe Run virtuális futását teljesítette a család. Mesélnétek egy picit a sporttal való kapcsolatotokról?

Attila: Nekem az egész életem a sport körül forog, egész gyerekkoromban sportoltam. Már több mint 22 éve futball mérkőzésekre és sporteseményekre szervezek utazásokat. Testmozgás nélkül nincsen élet. Rengeteget sportolunk a gyerekekkel együtt. Hétvégén mindenki futott: a fiúk 10 km-t, a lányok 5 km-t teljesítettek!

Azt meséltétek nekünk korábban, hogy Atika a félmaratonra készül hét évesen. Hogy jött az ötlet?

Attila: Igen, pontosabban amikor lefutja, már nyolc éves lesz. Öt éves kora óta fut a többiekkel, nálunk általában mindent együtt csinál a család. Először biciklivel kísért minket, utána már futva jött velünk. Az idősebb nővérei mindig megelőzték mindenben, ezért kitaláltuk, hogy most ő vág bele egy olyan kiemelkedő kihívásba.

Anna, Te orvos vagy. Mit gondolsz arról, hogy egy 8 éves gyermek félmaratont fut?

Anna: Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Egy felkészületlen gyermeknek (mint ahogyan felnőttnek is) ez akár korai is lehet. Azonban ha belegondolunk abba, hogy a lábunk alapvetően arra van, hogy járjunk akkor a válaszom az hogy nem, nem korai. Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy Atika feláll a számítógép mellől és lefutja a 21 km-t, a biztonságos teljesítéshez ennél sokkal hosszasabb alapozás szükséges. Évek óta rendszeresen fut, biciklizik, focizik, minden nap több órán keresztül mozog. Ha rátennénk egy lépésszámlálót, lehet, hogy kiderülne, hogy a felállítandó rekordot valójában már rég megdöntötte. JRengeteget olvasok a témában, és nincsen olyan kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy bármilyen károsodást okozhat az, hogy arra használjuk a lábunkat, amire az való. 

Egy futó nem csak a lábát használja, hanem a teljes izomzatát, s akkor arról még nem beszéltünk arról, hogy fejben is ott kell lenni.

Anna: Leginkább a csontozat miatt aggódnak a legtöbben. Én mindig is három dologban hittem: egészséges táplálkozás, mozgás, és a megfelelő regenerálódás. Mi eddig egy tanyán éltünk, ahol Atika reggel kiment és csak este jött be, ez idő alatt pedig folyamatosan mozgásban volt: friss levegőn volt, szaladt, focizott, futott, úszott, állatokkal volt, sétált az erdőben ezután pedig azért sem kellett könyörögni, hogy fekükön le aludni.

Ezek szerint nagy figyelmet fordítasz a táplálkozásra is?

Anna: Igen, nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Rengeteg zöldség, gyümölcs sok víz. Nagyon sok víz a titok.

Attila, Te készíted fel Atikát a félmaratonra. Mi a recept?

Attila: Mi nem tudományosan készülünk, nincsen recept. Felhúzzuk a cipőt és elindulunk. Annyit, és akkor, amennyi jól esik. Én idén szeretnék 2021 km-t futni. Így hetente a 40 km átlagban meg van, Atikának pedig általában a fele: 20 km. De hogy ezen belül hogyan oszlik el ez a táv, az tényleg nem edzésterv kérdése nálunk. Amikor van kedvünk, akkor futunk, amikor nincsen, akkor meg nem. Ha bringázni van kedvünk, akkor bringázunk. Arra összpontosítunk, hogy élvezzék a mozgást. Imádnak versenyekre járni, érmeket gyűjteni. 

A III. Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaratont választottátok. Miért?

Attila: Ősszel a Balatonhoz költöztünk, most is itt futunk nap mint nap. Tavaly nyáron részt vettem a III. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon, és azt éreztem, hogy ez egy igazi „ÉLD ÁT!” élmény, ez nem csak egy futóverseny. Ráadásul mind a négy verseny kötődik a Balatonhoz, így valójában mindenki az Aranycipő Díjra pályázik a családból.

Anna, mit javasolsz: hány éves korban kezdjenek el sportolni a gyerekek?

Anna: Nekünk három gyermekünk van. Nagyjából 5 éves korukban kezdtek el sportolni. Azt gondolom 5 évesen már nyugodtan hozzá lehet fokozatosan szoktatni őket a mozgásra. De nálunk ahogyan Attila is mondta, naponta akár 4-5 órát is simán mozognak a gyerekek. Ahol korábban laktunk, ott egy 5km-es körünk volt. Csináltunk olyan kihívást is, – ekkor a lányok 8 illetve 10 évesek voltak – hogy 5 km futás, 5 km bringa, 5 km futás, majd újra 5 km bringa. zárásként pedig úszás a medencében. Most Atikáról fog szólni az első verseny, de a lányok is fantasztikusak.

Jótékonysági futók is vagytok, igaz?

Attila: 2019-ben jött velem szembe egy olyan hirdetés a Facebookon, hogy legyek jótékonysági futó és gyűjtsek össze 150.000 Ft-ot. Ezt 2 nap alatt teljesítettem, így mertünk egy picit nagyobbat álmodni így végül másfél millió forintot sikerült összegyűjteni. Akkor a gyerekek trió váltóban velem együtt futottak egy félmaratont – igazán felemelő érzés volt!

Atika, a futás a kedvenc sportod?

Atika: Nem, a foci! 

Akkor miért futsz ennyit?

Atika: a futástól leszek erős, így soha nem fáradok el focizás közben. 

Mennyi volt a legtöbb eddig, amit valaha lefutottál?

Atika: most Apával 10 km-t futottam, de a rekord eddig 13 km. 

Nagyon szurkolunk, hogy teljesüljön az álmod, és lefusd nálunk a Déli-parton májusban a félmaratont, ami pedig még fontosabb ennél, hogy minden kilométerét élvezd ki, „ÉLD ÁT!”

bejegyzés megosztása

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on print
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések