Szigligeten elrajtolnak a rezidensek is – interjú dr. Dénes Tamás elnökkel

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete saját csapatot indít nálunk „Itthon akarunk befutni!” szlogennel. Dr. Dénes Tamással beszélgettünk.

Szf team: A ReSzaSz (Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete) úgy egy évvel ezelőtt jött létre. Mi a célotok a szakszervezettel?

Dénes Tamás: A ReSzaSz célja egy élhető, fenntartható és hálapénzmentes egészségügy kialakítása, melyben tisztességben és méltóságban lehet gyógyulni, gyógyítani, oktatni és okulni. Szeretnénk elérni, hogy az egészségügyben dolgozók egy olyan közösséget alkossanak, amely felvállalja a kitűzött célokat és tesz is érte. A ReSzaSz ezen tenni akaró kollégáknak ad teret és lehetőséget a cselekvésre. A ReSzaSz-on belül bárki lehetőséget kap, akinek van egy jó elképzelése és hajlandó annak megvalósításába energiát fektetni.

Rendszeresen jelen vagytok a média több felületén. Miért harcoltok?

A megalakulásunk után közvetlen elindítottuk az Emberi Konzultációnkat. Ennek a kampánynak három fő eleme van, úgyis mondhatnám, hogy három fő célközönsége: társadalom, politika és az egészségügyben dolgozók. Mindhárom félen múlik, hogy lesz-e élhető egészségügyünk vagy sem. A médiafelületet arra használjuk, hogy üzeneteinket eljuttassuk a célözönségnek. A társadalomnak meg kell értenie, hogy az egészségtudatos állampolgár a fenntartható egészségügy alapja és nem csak jogaink, hanem kötelességeink is vannak az egészségüggyel szemben. Ez nem merül ki abban, hogy fizetem a tb-ét és nem érdekel az egészségem. Fontos az egészségtudatosság terjesztése, hogy az egészséges életmód az a mindennapjaink részévé váljon. A társadalomnak abban is fontos szerepe van, hogy támogassa az egészségügy átalakítását és az egészségügyben dolgozók bérrendezését, hiszen ez nem(csak) egy bérharc, hanem a biztonságos betegellátásért folyó küzdelem. A társadalom támogatása nélkül nem lesz politikai támogatottsága az egészségügy átalakításának és így a második célcsoportnál a politikánál nem fogjuk elérni a kívánt eredményeket. Nekünk orvosoknak is partnerekké kell válni a változásban. Úgy érzékeljük, hogy az orvostársadalmon belül megvan a kritikus tömeg aki egy tisztességes, korrupciómentes egészségügyben szeretne dolgozni.

A fenti általános célok elérésének egyik fontos eleme az egészségügyben dolgozók erkölcsi és anyagi megbecsülésének kiharcolása. Előrelépés, hogy három év szünet után idén szeptemberben ismét volt béremelés az egészségügyben. Nyilván a mértékével lehet vitatkozni, de az irány az jó. Bízunk benne, hogy sikerül meggyőzni a döntéshozót, hogy növelje a tempót és a mértéket.

A másik fontos és közvetlen cél a biztonságos betegellátás kialakítása. Fontos előrelépés lenne, ha elérnénk, hogy ne az legyen az elsődleges cél, hogy az adott kórház valahogy működjön, fenntartsa a működőképesség látszatát, hanem az, hogy milyen minőségben gyógyítunk az adott intézményben. Ehhez egy mély szemléletváltás kell az orvosok, intézményvezetők részéről, illetve a társadalmat is nevelni, oktatni kell arra, hogy megfelelőképpen értelmezze az adatokat, információkat statisztikákat.

Miben látjátok a hibát a hazai egészségügyben?

Ez egy bonyolult kérdés, de a meglátásunk szerint a legfőbb probléma a rossz érdekeltségek és a minőség igényének a hiánya.

Rossz érdekeltségek alatt értem, hogy az állam nem becsüli meg az egészségügyben dolgozókat, de nyitva hagy olyan kiskapukat – pl. hálapénz – amellyel magas jövedelemre tehet szert az adott dolgozó, de rossz irányba viszi el az egész rendszert. Ha hálapénzért dolgozunk, akkor csak az adott beteg igényeinek ,,kielégítésében” vagyunk érdekeltek, de az egész rendszer hatékony működésében nem. Ha hálapénzért dolgozunk akkor az oktatás, az orvosképzés sokadrangúvá válik, hiszen ha aközött kell választania egy kollégának, hogy megoperálja a fizetős betegét, vagy a medikussal, rezidenssel foglalkozzon, akkor elég nagy a kísértés, hogy az elsőt válassza.

Ahogy korábban mondtam, jelenleg az látszik, hogy az elsődleges cél a működőképesség látszatának fenntartása és nincs meg a fenntartóban (és a társadalomban sem) az igény arra, hogy lássa azt, hogy milyen minőségben gyógyítunk. Gyakorlatilag az egészségügyben minden szereplő elismerte, hogy a kórházak nem tudnak megfelelni a személyi minimumfeltételeknek. Ez azt jelenti, hogy sok osztályon nem áll rendelkezésre a megfelelő számú és szakképzettségű dolgozó. Az ápolóhiány talán súlyosabb már mint az orvoshiány, pedig a betegbiztonság alapja a megfelelő számú és képzettségű ápoló. Ha a nővér nem jelzi az orvosnak, hogy a beteggel baj van, akkor nem tudunk segíteni. Ha egy nővérre harminc vagy annál több beteg is jut, akkor ezt a feladatot gyakolratilag lehetetlen teljesíteni.

A Tihanyi és a Szigligeti Félmaraton szervezőiként is támogatjuk a törekvéseteket, így egy egész nagy csapattal érkeztek a versenyre, hány fővel összesen? 

A Mi itthon akarunk befutni akciónknak, a félmaratonon való részvételnek két fontos üzenete van: az egészségtudatosság terjesztése és az az üzenet, hogy mi ReSzaSz tagok itthon szeretnénk ,,befutni”, itthon szeretnénk hivatásként megélni a szakmánkat. Szeretnénk demonstrálni, hogy mi partnerek vagyunk minden pozitív változásban. 30 fős  csapatot állítottunk ki. Ezúton is szeretném megköszönni nektek a lehetőséget, és szeretném megköszönni minden ReSzaSz-osnak a szervezést, részvételt.

Saját pólóban lesztek, ugye?

Igen, lesz saját pólónk.

Azért Tőled is megkérdezem: hogy tetszik a mezünk, érmünk és maga a szigligeti pálya?

Egy színvonalas versenynek ígérkezik az I. Szigligeti félmaraton. A színvonal már a mez, érem és pálya minőségében is lemérhető. Kifejezetten szép környezetben futhatunk, ami még élvezetesebbé teszi a részvételt.

Jól van, akkor #otttali 🙂

További információkat itt találtok róluk: www.reszasz.hu

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések