Ha már vizes vb: merre jár Erik, az angolna?

Jönnek a haza sikerek, büszkék vagyunk a magyar úszóinkra, de a legnagyobb tanár még mindig Erik, az angolna. Bizonyára sokan emlékeznek még Eric Moussambanira, a 2000-es Sydney-i olimpia antilegendájára, akinek teljesítménye Knézy Jenő kommentárjával együtt maradt meg emlékezetünkben. Ha másért nem is, de egy olyan videóval lett gazdagabb a youtube, amit a nap bármely pillanatában jó szívvel nézünk meg és nem azért, mert gáz volna, hanem azért, mert bájos, emberi és benne van, hogy mi mindannyian akarunk. Valamit, ki egy 100 métert, ki egy 6k-t, ki egy 21-et, mindegy is, csak akarjunk valamit: ennek ez az üzenete.

„Eric Moussambani Egyenlítői Guinea úszóinak edzője lesz a londoni olimpián” – ez a hír annyira fontos volt az ország lakosainak, hogy a kormány weboldalának címlapján közölték. Persze ez akkor válhat valóra, ha munkahelye addig mellőzni tudja. Moussambani egy olajtársaságnál dolgozik, de afelől, hogy elengednék, a kormánynak semmi kétsége nincs. Bíznak abban, hogy tevékenységét össze tudja egyeztetni nemzeti tréneri teendőivel.

A Sydney-i Aquatic Centrum 2000-ben sikítva szorított az úszónak, akinek számában utolsóként, egyedül kellett teljesítenie a távot. Az első 50 métert 40 másodperc alatt teljesítette, a fordulónál majdnem beverte a fejét. A második 50 méteren elvesztette szinte minden erejét, és ahogy Knézy Jenő említette kommentárjában, szinte „visszafelé megy a gyerek”. „Nem bír beérni a célba, drukkolnak neki, hogy nehogy belefulladjon… Meghal a gyerek, ott hal meg a medencében!” – jegyezte meg Knézy Jenő az alább is látható videóban. A távot végül 1 perc 52,72 másodperces idővel teljesítette, miközben a világrekord 48,18 másodperc volt akkoriban.

„Szeretném átölelni és megcsókolni a közönség minden tagját, akik buzdításukkal behúztak a célba” – jegyezte meg akkor, hát van benne igazság. Az ideje még így is 50 másodperccel gyengébb volt, mint a szám utolsó előtti helyezettjéé, a bahreini Jassimé.

Moussambani az olimpiai játékokra kvalifikáció nélkül jutott ki, köszönhetően a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fejlődő országokkal szembeni kivételének. Az olimpia előtt 8 hónappal tanult meg úszni. Először tengerparton és folyóban, majd egy húsz méter hosszú medencében úszott otthon, Malabóban, a fővárosban. További érdekesség, hogy ez egy hotel medencéje volt, így csak korlátozott ideig használhatták, míg más medence nem volt az egész országban!

Moussambani azt írta az olimpiai kérdőívre, hogy az Egyenlítői Guinea úszóbajnoka. Mint kiderült, odahaza a leghosszabb táv úszóversenyen 40 méter, tehát az említett medencében két hossz. A fiatal úszó azt is elmondta, hogy ennél hosszabb távot még sosem teljesített. Csak Sydney-ben tudta meg, hogy 100 métert kell úsznia, és először azt mondta, hogy azt nem fogja bírni, edzője győzte meg az ellenkezőjéről. Bírta is.

Amerikai újságírók ironikusan azt írták teljesítményéről, hogy azzal a 95-99 évesek kategóriájában talán bekerülne a döntőbe.

Moussambani nem sokkal az olimpia előtt fejezte be a középiskolát, és munkanélküli volt. Azt mondta, egyetemre nincs pénze, produkciója után azonban ellepték a riporterek. Még a verseny után fél órával is interjúkat adott, amikor Popov és Van den Hoogenband, az akkori favoritok már rég távoztak. A Speedo sportszergyártó cég marketinglehetőséget látott benne, és egy Eric, az angolna feliratú úszóruhát adtak rá, és megkérték, ismételje meg a százast.

A 2004-es athéni olimpián nem vett részt, állítólag vízumproblémák miatt. Eközben olyan hírek keringtek róla, hogy személyes rekordját 57 másodpercre javította! Hiányzott a 2008-as pekingi játékokról is. 33 évesen viszont most visszatér, edzőként. „Szeretném visszaadni a sportnak azt, amit kaptam tőle” – jegyezte meg. Egyelőre azonban arról nem tudni, kit fog edzeni… Sajnos azonban azóta nem hallunk felőle…. 🙁

forrás: parameter.sk

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések