Interjú Dr. Szabó Tünde Államtitkár Asszonnyal

Hatalmas büszkeség versenysorozatunk számára, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatottja lehet. A Sportért Felelős Államtitkár Asszonnyal, dr. Szabó Tündével beszélgetett Keczán Pál főszervező a sportolásról, fogadjátok szeretettel!

•          Miért tartja fontosnak, hogy a Minisztérium támogasson a miénkhez hasonló versenyeket?

A minisztérium is érdekelt, abban, hogy minél többen sportoljanak, és az életük részéve tegyék a mindennapos testmozgást, az aktív életet. A nagy tömeget vonzó szabadidősport programokat eddig is és ezután is szívesen támogatjuk, hiszen mindannyiunk érdeke egy egészségesebb, sportosabb társadalom.

•          Milyen sporttevékenységeket ajánl a pandémia idején, Ön milyen sportot űz ez idő alatt?

A járvány sajnos a sportolási szokásainkba is beleszólt, de rengeteg lehetőség maradt az aktív időtöltésre így is. Az otthoni testmozgással kapcsolatban nagyon sok edzésterv, oktató videó került fel a digitális térbe az utóbbi időszakban, reagálva a vírushelyzet kihívásaira. De bátran futhat mindenki most is, hiszen az önálló sporttevékenység nem tilos, a kötelező távolságtartás szabályainak betartása mellett továbbra is lehet futni, kerékpározni, gyalogolni.

•          Mikor kezdődött a sport iránti szeretete és miért pont az úszást választotta?

Még az iskolai úszás keretein belül, hat évesen tanítottak meg úszni, az úszótanár már itt felfigyelt rá, hogy van hozzá tehetségem, ő irányított az úszássport irányába. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a sport szeretete mindig is ott volt az életemben és végigkísérte az egész életutamat.

•          Szokott futni?

Igen, rendszeresen, a futást is egy nagyon alapvető mozgásformának tartom, ami segít fittnek maradni és rengeteg pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre.

•          A futóversenyek egyre népszerűbbé válnak, miben látja ennek a sikerét és titkát?

A nagy futóversenyek, de a kisebbek is igazi közösségi élményt adnak, nagyon jó érzés, hogy közösen sportolhatunk, látjuk, hogy mások is teljesítik a távot és ez plusz energiát ad a résztvevőknek. Nagyon örömteli tendenciának tartom, hogy egyre többen futnak, és egyre többen figyelnek a rendszeres sportolásra.

•          Az úszás is elérhet olyan hatalmas rajongótábort itthon, mint a futás? Ha igen, hogyan?

Magyarország nagyon jó helyen áll abban a tekintetben, hogy hányan tudnak úszni és hányan úsznak. Természetesen futni valószínűleg mindig többen fognak, azon egyszerű oknál fogva, hogy azt bárhol lehet, míg az úszáshoz nem árt, ha van víz is a közelben. De örömmel mondhatom, hogy szorgosan dolgozunk azon, hogy Magyarországon ne legyen olyan terület, járás ahol nincs lehetősége úszni az ott lakóknak, a tanuszoda építési programunk keretében folyamatosan adjuk át az új sportlétesítményeket és biztosítjuk a megfelelő körülményeket, az úszásoktatáshoz, úszáshoz.

•          Milyen érzés volt 1992-ben a barcelonai olimpián ezüstéremmel a dobogón állni?

Az Olimpia minden sportoló legnagyobb álma, négy év felkészülés után megmérettetni a világ legjobbjaival az már önmagában hatalmas élmény. A dobogón állva a magyar himnuszt hallgatni pedig leírhatatlan büszkeség, mert tudod, hogy a teljesítményeddel az egész nemzetedet is képviselted.

•          Sportolói múltját és közéleti pályafutását is komoly sikerek kísérték, mindemellett anyaként kiáll a család fontossága és egysége mellett, nemrég pedig az Európai Úszószövetség (LEN) alelnökének választották. Honnan merít mindehhez energiát, mi ennek a titka? 

Nagyon sok energiát merítek a családom támogatásából, akik teljes vállszélességgel mellettem állnak. Mindig is aktív és feladatokkal teli életet éltem, számomra ez természetes, nem teherként, hanem kihívásként tekintek a különböző feladataimra. De egy pontos napi beosztás természetesen szükséges ahhoz, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok.

•          Gondolkodott más jogi szakterületen is vagy ilyen múlttal és eredményekkel adott volt a választás?

A jog világa mindig is érdekelt, és természetesen a sportjogi szakterületen kívül, az a terület, amely a legfontosabb prioritást élvezi a mindennapjainkban azaz, egészségügy. Így, mint egészségügyi szakjogász is segítem a környezetemet. 

•          A P.h.D. kutatási területe „A sportsérültek jogai, a sportolók védelme” volt. Miért választotta ezt a területet a tudományos munkássága alapjául?

Jól tudjuk, hogy a minél jobb eredmények érdekében, az élsportolók gyakran kockáztatnak sok mindent, a növekvő elvárások folyamatosan növelik a veszélyét a sportsérüléseknek is. De az érintettek gyakran nem rendelkeznek kellő információval a jogi- és egészségügyi szabályokat illetően, vagy pont, hogy azok hiányosak, nem kellően szabályozottak. Ezért gondoltam úgy, hogy ez egy olyan téma ahol van tennivaló.

Köszönjük szépen az interjút és az elmúlt évek támogatását! További jó munkát kívánunk!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések