Interjú Bódis Tamással

Bódis Tamás ultrafutó, Spartathlon és Ultrabalaton bajnokkal még a 2019-es Év Sportolója Gálán volt szerencsénk személyesen találkozni, ahol Ő adhatta át az Év Fogyatékkal Élő Férfi Sportolója díjat. Akkor személyesen hívtuk meg a II. Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaratonra, melyre megtisztelően elfogadta a meghívást, ezúttal is köszönjük Neki! Sajnos az ünnepélyes bejelentés előtt azonban közbe jöttek olyan dolgok, melyek nemhogy a részvételét, de magát a verseny dátumát is kérdőjelessé tették. A futniszép.hu egyetlen déli-parti versenyének B opciós időpontja ugyanis jobbhíján szintén ősz, így az, hogy Tomi számára melyik versenyünk időpontja felel majd meg, az további egyeztetéseket igényel. Visszakanyarodva viszont a jelenbe, Tomit arról kérdeztük, hogy ebben a bizonytalan helyzetben hogyan tartja a szemét rendíthetetlenül a céljain. 

Tomi, a tavalyi Spartathlonon elsőként érinthetted meg Leonidasz lábát. Neked és az egész magyar csapatnak egy emberként szurkoltunk, és lélegzetvisszafojtva figyeltük beérkezésed pillanatát. Jól gondolom, hogy az idei évben is az egyik legfontosabb versenyed ez a megmérettetés? 

Először is szeretném mindenkinek megköszönni a szurkolást. Biztos vagyok benne, hogy ez is hozzájárult a sikerekhez.
Igen, jól gondolod. Idén szeretnék visszamenni, hogy megvédeni a címet.

Melyek voltak az eredetileg kitűzött fő céljaid a 2020-as évre? 

Idén terveim közt szerepelt a májusban megrendezendő Ultrabalaton. Itt szerettem volna a tavalyi időmön javítani, és felmérni, hogy 1 év alatt milyen fejlődésen mentem keresztül. Ennek elhalasztása miatt a PUB-on fogok indulni. Privát Ultrabalaton megegyezik az eredeti versennyel, csak egyedül indulok neki frissítő állomások nélkül. Persze lesz kísérőm is a futás alatt. Az év főversenye pedig ismét a Spartathlon. Amin ugyancsak az időmön szeretnék javítani és küzdeni azért, hogy újra a dobogó legfelső fokára állhassak fel.

Hogyan befolyásolják a történések a mindennapjaidat, edzéseidet? 

Nagyon sok minden történt a járvány kialakulásával egyidejűleg, amik túlnyomó részt negatív tényezőkből állnak. Ezért az edzéseimet teljesen át kellett alakítani, el kellett térnem az eredeti edzés stratégiámtól. Ennek fő oka, hogy nincs lehetőségem annyi időt rászánni az edzésekre mint azt eredetileg terveztem. De próbálom pozitívan felfogni. Talán éppen ennek köszönhetem, hogy új színre tudtam lépni futás terén. 

Vannak olyan edzéseid, melyeket akár otthonról is el tudsz végezni? 

Otthon csak erősítő edzéseket szoktam végezni. De ezeket is túlnyomórészt futás után szoktam elvégezni. 

Messze van még a szeptember, de a Spartathlon egy nemzetközi verseny, melyre a világ minden tájáról érkeznek versenyzők és szurkolók. Bármennyire sem akarjuk, hogy így legyen, de bizonyára Neked is számolnod kell azzal a vészforgatókönyvvel, melyben nem szerepelnek 2020 nagy megmérettetései. Sportolóként hogyan tudsz úgy végig edzeni egy évet, hogy közben nem mész versenyre? Ez esetben mi a stratégia? 

Valamiben akkor lehetsz igazán jó, ha imádod amit csinálsz. Engem ez motivál. Ha nem lesz verseny, akkor is folytatom az edzéseket, dolgozom azon hogy jobbá válhassak. Mindig van hová fejlődni. Nem minden a versenyzés, persze elengedhetetlen, hogy versenykörülményekben is kipróbáld önmagad. Egyre inkább kezd elterjedni a virtuális futóverseny. Talán ezzel is motivációra tehetünk szert: „főzzünk abból amink van”. 

Az is lehet, hogy éppen a vészforgatókönyv miatt jövünk rá valamire, amire alapesetben nem is számítottunk volna. Mindenesetre várok türelmesen, hogy újra beinduljon a versenyszezon.

Mit javasolsz az olvasóinknak, futóinknak edzés szempontjából? Hogyan tudják a lehetőségekhez mérten a legjobban kihasználni ezt az időszakot? 

Ez relatív. Vannak nyertesei és vesztesei a kialakult helyzetnek. Vannak, akik többet dolgoznak, így kevesebb szabadidejük marad. Nekik kitartást! De ha már így alakult a helyzet, próbáljanak meg kevesebb edzéssel, minőségibb munkát végezni. Másik oldalon pedig, akiknek több lett a szabadidejük, használják ki ezt és törekedjenek arra, hogy jobb formába hozzák magukat a versenyszezonra. 

Hogyan maradhatnak motiváltak azok a futóink, akiknek Veled ellentétben hiába csak hobbi futók, de ugyanúgy lételemük a sport közösségi ereje, a megmérettetés izgalma, futóversenyek élménye? 

Tűzz ki egy célt, találj valamit, ami motivál és menj utána mint ha csak az életed függne tőle. De ez mind a sportra, mind másra igaz. Mindenkinek maga kell megtalálni azt, ami motiválja. Azt az embert, azt a célt, azt a tárgyat vagy eszközt ami miatt megéri harcolni. Meríts erőt a múltból, a jelenből, vagy a jövőből. Képzeld el, hogy már ott vagy, hogy már a tiéd, hogy elérted amit már annyira vártál. De ne egyszer, hanem százszor. Mindegy mi az, csak valami legyen, amiért megéri küzdeni. Hallgass olyan zenét, ami libabőrt vált ki, szappanopera helyett próbálj meg olyan filmet nézni, ami igaz történeten alapul. Ha nem jut semmi az eszedbe, írd le vagy jegyezd fel az idődet, majd 4 hét elteltével csináld újra. Nézd meg, hogy fejlődtél-e. Ha nem, akkor azért küzdj. Ha igen, akkor pedig azért, hogy azt is túlszárnyald. Mindegy mi az, csak találj valamit, ami előre visz! Utolsó sorban pedig, egyszer minden viharfelhő elszáll és kezdetét veszi valami más.

Köszönjük az interjút! Várunk szeretettel a versenyeinken, bízunk benne, hogy részt tudsz venni egy vagy akár több futniszép.hu eseményen is 2020-ban. 

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések