Interjú Dr. Veres Dániellel, a Turbine társalapító ttudományos igazgatójával és Sedlák Gabriellával, a Démétér Alapítvány program igazgatójával

Mivel foglalkozik a Turbine Kft.?

Egy mesterséges intelligenciával támogatott platformot építünk, ami képes az emberi sejtek fehérje-fehérje kommunikációs logikáját megtanulva szimulálni azok válaszait a terápiára és egyéb beavatkozásokra, változásokra. A fő célunk, hogy a legnagyobb gyógyszeripari szereplőkkel együttműködve az új és ígéretes gyógyszerek fejlesztésének hosszú és kockázatos folyamatát akár az engedélyezésig támogassuk, ezzel növelve az esélyt, hogy ezek valóban eljussanak a betegekhez.

Kik és hogyan dolgozták ki azt a szoftveralapú sejtmodellt, amely segítséget nyújthat a rákgyógyításban?

A munka még a cég megalapítása előtt, az akadémián megkezdődött, ahol egy laborban dolgoztunk Kristóffal és Ivánnal (Dr. Szalay Kristóf és Dr. Fekete Iván, társalapítók) a Semmelweis Egyetemen, Csermely Péter professzor szárnyai alatt. Egy olyan számítástechnikai modellt kezdtünk el építeni, ami képes lehet betekintést nyújtani a sejtek kommunikációs rendszerébe, ezzel jobban megértve a biológiai összefüggéseket. Szabi (Nagy Szabolcs, társalapító) érkezésével kezdtük el fontossági sorrendbe állítani a lehetséges felhasználási módok listáját. Így érkeztünk meg első körben a rákgyógyszerkutatáshoz, mely döntésnek mind üzleti, mind tudományos alapja volt.

Dr. Veres Dániel, a Turbine tudományos igazgatója és társalapítója korábban úgy fogalmazott, hogy „A Turbine technológiája egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy olyan mértékben és sebességgel nyerjünk betekintést a rákos sejtek viselkedésébe, amely hagyományos gyógyszerkutatási környezetben nem érhető el”. Miért és hogyan tud a Turbine technológiája mélyebb és gyorsabb betekintést engedni a rákos sejtek viselkedésébe?

Két, egymásra épülő feltételezésre alapozzuk a technológiánkat. Az egyik, hogy az emberi sejtek fehérje-fehérje közötti kommunikációs logikája alapvető és kontextusfüggetlen. Ez azt jelenti, hogy a páciensek sejtjei azonos logikai hálót használnak, mint a petricsészében található, vagy akár élő kísérleti modellbe ültetett sejtek – mindössze döntéseket befolyásoló körülmények változnak. A másik feltételezésünk szerint ez az alapvető logika megtanítható egy számítástechnikai modellnek, a komplexitás miatt mesterséges intelligencia segítségével. Ha modellünket a megfelelő szoftverkörnyezetben használjuk fel, szinte bármilyen terápiát le tudunk szimulálni olyan számossággal, melyre a való életben nem lenne lehetőség. A hagyományos piaci kísérleti modellek skálázhatósága, vagy valóságra vetíthető reprezentativitása (ezt transzlációnak hívjuk) nagyságrendekre elmarad a technológiánktól.

Hogyan kapcsolódik össze a Turbine Kft. és a Démétér Alapítvány munkája?

A Démétér alapítványt alapos körültekintés után választottuk ki. A Turbine küldetésével érthetően rezonál, hogy többek között rákterápiából felépülő gyermekeken is tudnak segíteni.

Mi az Alapítvány legfőbb üzenete?

A Démétér Alapítvány mottója: Hiszünk a szülő gyógyító közelségében! Nap mint nap tapasztaljuk, mennyire fontos a kórházban lévő, súlyos betegséggel küzdő gyermekek számára a szülő jelenléte, a család támogatása. Csak így érzik magukat biztonságban, ebből merítenek erőt, így tudnak gyógyulni. Ez az állandó jelenlét a vidékről érkező családok számára legtöbbször lehetetlen lenne a Démétér Ház nélkül. Fontos az is, hogy ez nem csupán egy apartmanház, hanem egy olyan komplex program, ahol fizikailag és lelkileg is támogatjuk a gyerekeket és a családokat. Pedagógusok, pszichológusok, lelkigondozó, gyógytornász és dietetikus is dolgozik nálunk. Mindennel arra törekszünk, hogy a gyerekek a betegség ellenére is gyerekek maradhassanak. Ezért szervezzük meg nekik itt azokat a programokat, amikből egyébként kimaradnának: halloween, télapó, farsang, tanévzáró.

A GyöngyHáz létrehozása is fontos az Önök számára, ami egy új terápiás központként szolgálna a transzplantáción átesett gyerekek és családjuk számára. Milyen terápiás folyamatok zajlanának itt, illetve milyen egyéb módon segítenék az érintettek gyógyulását?

Május 10-én, egy éves komoly felújítási munka után nyitottuk meg a GyöngyHázat Szanazugon, Békés megyében. Csodás természeti környezetben található, ami a lehető legjobb helyszín a rehabilitációra.

A kórházból hazatérve a családok sokszor nem találják a helyüket. Nincs már ott az orvosok és a sorstársak közelsége, a környezetük nem tudja, min mentek kereszül. Nehéz visszarázódni a normál hétköznapokba. A szülők gyakran túlféltik a gyereket, nehezen hiszik el, hogy újra egészséges. Ezeknek a feloldásában fogunk tudni segíteni nekik családterápiával, szakemberek vezetésével. Foglalkoznunk kell az egészséges testvérekkel is, akiket szintén megvisel ez az időszak. A csoportos programok mellett pedig rengeteg olyan élményt tudunk biztosítani itt a családoknak, amikre egyébként nem lenne lehetőségük, mert a hosszú betegség miatt nehéz anyagi helyzetbe kerültek.

Hogyan segítik a gyerekek oktatását a Démétér Házban való tartózkodásuk ideje alatt?

A transzplantációs osztályon és a Démétér Házban is két tündéri pedagógusunk, Pallag Erika és Domokos Krisztina foglalkozik a kis betegekkel. Egyéni foglalkozások keretében tanítják őket, hiszen különböző korú gyerekekről van szó. Fontos, hogy osztályzatot és bizonyítványt is kaphatnak az itteni tanulmányaik alapján. Tehát a betegség után a saját osztályukba, barátaik közé tudnak visszamenni, ami hatalmas motiváció. Emellett a tanulás segít elterelni a figyelmet a betegségről, kapcsolatban maradni a külvilággal, és – a programokhoz hasonlóan – igazi gyereknek maradni a betegség ideje alatt is.

Köszönjük szépen az interjút Dr. Veres Dánielnek és Sedlák Gabriellának! A Démétér Alapítvánnyal kiállítóként is találkozhattok a III. TRIGO Badacsony Félmaraton és Maratonon.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések