Interjú Nádudvari Péterrel és Mikivel, a Team Miki megálmodójával

Nádudvari Péter, a Jószolgálat-díjas édesapa hobbija mostanra hivatássá vált. Futó- és triatlonversenyei során az általa megtett kilométereket megvásárolhatod Tőle, amelyet Ő az utolsó forintig jótékony célra fordít, ezzel sok rászoruló, hátrányos helyzetű embernek segítve már az elmúlt évek során. Péternél kedvesebb, nemesebb, tisztább lelkű embert aligha ismertem, cselekedetével tanító példát mutat, és lehetőséget ad arra, hogy végtelenül egyszerű módon segíthess Te is másoknak!

Péter, szerintem, nincs az, aki ne hallott volna már Rólad, de kezdjük a legelején, hogy megértsék az emberek a dolgok ”miért”-jét. Kezdeményezésed főszereplője Miki, aki mostanra már társad és jó barátod is egyben. Hogyan indult a Ti sztoritok, hogyan alakult meg a „Team Miki”?

Péter: Miki két éve a tanítványom volt, ének-zenét tanítottam neki és az osztályának. Az első tanórán szembesültem azzal, hogy a srác valamilyen komoly betegséggel él együtt: kerekesszékes, beszéde elmosódott, nehézkes, a finommotorikája fejletlen stb. Az akkori osztályfőnöke és a szülei részletesen informáltak a betegsége részleteiről, illetve az azzal járó anyagi terhekről. Így eldöntöttem, hogy több ultramaratont teljesítek Mikiért, amelyek kilométereit meg lehetett vásárolni. Az utolsó versenyt, egy félmaratont pedig ketten teljesítettük, egy speciális futókocsi segítségével. Közel 600.000 forintot sikerült így összegyűjteni, és többen társultak a kezdeményezés mellé (volt, aki szintén sporttal, volt, aki más módon), így egy nagyon szép összeg gyűlt össze a projekt végére. Miki már ekkor megfogalmazta azt a vágyát, hogy ha majd meggyógyul, ő is szeretne hozzám hasonlóan súlyosan beteg gyermekekért sportolni. Azonban az ő állapotjavulását illetően nem tudunk jóslatokba bocsátkozni, ezért az idei év elején jött az ötlet, hogy futókocsi segítségével teljesítsünk közösen versenyeket Miki sorstársait támogatandó. A közösen megtett kilométerek duplán gyógyítanak, hiszen a felkarolt személy anyagi támogatáshoz jut, Miki pedig élményhez, lelki épüléshez. Így alakult meg a különleges, egyedülálló duónk, a Team Miki.
Miki a csapat arca, inspirálója, névadója. Azt szeretnénk, hogy Ő és a nemes szándéka reflektorfénybe kerüljön. Nagy öröm, hogy azóta már több futó és kerékpáros is csatlakozott a csapathoz, így egyre több súlyosan beteg gyereken tudunk segíteni.

Zeneterapeutaként is tevékenykedsz szabadidődben, így is felkarolsz másokat. Mikor ébredtél rá, hogy Neked ez a feladatod az életben és mi ennek az oka?

Péter: Sportolok és zenélek. Ugyan az aktuális célokra, kihívásokra való felkészülés mindig tervezett és sok munkát kíván, de ha nem lennének meg bennem a megfelelő képességek, nem is álmodhatnék ezekről a célokról, kihívásokról, bármekkora is a szorgalmam. Sok időt töltök olyan súlyosan beteg és fogyatékos emberek társaságában, akiknek ezek a képességek nem adattak meg. Akik nem tudnának lefutni egy métert sem. Tőlük megtanulhattam, hogy a szóban forgó képességek birtoklása nem jár alanyi jogon mindenkinek, hanem kiváltság. Tehát én egy kiváltságos személy vagyok. Amióta ez tudatosult bennem, arra törekszem, hogy a súlyosan beteg, fogyatékos embertársainkat részeltessem eme kiváltságból kapott képességeim, lehetőségeim gyümölcseiben a zene és a sport területén.

A megvásárolható kilométereidből befolyt összeget pontosan milyen jótékony célokra szoktad fordítani?

Péter: A legkülönfélébbekre. Támogattam már a Bátor Tábort, értelmi fogyatékos és autista zenészek zeneterápiás tevékenységét, súlyosan beteg személyek gyógykezelését, illetve részükre élményterápiás program tető alá hozását.

Hány jótékony kilométered talált már gazdára? Mik a céljaid a jövő évet tekintve?

Péter: Idén Mikivel ketten egy félmaratont, egy maratont és egy középtávú triatlont (abba az úszást és a kerékpárt egymagam, a futást viszont ketten) teljesítettünk futókocsi segítségével, egyedül pedig egy saját szervezésű ultramaratont futottam nagypapám emlékére. 612.527 forintot gyűjtöttünk össze ketten Mikivel, az ultramaratonnal kapcsolatos gyűjtés még nem ért véget. Abban egyébként több kerékpáros, illetve futó ismerősöm is részt vesz rajtam kívül.
Most már decembert írunk, egy kis pihenést követően jön a téli alapozás, illetve a 2019-es célok kigondolása mind a teljesítendő versenyeket, mind a jótékonysági célokat illetően. Türelmetlenül várjuk már Mikivel, hogy tavasz legyen végre, és ismét a rajtvonalon állhassunk!

Nálunk legutóbb augusztusban futottál Mikivel az I. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonon, mely biztos vagyok benne, hogy nem kis kihívást jelentett Neked sem fizikailag, hiszen a síknak kicsit sem mondható pályánkat kora reggeli augusztusi időben egyedül is kihívás volt teljesíteni. Bár sportteljesítményed kiemelkedő, (többször teljesítettél már maratonokat, ultramartont, Ironman triathlont) mégis más lehet Mikivel futni. Van erre külön felkészülési, edzési technikád?

Péter: Mindkettőnk részéről tudatos, tervszerű felkészülés kell mind mentális, mind fizikai értelemben. Miki számára rengeteget jelent, hogy a betegsége, kerekesszékes léte ellenére tevőlegesen tud segíteni a sorstársain, nagyon erős mentálisan, épül az önbizalma. A fejlesztő foglalkozásokat edzésként fogja fel, hiszen a versenyek teljesítése a futókocsiban állapotából adódóan számára is kihívást jelentenek. Ami engem illet: erős tüdő, lábak és felsőtest kell ehhez a műfajhoz. Az adott versenyhez szükséges 100 százaléknál jóval nagyobb fizikai és mentális felkészültség kell, hiszen önmagunkon kívül a futókocsiban ülő minden rezdülésére is figyelni kell, és megfelelően reagálni. Étel, ital, réteges öltözködés, bátorítás stb. Az alapvető gondozási feladatokat maradéktalanul, megfelelő minőségben kell végrehajtani a táv teljesítése mellett.

Melyik a következő közös kihívásotok és hogyan tudunk támogatni benne Titeket?

Péter: Ez még kialakulófélben van, de Miki barátait folyamatosan lehet támogatni a www.adomanybank.huoldalon.

A továbbiakban Mikinek teszünk fel néhány kérdést.

Milyen érzés Petivel versenyezni?

Miki: Jó érzés futni vele,nagyon élvezem.

Mit ad, mit jelent Neked a Team Miki?

Miki: Jó érzéssel tölt el hogy segíthetek másoknak.

Hogy készülsz személy szerint Te ezekre a versenyekre?

Miki: Sokat tornázom,a fejlesztéseken sok állóképesség-fejlesztő feladatot végzek,és egyre több has- és hátizom gyakorlatot is.

Köszönjük a beszélgetést, legközelebbi eseményünk az V. Knauf Tihanyi Félmaraton 2019. májusban 25-én, ahol sok szeretettel várunk Titeket!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések