Lezárták Tihanyt a turisták elől – helyi szemmel

2020. március 11-én már nagyban építettük a VI. Knauf Tihanyi Félmaraton pályáját, készleteztünk, készültünk… A délutáni kormányinfóra letargikus állapotban értünk haza, valahogy sejtettük, mi lesz, hiszen látjuk, láttuk a világ eseményeit, az újkori történelem egyik legnagyobb krízisét éljük át és ez most senkit, de senkit sem kímél.

A távolságtartás fontosságára nem csak a TV-ben, rádióban, újságokban, posztokban, de lassan már a videójátékokban is felhívják az emebrek figyelmét. Rengetegen ezt betartják, betartjuk. Fontos viszont látnunk, hogy az otthon maradás nem csak azt jelenti, hogy a szomszédos parkba ne járjanak le az emberek, legalább ennyire fontos, hogy ne is utazzanak, legfőképpen ne hagyják el a lakó városukat, csak különösen indokolt célból.

A tegnapi napon jutott el Tihany arra a pontra, hogy elszakadt a cérna. Úgy, ahogy Szentbékkálán 2020. április 4-én már elszakadt és egy huszárvágással lezárták a helyi látványosságot, a Kőtengert vagy ahogy a Mi kis falunk színészei is ezt megpróbálták az unalom elől menekülő fiatal turisták figyelmét felhívni arra, ha tömegesen látogatják a sorozatnak otthont adó, javarészt idősek által lakott települést, annak katasztrofális vége lesz. Az elmúlt szép napokban arra lettünk figyelmesek, hogy egy zsúfoltabb tavaszi hétvégével megegyező turista forgalom hömpölyög keresztül a falun, a fenti parkolók kis túlzással tele vannak, az ismertebb és kedveltebb helyek előtt pedig láttunk (pl. fagylaltozó) közel 10 méteres (!!!) sort is, ahol az emberek, egymástól karnyújtásnyira (se) állnak, fagyira várva. A parti úton minden kiülőben horgászok ülnek, az útmenti kis parkolók pedig tele vannak, hasonlóan a hajóállomási strand melletti megállóhelyek is. Megértem, megértjük. De ennek sajnos nem most van itt az ide, még ki kell tartanunk.

„Az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy a jó idő beköszöntével Tihanyban ismét megnőtt a látogatók száma. Tömegesen érkeznek a kirándulni vágyók, elsősorban a környező településekről. A falu közkedvelt helyszíneit, a Pisky sétányt, a Belső- tó partját, a piacok környékét és a kilátót csoportosan keresik fel a vendégek, ami súlyos egészségügyi kockázattal jár. A kijárási korlátozás lehetővé teszi a rekreációs célú gyalogos közlekedést, de nem engedi meg az autós turizmust. Ezért úgy döntöttünk, hogy a település központjában lévő parkolókat április 7–től ideiglenesen lezárjuk.„ írja Tósoki Imre polgármester úr Facebook posztjában. 

Kérünk mindenkit, legyünk türelmesek és tartsunk ki, minél többen tartják be az otthonmaradás szabályait, annál hamarabb tudunk mindannyian kimozdulni és annál előbb futhatunk együtt ismét.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések