Interjú Szilvágyi Erzsébettel, a Csodalámpa Alapítvány kommunikációs és marketing vezetőjével

Mikor és milyen céllal jött létre az Alapítvány? 

Személyes érintettségből és indíttatásból jött létre több mint 20 évvel ezelőtt a Csodalámpa Alapítvány, melynek missziója, hogy életveszélyesen beteg gyermekeknek, csodás élményeket nyújtson. Segítsenek átvészelni a hosszan tartó betegségeket, és átmenetileg elfeledtetni a kezelések és a kórházi lét nehézségeit, erőt adjanak a gyógyuláshoz.

Pro voluntaris díjas- alapítványunk évente, országosan 230-300, 3-18 év közötti beteg gyermek kívánságát teljesíti, fennállásunk óta pedig több, mint 5000 életveszélyesen beteg gyermek álmát válthattuk valóra támogatóink és önkéntes kívánságteljesítő hálózatunk segítségével.

Hogyan és mi alapján történik azon gyermekek kiválasztása, akiknek teljesítik egy különleges kívánságát?

Olyan gyermekek kívánságát tudjuk teljesíteni, akik életet veszélyeztető betegségben szenvednek. Amennyiben ilyen betegségben szenved egy gyermek, onnantól kezdve mi semmilyen más szűrést nem alkalmazunk, nem vizsgáljuk az anyagi helyzetét a családnak. Kórházi önkénteseink, orvosaink jelentik be a gyermeket, ők beszélgetnek velük, hogy mi az álmuk, mi pedig teljesítjük.

Milyen hatással van egy-egy ilyen kívánság teljesítése a gyermekekre?

Hiszünk benne, hogy a kívánságok teljesülése erősíti a gyógyulásba vetett hitet és reményt. A gyermekek a sok napi -betegség és vizsgálatok miatt szerzett- rossz élmény mellett várakozással telnek meg, hiszen teljesül egy álmuk. Sokszor el sem hiszik, hogy igaz, amikor pedig teljesül, a gyermekek boldogok. Legtöbbjük életre szóló élményt kap. A szülők is hálásak, hiszen örülni látják beteg gyermeküket. 

Hogyan lehet valaki „Csodabogár” és milyen feladatok elvégzésével tudja segíteni az Alapítvány munkáját?

Csodalámpa imázs-építés sporttársi, baráti, munkatársi körben. A Csodabogarak jótékony magánszemélyek, akik a Csodalámpa javára kis összegű adományokat gyűjtenek például:

-jótékony sportolóként – futás, sárkányhajózás, kerékpározás stb.

-eseményszervezőként – sütivásár, szülinap, torta-árverés, városi séta, stb.

Bárkiből lehet csodabogár, aki segítene az alapítvány küldetésében.

„Csodalámpa GyógyBűvészet”. Mi ez pontosan, illetve, miként segít a beteg gyermekeknek? 

GyógyBűvészet programunk David Copperfield Project Magic programjának engedélyével, annak hazai adaptációjaként a Csodalámpa Alapítvány honosított meg Magyarországon. A GyógyBűvészet lényege a különféle nehézségű, adott betegséghez illeszkedő bűvésztrükkök – fizikai és szellemi – rehabilitációs célú felhasználása. A programban a hivatásos bűvészek és a Csodalámpa erre kiképzett önkéntesei különféle trükköket tanítanak meg a kórházban fekvő vagy kezelésekre, vizsgálatokra érkező gyerekeknek, valamint az egészségügyi személyzetnek. Az egyszerű bűvésztrükkök tanulása, alkalmazása csökkenti a kezelések által kiváltott szorongást, elősegíti az egészségügyi személyzettel való együttműködést, a siker javítja a gyermekek hangulatát, és olyan új tudást ad, ami majd segítséget nyújt a természetes közösségükbe való visszatéréshez.

A „mutatványok” bemutatásával, illetve megtanításával lekötjük a figyelmüket, s eltereljük a gondolataikat a betegségükről és a fájdalomról is, csökkentjük a gyerekek számára a kórházi tartózkodás és a kezelések által kiváltott szorongást. A trükkök elsajátításával sikerélményhez juttatjuk őket, javítjuk az önértékelésüket, önbizalmat adunk, hiszen olyan különleges képességre tehetnek szert, amit egészséges társaik sem biztos, hogy birtokolnak.

Nagyon szépen köszönjük az interjút! 

Csodalámpa Alapítvány munkáját Te is támogathatod a III. TRIGO Bringázzunk Egyet! nevezésed leadásakor. 

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések