Kardio edzésről általában

A cardio vagy kardio szó előtagként azt jelenti, hogy a szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán jelzőként is használjuk, mint pl. kardio edzés vagy kardio gépek, ami a szív teljesítményét növelő mozgásokra utal.

A kardio mozgást – a mozgás jellege szempontjából – két kategóriába sorolhatjuk

  • hosszan tartó, gyenge vagy közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú aerob mozgás
  •  rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó mozgás

Az első kategória, noha növeli a kitartást, és bizonyos sportokhoz szükséges is (pl. hosszútávfutás) – az általánosan elfogadott elgondolással ellentétben – a zsírégetés és az egészségünk szempontjából nem a legjobb! A hosszan tartó egyenletes mozgás: elősegíti a szabad gyökök kialakulását; leépítheti az izmokat; csak egy bizonyos sebességre készíti fel a szívet; jobban terheli és koptatja az ízületeket.

A helyesen végzett kardio edzés:

A ciklikusan változó mozgás (intervall edzés; nagy intenzitás és pihenő szakaszok váltakozása) optimális kardio edzést biztosít:

  • növeli az antioxidáns termelést;
  • serkenti az anyagcserét és a zsírégetést;
  • kevesebb időráfordítással több fogyást eredményez;
  • formálja és építi az izomzatot;
  • felkészíti a szívet a változó hatások hatékony kezelésére.

Ha megfigyeljük mind a természet működését, mind pedig saját életünket, láthatjuk, hogy a minket körülvevő dolgok állandó és gyors változásban vannak. A stressz vagy veszély helyzetek hirtelenül és váratlanul csapnak le! Erre az állandó kihívásra kell szervezetünket felkészíteni.

Ha csak olyan mozgást végzünk, ami hosszú távú egyenletes erőkifejtést igényel, szervezetünket csupán egy működési sebesség kezelésére készítjük fel. Szív- és érrendszerünk, noha edzettebb lesz, mintha semmilyen mozgást nem végeznénk, nem lesz felkészülve a hirtelen jövő változások, stressz helyzetek kezelésére.

Ellenben a ciklikusan változó mozgás; erőkifejtés-pihenés vagy elindítás-megállítás, felkészíti a szervezetet az állandó változás kezelésére, így kevésbé fogja felmondani a szolgálatot olyan stressz helyzetekben, amikor igazán szükség van rá!

A hosszútávfutás vagy biciklizés kivételével szinte minden sportág ciklikusan változó mozgásból áll. Logikus tehát, hogy a felkészülés is inkább ilyen jellegű mozgásból álljon!

ÖSSZEFOGLALVA:

A zsírégetés és egészség szempontjából helyesen végzett kardio edzés ciklikusan változó aerob-anaerob edzéstartományokból áll.

forrás:
http://www.fogyas.info/cardio-edzes_kardio-edzes.php
http://lungesandlycra.co.uk/wp-content/uploads/2013/11/Rhiannan-Sports-Bra-65.99-Hidden-Amazon-78-Tight-89.99-Physique-Bra-62.99-Misha-Mesh-Tank-59.99-Amy-34-Tight-86.99.jpg
http://cdn-maf1.heartyhosting.com/sites/muscleandfitness.com/files/styles/full_node_image_1090x614/public/media/running-facts-fasted-cardio.jpg?itok=t15tnvAJ

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések