Interjú Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral a futás fontosságáról

Interjú Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral, a Mapei Szigligeti Félmaraton fővédnökével

Jogász, közgazdász, államtitkár, országgyűlési képviselő, és nem utolsó sorban háromgyermekes anyuka. Azt azonban talán nem mindenki tudja róla, hogy lelkes futó is. A Mapei Szigligeti Félmaraton különösen családcentrikus eseménye a csapatnak, ahol most első alkalommal adnak majd át a gyerekfutamokon is egy-egy eredeti Szigligeti befutóérmet a befutoerem.hu-tól a legeslegkisebbeknek is. A futniszep.hu csapatából Keczán Pál a futás témakörében beszélgetett Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral, az esemény fővédnökével.

Számos fontos közéleti megbízatása mellett rendszeresen sportol, fut, időnként komolyabb távokon is. Hogyan került kapcsolatba a futással, miért ezt a sportágat választotta?

Szenvedélyes futó vagyok, de ez nem volt mindig így. A példát édesapámtól láttam, aki minden reggel lefutott néhány kilométert. nekem ez akkor nem tetszett, mindig más sportoltam, de aztán jöttek a gyerekek és rájöttem, hogy valójában a futás az a sport, ami belefér az életembe, s közben nagyon jó hatással is van rám. Ma már a futás mellett kiegészítő sportokat is végzek, de a futás maradt az első.

Mit ad önnek a futás, mi az, ami újra és újra arra sarkallja, hogy futócipőt húzzon és nekiinduljon egy-egy távnak?

Néha a döntés nagyon nehéz. Jó lenne aludni még egy órát, kint hideg van (vagy éppen meleg), kifogást találni a legegyszerűbb. Újrakezdeni pedig nagyon nehéz. Ami engem futásra sarkallt, az az, ami utána van. Az a szellemi-fizikai-lelki felfrissülés, ami a futást követő állapottal jár.

A számos felelős tisztség és család mellett hogyan tud időt találni arra, hogy sportoljon? Mit tud tanácsolni azoknak, akik csak legyintenek: áh, nincs időm nekem a sportolásra?

Futni mindenkinek van ideje, hiszen ez a sport nincs napszakhoz, évszakhoz vagy egyéb feltételekhez kötve. Kell egy jó futócipő, hasznos, ha van egy futásra alkalmas ruházat, és aztán indulás. Lehet futni aszfalton, füvön, kövön, homokban, télen, nyáron, tavasszal és ősszel, napsütésben, esőben és hóban, húsz percet vagy két órát, lassan vagy gyorsan, egyedül vagy csapatban, kint és bent. Kell ennél rugalmasabb edzés?

Szokott indulni versenyeken? Rajthoz áll majd a futótársakkal együtt a IV. Mapei Szigligeti Félmaratonon?

Rendszeresen indulok futóversenyeken, de nem a versenyzés, hanem a hangulat miatt. Az is gyakran előfordul, hogy spontán futok egy nagyobb távot, edzésen többször „teljesítettem” már egy félmaratont is. Sajnos a szigligeti félmaratonon nem lesz lehetőségem rajthoz állni, de irigykedem azokra, akiknek igen.

Miért döntött úgy, hogy megtiszteli a versenyt azzal, hogy elvállalja IV. Mapei Szigligeti Félmaraton fővédnökségét?

Megtisztelt a felkérés, és úgy gondoltam, hogy ha ennek hatására akár csak egyetlen ember is elkezd futni, már nem vállaltam hiába.

Ön nemcsak a családügyért felelős kormányzati vezető, hanem rendszeresen közzé is tesz a facebookon, egész pontosan a Fut a Család című oldalon futással kapcsolatos dolgokat. Mi ennek az oldalnak az üzenete? Miért lehet fontos, hogy a család együtt mozogjon, sportoljon?

Ha a szoros munkarend nem engedi meg, akkor futva érkezik. Legutóbb például a Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozóra.
Ha a szoros munkarend nem engedi meg, akkor futva érkezik. Legutóbb például a Budapesti Demográfiai Csúcstalálkozóra.

Túlzásnak érezném, ha az államtitkári Facebook oldalam rendszeresen arról szólna, mikor, mit mozogtam. Ezért hoztam létre azt az oldalt, ahol csak erről van szó. Nem pusztán az edzés ténye, haszna, eredménye az érdekes, de az is, hogy aznap például milyen nehezen vettem rá magam a mozgásra vagy milyen jó érzés, hogy futottam egy 4:50-es kilométert. Aki fut, az megérti, aki nem, azt pedig hátha sikerül kíváncsivá tenni.

Köszönjük szépen az interjút, sok sikert kívánunk a munkához és a futáshoz egyaránt!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések