Így lettem Szigliget speakere – interjú dr. Fodor Ádi barátunkkal

 „A magam 21 kilométerét én is lefutottam.” 

Interjú Fodor Ádival, a Szigligeti félmaraton speakerével.

Kevesen tudják, de a Tihanyi – és mostmár a Szigligeti – félmaraton szervezése ellenére mi alapvetően nem vagyunk professzionális futóverseny szervezők. Ez a csapat tulajdonképpen egy ELTE ÁJK-s haveri körből pattant ki, akik között vannak politológusok, jogászok, ügyvédek, ilyen-olyan ex alelnökök,  korábbi hök elnökök, diákszervezetek vezetői, hallgatók, mostmár végzettek és a többi és a többi. Na, persze a rendezvények nem álltak messze, hiszen az egyik főszervező jópár évig talán az ország legnagyobb egyetemi jótékonysági eseményét, a palacsintaBISZTRÓ-t, szakmai és félszakmai cuccokat, bálokat és még ki tudja mi mindent szervezett (mellesleg innen lett átmentve a syrupBAR, azaz a Tf és az Szf jótékonysági szörpözése a versenyek alatt). Szóval volt alap, megvolt a lelkesedés és az, hogy Tihany a galeri egyik szeletének a szíve csücske és kb. már az év felét lent tolják. Aztán lement az első Tf, rá 8 hónapra pedig olyan szintet ugrottunk létszámban, amire tényleg nem számítottunk. Igazából csak akartunk valamit hozzátenni a falu szezonon kívüli feléhez.

Szf team: Ádikám, áruld már el nekünk, hogy hogy került képbe a versenyeken való műsorvezetés?

Fodor Ádi: Úgy, hogy felhívtatok (nevet)! A sport mindig is nagyon fontos részét képezte az életemnek, gyakorlatilag mióta az eszemet tudom mindig sportoltam valamit. Nagyon régi vágyam volt, hogy foglalkozhassak a sporttal, de ne csak a nézőtéren nézzem, hanem valamit hozzá is tudjak tenni. Alapvetően csapatsportokat űztem és meccsek közben állandóan kommentáltam az eseményeket, szerintem a csapattársaimat az őrületbe kergetve ezzel. Tehát adta magát a riporterség. Ezért végeztem el egy riporteri képzést és kezdtem el munka mellett riporterkedni. Mikor jött a Tihanyi Félmaratonra a felkérés, nagy örömmel mondtam igent, mert tulajdonképpen a kettő közel áll egymáshoz és ki, ha nem egy sportoló szeresse az új kihívásokat?

Szf team: Alapvetően jogász végzettséged van, hogyan riporterkedsz emellett? Melyik az első?

Fodor Ádi: A riporterkedés inkább hobbi, hiszen  főállásban egy multinacionális cégnél dolgozom jogászként. Riporterként az NSO Tv (Nemzeti Sport Online-szerk.) videóriportere voltam, de sajnos csak amolyan külsős, beugró szerepben – amennyit a napi 8 órás munka mellett a szabadidőm engedett. Nincs okom a panaszra, mert eljutottam velük két jégkorong világbajnokságra, amiért nem győzök elég hálás lenni, gyerekkori álmom vált valóra. Egyelőre a jogi szakvizsgára fókuszálok, utána meglátom merre tovább. Bárhogyan is folytatom, innen azért már nem állt túl messze, hogy egy futó versenyen legyek speaker.

Szf team: Először a Tihanyi Félmaratonon mutatkoztál be, milyen volt először élőben nyomni?

Fodor Ádi: Fantasztikusan éreztem magam, nagyon feltöltött az egész közeg és a hangulat. Úgy gondolom a közönség és a futók egy nagyon nyitott, jó kedélyű társaságot alkottak. Bárkivel lehetett beszélgeti, viccelődni, mindenki közvetlen és kedves volt, még a totál kimerült emberek is hatalmas mosollyal az arcukon szaggatták át cél szalagot, vihartól és esőtől függetlenül. Önmagában egy ilyen közegben pusztán tartózkodni is jó, hogy egy kis szurkolással és biztatással hozzá tudtam járulni a versenyzői élményhez, azt csak remélni merem.

Szf team: Most először csináltál ilyet, hogyan készültél fel rá?

Fodor Ádi: Már az előző versenyen is részt vettem, mint szervező, ezért tisztában voltam a körülmények többségével. Nagy könnyebbség volt, hogy az elejétől figyelhettem az előkészületeket, emiatt  könnyen tudtam azonosulni ezzel a közvetlen hangulattal és szellemiséggel, amit a Tf és az Szf képvisel. Ez utóbbi egyébként szerintem az egyik megkülönböztetője is más hasonló eseményekhez képest: a haveri hangnem. Másrészt én úgy gondolom, hogyha az ember valamire alaposan felkészül, akkor nem érheti nagy meglepetés, a kisebbeket pedig meg kell tudni oldani egy kis rögtönzéssel. Szóval igyekeztem minél jobban felkészülni a kiállítókból, szponzorokból az útvonalból és minden körülményből ami felmerülhet, hogy fejben meglegyen minden, a mappa csak a biztonság kedvéért volt nálam. 

Szf team: Ott leszel a Szigligeti Félmaratonon is, mi a véleményed a következő helyszínről?

Fodor Ádi: Épp most vettem részt egy teljesítménytúrán a Balaton felvidéken, ami tovább erősítette bennem a meggyőződést, hogy ez az ország egyik, ha nem a legszebb vidéke. Szigliget szerintem Tihanyhoz hasonlóan egy kis ékszeresdoboz és itt versenyezni nem egy tucat élmény, hanem egy kuriózum. Ahogy látom a jelentkezések most is gyorsan beteltek, nem véletlenül. A mi dolgunk az, hogy tovább csiszoljunk a versenyen, kijavítsuk a hibákat, amik  természetesen vannak, de Róma sem egy nap alatt épült fel.

Szf team: Szerinted mi teszi a műsorvezetőt jó műsorvezetővé? 

Fodor Ádi: Bízom benne, hogy tudom a választ (nevet). Szerintem az az igazán fontos, hogy a műsorvezető is egy legyen a versenyzők közül, csak neki éppen több a mondanivalója.

Szf team: Te az voltál ?

Fodor Ádi: Tulajdonképpen én is bőrig áztam és mikor véget ért a verseny eszméltem rá, hogy milyen zsigeri fáradtságot érzek, hogy hat órája egy huzamban beszélek és valamikor délelőtt ettem, ittam utoljára. Szóval ha frappánsan akarok fogalmazni, akkor azt mondom, hogy a magam 21 kilométerét én is lefutottam, hogy ezzel milyen helyezést értem el, azt nem az én tisztem eldönteni….

Szf team: Jól van papa, nyomjad neki, #otttali! Meg persze addig is…:)

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések