Fuss, és ÉLD ÁT!

Az ÉLD ÁT! egy olyan családi vállalkozás, mely utazási irodaként működik, de emellett fontos hívószavai közé tartozik a sportos életmód és az egészség. 

Az interjúban Attila szólal meg, az ÉLD ÁT! megálmodója és idegenforgalmi vezetője, felesége, Anna, aki háziorvos és a családi vállalkozás arca, és témánk főszereplője, Atika, a háromgyermekes család legfiatalabb tagja.

Hétvégén a Europe Run virtuális futását teljesítette a család. Mesélnétek egy picit a sporttal való kapcsolatotokról?

Attila: Nekem az egész életem a sport körül forog, egész gyerekkoromban sportoltam. Már több mint 22 éve futball mérkőzésekre és sporteseményekre szervezek utazásokat. Testmozgás nélkül nincsen élet. Rengeteget sportolunk a gyerekekkel együtt. Hétvégén mindenki futott: a fiúk 10 km-t, a lányok 5 km-t teljesítettek!

Azt meséltétek nekünk korábban, hogy Atika a félmaratonra készül hét évesen. Hogy jött az ötlet?

Attila: Igen, pontosabban amikor lefutja, már nyolc éves lesz. Öt éves kora óta fut a többiekkel, nálunk általában mindent együtt csinál a család. Először biciklivel kísért minket, utána már futva jött velünk. Az idősebb nővérei mindig megelőzték mindenben, ezért kitaláltuk, hogy most ő vág bele egy olyan kiemelkedő kihívásba.

Anna, Te orvos vagy. Mit gondolsz arról, hogy egy 8 éves gyermek félmaratont fut?

Anna: Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Egy felkészületlen gyermeknek (mint ahogyan felnőttnek is) ez akár korai is lehet. Azonban ha belegondolunk abba, hogy a lábunk alapvetően arra van, hogy járjunk akkor a válaszom az hogy nem, nem korai. Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy Atika feláll a számítógép mellől és lefutja a 21 km-t, a biztonságos teljesítéshez ennél sokkal hosszasabb alapozás szükséges. Évek óta rendszeresen fut, biciklizik, focizik, minden nap több órán keresztül mozog. Ha rátennénk egy lépésszámlálót, lehet, hogy kiderülne, hogy a felállítandó rekordot valójában már rég megdöntötte. JRengeteget olvasok a témában, és nincsen olyan kutatás, amely azt bizonyítaná, hogy bármilyen károsodást okozhat az, hogy arra használjuk a lábunkat, amire az való. 

Egy futó nem csak a lábát használja, hanem a teljes izomzatát, s akkor arról még nem beszéltünk arról, hogy fejben is ott kell lenni.

Anna: Leginkább a csontozat miatt aggódnak a legtöbben. Én mindig is három dologban hittem: egészséges táplálkozás, mozgás, és a megfelelő regenerálódás. Mi eddig egy tanyán éltünk, ahol Atika reggel kiment és csak este jött be, ez idő alatt pedig folyamatosan mozgásban volt: friss levegőn volt, szaladt, focizott, futott, úszott, állatokkal volt, sétált az erdőben ezután pedig azért sem kellett könyörögni, hogy fekükön le aludni.

Ezek szerint nagy figyelmet fordítasz a táplálkozásra is?

Anna: Igen, nagyon fontos a megfelelő táplálkozás. Rengeteg zöldség, gyümölcs sok víz. Nagyon sok víz a titok.

Attila, Te készíted fel Atikát a félmaratonra. Mi a recept?

Attila: Mi nem tudományosan készülünk, nincsen recept. Felhúzzuk a cipőt és elindulunk. Annyit, és akkor, amennyi jól esik. Én idén szeretnék 2021 km-t futni. Így hetente a 40 km átlagban meg van, Atikának pedig általában a fele: 20 km. De hogy ezen belül hogyan oszlik el ez a táv, az tényleg nem edzésterv kérdése nálunk. Amikor van kedvünk, akkor futunk, amikor nincsen, akkor meg nem. Ha bringázni van kedvünk, akkor bringázunk. Arra összpontosítunk, hogy élvezzék a mozgást. Imádnak versenyekre járni, érmeket gyűjteni. 

A III. Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaratont választottátok. Miért?

Attila: Ősszel a Balatonhoz költöztünk, most is itt futunk nap mint nap. Tavaly nyáron részt vettem a III. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon, és azt éreztem, hogy ez egy igazi „ÉLD ÁT!” élmény, ez nem csak egy futóverseny. Ráadásul mind a négy verseny kötődik a Balatonhoz, így valójában mindenki az Aranycipő Díjra pályázik a családból.

Anna, mit javasolsz: hány éves korban kezdjenek el sportolni a gyerekek?

Anna: Nekünk három gyermekünk van. Nagyjából 5 éves korukban kezdtek el sportolni. Azt gondolom 5 évesen már nyugodtan hozzá lehet fokozatosan szoktatni őket a mozgásra. De nálunk ahogyan Attila is mondta, naponta akár 4-5 órát is simán mozognak a gyerekek. Ahol korábban laktunk, ott egy 5km-es körünk volt. Csináltunk olyan kihívást is, – ekkor a lányok 8 illetve 10 évesek voltak – hogy 5 km futás, 5 km bringa, 5 km futás, majd újra 5 km bringa. zárásként pedig úszás a medencében. Most Atikáról fog szólni az első verseny, de a lányok is fantasztikusak.

Jótékonysági futók is vagytok, igaz?

Attila: 2019-ben jött velem szembe egy olyan hirdetés a Facebookon, hogy legyek jótékonysági futó és gyűjtsek össze 150.000 Ft-ot. Ezt 2 nap alatt teljesítettem, így mertünk egy picit nagyobbat álmodni így végül másfél millió forintot sikerült összegyűjteni. Akkor a gyerekek trió váltóban velem együtt futottak egy félmaratont – igazán felemelő érzés volt!

Atika, a futás a kedvenc sportod?

Atika: Nem, a foci! 

Akkor miért futsz ennyit?

Atika: a futástól leszek erős, így soha nem fáradok el focizás közben. 

Mennyi volt a legtöbb eddig, amit valaha lefutottál?

Atika: most Apával 10 km-t futottam, de a rekord eddig 13 km. 

Nagyon szurkolunk, hogy teljesüljön az álmod, és lefusd nálunk a Déli-parton májusban a félmaratont, ami pedig még fontosabb ennél, hogy minden kilométerét élvezd ki, „ÉLD ÁT!”

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések