Interjú dr. Szélpál Tamással, az Ötpróba projektvezetőjével

Miért és hogyan jött létre az Ötpróba?

1978-ban Aranyjelvényesek az Olimpiára néven jött létre a mozgalom, az 1980-as moszkvai ötkarikás játékokra pedig 200 résztvevőt utaztattak ki az akkori szervezők. Az elmúlt évtizedekben változott a program neve és a lebonyolítása egyaránt, de a legfőbb üzenete ugyanaz maradt: sportolj rendszeresen és az egészséged mellett mi is megjutalmazunk. 

Milyen értékes ajándékkal gazdagodhatnak a résztvevők a versenyeken való részvétel után kapott pontoknak köszönhetően?

Minél többet sportol valaki az Ötpróba naptárában szereplő eseményeken, annál több pontot tud összegyűjteni. A megszerzett pontok pedig garantált jutalmakat is jelentenek egyúttal: csupa olyan Ötpróba-logóval ellátott, kereskedelmi forgalomban nem kapható, egyedi sportfelszerelések ezek, amelyek bármely szabadidősportoló számára hasznosak lehetnek. A teljesség igénye nélkül: kompressziós zokni, technikai póló, melegítőszett vagy széldzseki is bezsebelhető.

Az Ötpróba pontok gyűjtése azért is fontos mert a ciklus végén, az olimpiai játékok előtt néhány szerencsést kisorsolásra kerül, akik utazást nyerhetnek az olimpiára. Mit lehet erről tudni?

2024. július 25. és augusztus 12. között három turnusban összesen 45 ötpróbázó fog majd egy-egy hetet tölteni Párizsban, az olimpia ideje alatt. Jelenleg is szervezzük az utazásukat, igyekszünk a lehető legteljesebb kiszolgálásban részesíteni őket, ide értve természetesen azt is, hogy lehetőség szerint a magyar csapat eseményein is a helyszínen szurkolhassanak. A 45 fős küldöttségből már csak 20 kiadó helyünk van, mivel az előző, tokiói olimpiára az akkor kisorsolt 25 fő a covid-járvány miatt sajnos nem utazhatott el – őket kárpótoljuk most a párizsi játékokkal. 

Mik a sorsolásban való részvétel feltételei?

Az összegyűjtött pontokért nem csupán tárgyi jutalmakat kapnak az ötpróbázók, hanem 60 pontonként (ha az öt különböző sportág teljesítésével jött össze) egy olimpiai sorsjegy birtokosai is lesznek. A sorsjegyek közül június elején, közjegyző jelenlétében fogunk húszat kihúzni, ők csatlakoznak a már meglévő „tokiói csapathoz”, azaz az előző éra már fentebb említett 25 nyerteséhez – ők lesznek az Ötpróba 45 fős küldöttsége a francia fővárosban.

Mi a feltétele annak, hogy egy sportág az Ötpróbához tartozhasson?

Az Ötpróba a kezdetektől fogva öt sportágra épül: futásra, túrázásra, kerékpározásra, úszásra és kajak-kenura. Az elmúlt években ezt a palettát igyekeztünk színesebbé tenni, ügyelve arra, hogy a felsorolt, hagyományos mozgásformákhoz kötődjenek az újak is. Így került a programba a hegyi kerékpározás, a triatlon és a görkorcsolyázás. A lényeg, hogy a teljesítmény objektíven mérhető legyen.                                                                                                                                    

Köszönjük szépen az interjút Tamás. Az Ötpróbával találkozhattok a III. TRIGO Badacsony Félmaraton és Maraton versenyünkön, illetve a X. Mapei Tihanyi Félmaratonon is.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések