Interjú dr. Szélpál Tamással, az Ötpróba Tokióba projektvezetőjével

Kedves Barátaink!

A héten volt alkalmunk interjút készíteni Szélpál Tamással, az Ötpróba projektvezetőjével. Hogy mi is az az Ötpróba? Az Ötpróba Magyarország egyik legnagyobb, közel 25 000 tagot számláló szabadidősport-közössége, amely a legszínvonalasabb hazai sportprogramokat hozza el neked. Ötpróba-tagként megadott távok teljesítésével 5+1 sportágban (futás, úszás, túrázás, kajak-kenu, kerékpározás + triatlon) gyűjthetsz pontokat, amelyeket értékes sportfelszerelésekre válthatsz be. Ennek a kezdeményezésnek a tagjai vagyunk Mi is, a Futniszép.hu, mind a négy futóversenyünkkel együtt. Tehát, ha Ötpróba pontokat szeretnél gyűjteni, gyere el versenyeinkre és zsebeld be őket!

Tamást többek között erről a kezdeményezésről kérdeztük egy kicsit bővebben 😊

Mikor született meg ez az öltet? Illetve mikor sikerült elindítani a projektet?

Programunk „jogelődje” igen gazdag múltra tekint vissza, hiszen a moszkvai játékok előtt két esztendővel, 1978-ban vette kezdetét „Aranyjelvényesek az olimpiáért” elnevezéssel. A kezdeményezés lényege ugyanaz volt, mint napjainkban: sportolj minél többet, mi pedig megjutalmazunk! Akkoriban kizárólag olyan emberpróbáló teljesítményekkel lehetett eredményt elérni, mint például a Szentendrei-sziget megkerülése kajakkal vagy kenuval, a Balaton átúszása vagy egy maraton lefutása. A mai Ötpróba 2017-ben indult, és célunk, hogy azokat is mozgásra buzdítsuk, akik egyáltalán nem élnek aktív életet – éppen ezért szerepelnek rövidebb, kifejezetten kezdők számára könnyebben teljesíthető távok is a repertoárban.    

Hányan futottak eddig a sorozatban?  Hogyan sikerült elérni ezt a számot?

Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy az Ötpróba sportágai közül a futás a legnépszerűbb: több mint huszonegyezer tagunk szerzett már pontot futva. Eleve, a legnagyobb létszámú események a naptárunkban mind futóversenyek, így egyáltalán nem meglepő, hogy futóból akad a legtöbb nálunk is. Jóval nagyobb kihívás egy futót motiválni abban, hogy más mozgásformát is kipróbáljon, de úgy gondolom, hogy a tokiói nyereményút, valamint az egyedi Ötpróba-melegítő olyan tényezők, amelyek hatására ez mégis megvalósulhat. Ha pedig valaki a futás mellett rendszeresen beiktatja az életébe kiegészítő sportágként a kipróbáltakat, az az igazi öröm számunkra. Tudok például olyan ötpróbázóról, aki kifejezetten a sorozatunk hatására tanult meg kajakozni vagy úszni – ezek számomra valódi sikersztorik. 

Mi a célja az Ötpróbának és tudod-e esetleg, hogy meddig fog tartani, mik a kilátások?

A sorozatunk olimpiai ciklusokhoz igazodik, tehát a jövő nyárra halasztott tokiói játékokig tudunk tervezni, addig fog tartani az Ötpróba jelenlegi kiírása. Az biztos, hogy 24 szorgos ötpróbázó jutalma egy olimpiai út lesz, amelynek valamennyi részletét irodánk munkatársai fogják koordinálni, most egyelőre erre és a finisre koncentrálunk, de úgy gondolom, hogy egy ilyen értékes programnak nem szabad megszakadnia, és Tokió után is folytatódnia kell. 

Legalapvetőbb célunk egyébként, hogy minél többeket vonjunk be a mozgalomba résztvevőként, magyarul: sportoljanak velünk rendszeresen az emberek – mindebben pedig lépcsőzetesen felépített jutalomrendszerrel igyekszünk motiválni őket. Jelenleg 25 ezer tagot számlál a lelkes közösségünk, ezt a számot szeretnénk folyamatosan növelni, illetve elérni azt, hogy az ötpróbázóink ne álljanak meg egyetlen sportág űzésénél, igenis próbáljanak ki más mozgásformákat is. Utóbbi célunk eléréséhez szigorúan vesszük például azt a szabályt, hogy a 60 pontért járó melegítő átvételéhez legalább öt különböző sportágban történő teljesítés szükséges.   

Melyik a kedvenc eseményed az összes közül?

Őszinte leszek: könnyebb kérdésre számítottam!😊 Évente több mint 120 szabadidősport-rendezvény szerepel a naptárunkban pontgyűjtő állomásként, olyanok, amelyeken zömében magam is jártam már – éppen ezért különösen nehéz feladat lenne egyet is kiemelni közülük. Egy biztos: akár vidéken, akár a fővárosban, teljesen mindegy, hogy egy profi szervezőiroda vagy helyi, lelkes sportszerető emberek is állnak egy-egy esemény mögött, mindig különleges élmény részt venni ezeken a programokon. Jó látni, hogy egyre több színvonalas rendezvényt szerveznek hazánkban, amelyek a belföldi turizmusra is kifejezetten élénkítő hatással bírnak.  

Minden évben személyesen is találkozunk a futóversenyeinken Veled / Veletek, mi a véleményetek róluk? Hogy tetszik a hangulat?

Az Ötpróba stábja mindig nagy örömmel kel útra egy-egy eseményre, de ez a Futniszép-rendezvények esetében különösen igaz! Az eseményeitek helyszíne, a Balaton közvetlen közelsége már önmagában vonzó, meghatározza azt a laza hangulatot, amely jellemző Rátok. Szándékosan nem használtam egyszer sem a verseny kifejezést: nálatok futni egy életérzés, a körítés, a kommunikáció, a befutóérmek – mind-mind egyedi stílust képviselnek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy menő dolog ma Futniszép-eseményeken részt venni.

Illetve, ha már a versenyeinknél tartunk, melyik tetszik a legjobban?

Tihany az északi part ékszerdoboza, gyerekkorom óta az egyik kedvenc Balaton-parti településem, ezért, ha némi elfogultsággal is, de nálam a Tihanyi Félmaraton a nyerő! A kollégáim beszámolói alapján azonban különleges élmény a Napfelkelte Félmaraton is – amely bevallom, nálam is bakancslistás, úgyhogy lassan ideje lesz korán kelni!

Ez így igaz, várunk sok szeretettel jövőre! 😊

Kicsit kanyarodjunk most a Te irányodba. Ha jól tudjuk a focipályán is remekeltél egy darabig. Mesélnél nekünk egy kicsit a magadról és a sportolói múltadról?

Valóban labdarúgó voltam mintegy 15 évig, előtte pedig kézilabdáztam, karatéztam és atletizáltam – a sport szeretete tehát egy jó ideje már adott. A focit bő négy éve hagytam abba, nagyjából akkor, amikor elkezdtem a Nagy Sportágválasztó csapatában dolgozni, az Ötpróba sorozat projektvezetőjeként. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi pozíciómban mind a sportolói múltamat, illetve szemléletemet, mind pedig a jogi végzettségemet tudom kamatoztatni, amely a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége főtitkáraként sem jön rosszul. Utóbbi egy érdekvédelmi szerv, és legfőbb feladatunk az, hogy megkönnyítsük a szervezőtársak életét, főleg most, ezekben a nehéz időkben. Ezen dolgozunk a háttérben, és reményeim szerint hamarosan konkrét, kézzelfogható eredményekről is beszámolhatunk.

Játszol még valamelyik csapatban vagy már inkább csak hobbi szinten focizol?

A labdarúgást versenyszerűen már nem űzöm, csak a barátaimmal szoktam olykor kispályán játszani, illetve egyik öcsém, Norbert a Paks NB I-es csapatának tagja, az ő meccsein rendszeresen feltűnök a lelátón.

Van más sportág is, ami közel áll a szívedhez? Esetleg az Ötpróba sportágainak valamelyike? 😊

Irodánk valamennyi munkatársa igyekszik jó példát mutatni azzal, hogy nem csak szervezzük a sporteseményeket, de részt is veszünk rajtuk, amikor időnk engedi, és ez alól én sem vagyok kivétel. Jómagam a térdeim állapota miatt futni sajnos csak ritkán tudok, de kerékpározni és úszni rendszeresen szoktam, sőt, két éve a kollégákkal még a Balatont is áteveztük egy sárkányhajóval, idén pedig egy budapesti SUP-túrán vettünk részt – mindkettő hatalmas élmény volt 😊

Nagyon szépen köszönjük Tamás az interjút! Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz és sok szeretettel várunk versenyeinken, illetve, ha jövőre bevállalnál egy korán kelést látogass el a IV. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonra. 😊

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések