Interjú Túróczi Rékával

Túróczi Réka, hosszútávfutó, triatlonista, akit a futóközösség Irunmom néven ismer. Ebben az interjúban a befutóérmek jelentőségéről beszélgettünk.

A Europe Run versenyeinket tekintve, melyik a legszebb és legkülönlegesebb érem, amit kaptál?

A kedvenc érem, amit kaptam a karneváli futás érme. Gyönyörű a kivitelezés, a velencei maszk, az arany berakások. Az érem mérete mellett, kifinomulttá és különlegesség teszi az is, hogy nem hagyományosan nyakba akasztós. Egyébként mindig nagy izgalommal tölt el, hogy milyen kreatív ötlettel rukkoltok elő a következő futásra.

Mióta lettek az érmek elengedhetetlen kellékei egy futóversenynek?

Talán amióta tömegsport, hobbisport lett a futás. Nyilván egy futónak nem célja az arany-, ezüst-, vagy bronzérem. Az átlagfutó nem a dobogóért küzd, hanem önmagával versenyez, a mezőnnyel lüktet és a lehető legjobb teljesítésért küzd. A teljesítést pedig, hasonló tárggyal (nem pedig egy oklevéllel) elismerni felemelő dolog, az érem értéket, megbecsülést adott az utcai és terepfutások teljesítőinek. A befutóérmek tehát, magát a teljesítés értékét tükrözik és ennek lett most már egy visszaható hulláma is. Sokan egy versenyt az érem miatt teljesítenek 🙂 Ez igazi szimbiózis.

Melyik a legkedvesebb emléked a futniszép versenyekről?

A balatoni nyaralónk az északi parton van, ezért nekem összességében a futniszép megvalósulása egy kedves élmény. Az első Tihanyi Félmaraton napján rossz napom volt, szomorú voltam és egyedül mentem a versenyre. Sokszor jártam abban az időben egyedül versenyezni. Gyönyörű idő volt és fantasztikus hangulat volt a versenyközpontban a Belső-tónál. Találkoztam egyik kedves futótársnőmmel, aki a saját boldogságának pozitív rezgéseivel próbált mosolyra fakasztani. Azt mondta, hidd el, ezután a futás után másképp fogod látni, imádod a Balatont, imádod a futást, ha más nem, ez segíteni fog. Így történt, nagyon jó verseny kerekedett belőle, azóta is nagyon-nagyon sokszor eszembe jut, amit Réka mondott.

Kiemelt helyet foglalnak el a megnyert érmek az otthonodban?

Az utóbbi időben annyit költöztünk, hogy nem tudtam nekik megfelelő helyet találni. Most szeptemberre azonban befejeződik a végleges átalakítás a budapesti házunknál. Rengeteg érmem van, úgyhogy valami olyan megoldást kell találnom, ami egyiket sem sérti a másikkal szemben. Bármilyen ötletet szívesen veszek 🙂 De a szívemben minden futásomnak kiemelt helye van, azt hiszem ez a legfontosabb.

Mit gondolsz, mennyire kell egy éremnek tükröznie vagy utalnia a pályára, amin a verseny zajlik?

Most már egyértelműen azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy az éremről rögtön eszembe jusson az adott verseny! Adja vissza a táj, város és a szervezőcsapat jellegzetességét, hangulatát, arculatát. De a legfontosabb, hogy ehhez hozzájön egy szubjektív érzet is, amit az ember a versenyen szerez – ez tölti meg az érmet élettel, történettel és így lesz minden egyes befutóérem egyedi.

Köszönjük az interjút, hamarosan újra találkozunk! 🙂

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések