iRUNmore Team: egyesület, vagy futócsalád?

Az iRUNmore Team megálmodói és megalkotói, azaz Túróczi Réka és Kozák-Ignáth Évi már hosszú évek óta jelen vannak az egyes eseményeinken. Azonban 2020-ban egy új fejezet nyílt az életükben, hiszen tavaly óta saját futóegyesületük zászlaja alatt képviselik magukat és a tagokat. Most mindent elmesélnek, amit eddig nem tudtál!

Mit nyújt Nálatok a klubtagság a futóknak?

Nemcsak futóklub vagyunk, hanem egyesület is, tehát a klubtagság egyben egyesületi tagságot jelent. Mivel jelenleg az egyetlen országosan működő futóklub vagyunk, a tagjaink az ország bármely pontján részt tudnak venni az edzéseinken és egységes edzéstematikát kapnak. Az edzések hiánypótló résztávos pályaedzések, melyeket egy átlagos hobbifutó nagyon ritkán fut meg egyedül, ahhoz is a tapasztalat szerint nagy lelkierő kell. A pálya szélén az edzést irányító szakembereink, valamint a csapatszellem nagyon nagy segítséget jelent. Ez az élsportban is így működik, mi hobbiszinten ültettük át ezt az edzésjelleget nagy sikerrel.

A különböző időtartamra összeállított klubtagsági kártyák elsődleges előnye természetesen az – mint bármely sportbérletnél – hogy fajlagosan kedvezőbb az edzés alkalmankénti ára, mintha minden alkalommal vásárolna napi jegyet. Azoknak tehát, akik heti rendszerességgel részt tudnak venni a pályaedzéseinken, mindenképpen megéri anyagilag. További kedvezményeket kapnak továbbá a futóink a velünk együttműködő, a futáshoz szorosan kapcsolódó, egyre bővülő szolgáltató partnereinktől (futóboltok, versenyszervezők, konditermek, táplálkozáskiegészítők, szépségápolás, stb.)

Az edzéseket munka utáni időpontra szerveztük minden városban, hiszen itt mindenki hobbisportoló. Az edzéseken belül figyelünk arra is, hogy hobbisporton belül és széles az edzettségi szint, tehát három csoportban dolgozunk. A pálya előnye, hogy az edzést vezető Alfánink/Omegáink a különböző tempóban futókat is felügyelni tudják egyszerre. Az edzés mindig közös bemelegítéssel kezdődik, ezt követi az ugyancsak hiánypótló futóiskola, aminek rendszeres végzésével sokat javul a futótechnika, tartás, mozgástartomány, hatékonyság. Ezt követően elmondjuk a napi feladatot és elkezdődik az edzés fő része. Csoportokon belül is kialakulnak kisebb klikkek, ahol a kb. egy tempójú futók húzzák egymást, és ez adja az edzés egyik legnagyobb erejét. Tapasztalat szerint 10%-kal többet is ki lehet hozni így a futók teljesítményéből, mintha egyedül kezdene neki a feladatoknak. Az edzést közös nyújtással zárjuk, és mindig vannak, akik egy picit tovább maradnak még beszélgetni a futásról, versenyekről, célokról, sérülésekről – egyszóval egy igazi fórum a tapasztalatcserére is.

A hobbifutók körében is nagy igény lett a teljesítmény fejlesztése, a gyorsulás, a jobb állóképesség. A résztávos edzés elengedhetetlen edzéstípus a sebesség növeléséhez. Nem szabad túlzásba vinni, tehát hetente egyszer ajánlott egy átlagos hobbifutónak, de akkor van eredménye, ha a futó rendszeresen végzi ezt a típusú edzést. Nehéz edzésről van szó alapvetően, mert komfortzónán kívüli tempóban kell futnia a futónak többszöri ismétléssel. Az edzés összeállítása is nagy figyelmet igényel, hiszen a magas intenzitású edzéseknél kulcskérdés az intervallumok közötti pihenőszakasz jó meghatározása a sérülések és a túledzettség elkerülése érdekében.

Különlegesége még az edzéseinknek, hogy minden hónap utolsó edzése kibővített futóiskolát tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a szokásos 10-15 perces futóiskolát 30 percig gyakoroljuk. Nagy sikere van ennek is.

 Minden hobbifutónak ajánlunk, aki már kb. fél éve rendszeresen, heti legalább 2-3 alkalommal fut. Képes 5 km-t megállás nélkül biztonsággal lefutni és szeretne fejlődni.

De emellett egy nagyon erős közösséget alkotunk.

Hogyan vészelitek át a pandémiát futócsoportként? Versenyek híján hogyan tudtok közösségi élményt teremteni?

A COVID, mint minden hobbicsapat számára, nagy érvágást jelentett számunkra is. Nem tudjuk megtartani az edzéseinket a pályán, és mint említettük éppen a pályán való személyes és csoportos együttlét adja ennek az edzéstípusnak az erejét. Természetesen próbáljuk ezt alternatív módon pótolni és próbáljuk egyben tartani a csapatot és motiválni addig, amíg újra tudunk találkozni. Természetesen a tagsági kártyákat „befagyasztottuk” erre az időszakra, tehát nem ketyeg az óra, ugyanakkor zárt facebook csoportban továbbra is kiírjuk nekik a heti résztávos edzést és arra kérjük őket, hogy töltsék fel, hogy sikerült megfutniuk. Szerencsére nagyon nagy lelkesedés fogadta ezt a kezdeményezésünket és önmagában az is motiválja őket, hogy valahol az ország másik pontján, más időpontban, de a csapat tagjai megfutják ugyanazt az edzést, amit a vezetőedző egységesen kiír.

Kitalálunk nekik havonta különböző kihívásokat is emellett apróbb ajándékokkal, városonként és egyénileg is megveresenyeztetve őket, hogy még motiváltabbak maradjanak. A virtuális tér számunka most életmentő. A kihívásokat nemcsak a zárt csoportba tesszük fel, van egy nyilvános facebook oldalunk is azoknak, akik esetleg még nem tagjaink, de kíváncsiak ránk és szeretnék az egyesület életét, az általunk megosztott tanácsokat és kezdeményezéseket követni, a kihívásokhoz csatlakozni.

Elég szigorúan tartjuk magunkat ahhoz, hogy szerevezett személyes találkozókat semmilyen formában nem tartunk. Azt gondoljuk, hogy sportegyesületként ezt a fajta felelősségteljes magatartást kell képviselnünk a futóink és a nyilvánosság irányába is. Azt gondoljuk, hogy egy ilyen válságos járványügyi helyzetben valóban csak az élsportolók lehetnek kivételek fokozott orvosi kontroll mellett, hogy csoportosan eddzenek és ez kellene, hogy legyen a globális sportolói magatartás. 

Mi a véleményetek a Europe Run virtuális eseményeinkről?

A versenyek nagyon hiányoznak a futók életéből. Hiányoznak, mert társasági esemény, mert a futók általuk bejárták az országot. Hiányoznak, mert többet kihoz az emberből, mert az embernek fontos a megmérettetés. A Europe Run eseményei igazából virtuálisan a futniszép szellemiségét képviselik. Amit a magyar futók az elmúlt években nagyon megszerettek a szervezők közvetlen hangneme, a profi szervezés, a különleges helyszínek, időpontok és érmek miatt. Amit lehet virtuálisan, azt a Europe Run eseményei mind továbbvisznek köszönve a szervező csapat kreativitásának.

Ha végre véget ér ez a nehéz időszak, és minden visszatér a régi kerékvágásba, mivel készültök a futóknak?

Azzal, amit mindenki nagyon vár, a közös edzésekkel. Továbbá tervezünk városonkénti csapatépítőket, hogy egy kicsit újra összerázódjanak a futóink. Szeretnénk ismét futótáborokat szervezni és nem titkolt célunk, hogy országon belül, de akár kívül is új városokat nyitunk. A COVID még több futót nevelt ki, azt gondoljuk, hogy nagyobb igény lesz a szerevezett edzésekre, mint valaha. Ezt pedig korosztályos bővítéssel is szeretnénk kihasználni, hiszen a COVID alatt sok család kezdett el együtt futni. A gyerekeket külön szeretnénk megcélozni a szabadidő sportolás keretén belül, ahol fontos kiemelnünk, hogy nem élsportoló atlétákat szeretnénk nevelni, hanem szeretnénk a mindennapi sportolást népszerűsíteni a fiatalok körében.

2021 legnagyobb projektre számunkra az online edzéstervezés szolgáltatásának kiépítése a futóink számára. Ezzel tulajdonképpen lefednénk a fejlődésük ellenőrzését, hiszen az edzőink általi terv szerint haladnának a mindennapokban, heti egyszer személyesen is velünk edzenének, a közösségi futásaink pluszt adnak számukra hétvégente. Le tudják hozni a gyermeiket is sportolni, amíg a szülők edzenek és tavasszal-nyáron-ősszel a táborainkban utazással is összeköthetik a futás iránti szenvedélyüket.

Idén is találkozhatunk a futniszép versenyeken Veletek? Hogyan?

Természetesen igen, ott leszünk mindenhol! Versenyzőként és iramfutóként is. Ez azt jelenti, hogy a futóink egyéni céljaik eléréhez is neveznek majd a versenyeitekre, vagy irunmore csapatként leszünk jelen váltó formájában, de központilag szervezünk iramfutókat is, akik pedig a versenyzők tempójáért, bemelegítéséért és lelkesítéséért lesznek felelősek. A versenyzők nyugodtan fordulhatnak majd hozzánk a verseny, ellőtt, után, de akár a futás közben is.

2020-ban Ti alkottátok a futniszép.hu versenysorozat teljes iramfutó csapatát, melynek hatalmas sikere volt. Hogyan éltétek meg?

Minden egyes versenyetek külön élmény volt számunkra. Nemcsak az iramfutók adtak erőt a veresenyzőknek, de ez az iramfutói feladat is nagy lendületet adott az iramfutóknak egyénileg. Csapatként is erősödtünk, hiszen most már sok helyen megismerenek minket, a tanácsainkat kérik és nagyon hálásak voltak azok a futók, akiket besegítettünk a célba. Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy többen a segítségünkkel egyéni legjobbat futottak. A legjobb visszajelzés és elismerés pedig az volt, amikor többen csatlakoztak ezután az edzéseinkhez.

 Melyik volt a kedvenc versenyetek tavaly a négy közül?

A Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaraton volt az iramfutók között talán a legnépszerűbb. A futás utáni bulizás a hajón a verseny után egy megkönnyebbült és felszabadult, ünneplő hangulatot hoz az esemény végére, ami mindenki számára felejthetetlen volt.

Miért ajánlanátok másoknak?

A futniszép eseményei nagyon jól megkülönböztethetőek a magyar versenyek körében. Hogyan tudtátok kivívni ezt magatoknak? Azt gondoljuk nagy szerepe van itt a családias hangulatnak, az emberléptékű nevezési létszámnak, a szervezőcsapat átható kreativitásának és közvetlenségének. A baráti hangvételnek, ahogy a futókkal kommunikáltok minden fórumon. Természetesen a csodálatos érmek és az igényesen megtervezett különleges befutópólóknak is nagy vonzereje van. De ne feledkezzünk meg a különleges és népszerű helyszínválasztásról, valamint a futás köré szervezett plusz programokról, amik önmagukban is eseményként szolgálnának sokaknak (napfelkelte, naplemente, hajózás, fellépők, előadások). Mindig van valami X-faktor a veresenyeitekben!

Köszönjük szépen az interjút, és várunk Titeket 2021-ben is!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések