Magyar atléták Rióban

Az olimpiai kvalifikációs szintet július 11-ig lehet teljesíteni
– Versenyszámonként max. 3 atléta nevezhető
Női maratoni futásban öten teljesítették a szintet, de csak a legjobb 3 atléta indulhat
– Férfi 50 km-en nem indul a 20 km-en is szintet teljesítő Hellebrand Máté. Így a további 3 szintes
atléta nevezhető az olimpiára

AT_cseregaspar

Hat éves volt, amikor szülei az aktív sportolás felé irányították, először úszott. A versenyzést megelőzően Budafokon három évig gyermekatlétikai programban vett részt. Hosszú távon tervezi a maratoni futást, a 2024-es olimpián is szívesen részt venne. Gazsi szabadidejében zenekarban dobol, kedveli a jazzt, és szívesen nézi a Louis de Funes-filmeket. A Testnevelési Egyetemen és az ELTE-n sportszervezőnek tanult.

AT_jozsagabor

Tizenöt éves korától 26 éves koráig az atlétika mellett tájékozódási futóként is versenyzett. Gábor az első olimpiáján arra törekszik, hogy Rióban élete legjobb maratoni idejét fussa meg. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett diplomát, azóta főállásban informatikusként dolgozik. Példaképe a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor. A természetben szívesen űz más sportokat is, a gondolkodását sakkozással is karban tartja.

AT_bajibalazs

Kezdetben focizott, kosárlabdázott, úszott, íjászkodott, majd nevelőedzője, Medovarszki János hatására kezdett atletizálni. Korosztályos országos csúcsokat tart, olimpián Londonban már bemutatkozott, célja, hogy Rióban finalista legyen. Jegyesével az ötkarikás játékok után szeretne összeházasodni. A versenysportot Tokióig is tervezi, és állatorvosi pályára is vágyik, de még egyetemi hallgató. Szabadidejében dunai horgászattal kapcsolódik ki..

AT_helebrandtmate

Tizenhárom esztendősen szülei hatására kezdte az atlétikát. A 20 kilométeres gyaloglásban a rengeteg taktikai lehetőség és a test teljesítőképessége határának feszegetése fogta meg. Első 35 kilométeres versenyén az utolsó 200 méteren háromszor esett össze, de a célt látva újra és újra felállt és végül győztesként ért be. Példaképe az Európa-bajnoki bronzérmes, szöuli olimpikon Urbanik Sándor. Máté a Nyíregyházi Főiskolán tanult sportszervezést.

AT_srpmiklos

Spréy 14 évesen ment le az atlétikapályára, édesapja buzdítására. Eddigi jelentősebb eredményeit a junior és az U23-as korosztályban jegyzi, a riói olimpia sikeres bemutatkozás lehet a felnőttek közt. A sport és a munka mellett aktívan részt vesz a Magyar Speciális Olimpiai eseményeken.  Az ELTE-n szerzett gyógypedagógus diplomát. Rio után szeretne ledoktorálni. Szereti a művészetet, a zenét, szabadidejében zongorázik.

AT_verenycsanbence

Édesapja révén – aki többszörös világbajnok gyaloglásban a transzplantáltak között – már gyerekkorában megismerkedett a gyaloglással, versenyezni 13 évesen kezdett. Szabadidejében rajzol, fest; ifjú kora óta érdeklődik a csillagászat, a világűr és a világegyetem iránt. Az ELTE-n jogásznak tanul. Példaképe Yohann Diniz francia olimpikon, világcsúcstartó gyalogló. Rióban, első olimpiáján saját csúcsát szeretné túlszárnyalni.

AT_raczsandor

Tizennégy évesen édesapja hatására kezdett sportolni – gyalogló lett belőle. Baratnőjével, Madarász Viktóriával – aki szintén riói résztvevő atléta –, gyakorlatilag családi vállalkozásban űzik a gyaloglást. Párja felkészülését is ő irányítja. Debrecenben, a Tóth Árpád Gimnáziumban végzett. Szívesen kirándul, utazik, szereti a zenét, szinte valamennyi műfajt befogadja. Rio az első olimpiája lesz, ahol a maximumot szeretné magából kihozni.

AT_kovagozoltan

A szolnoki fiú hétévesen kezdett sportolni. Édesanyja volt a nevelőedzője, ő irányítja a felkészülését a mai napig is. Zoltán, kiegészítésként több mint egy évtizede thai-boxol, a sportágban edzői végzettsége is van. Büszke rá, hogy katonaként megnyerte a Katonai Világjátékok első magyar aranyérmét. A diszkoszvető a negyedik olimpiáján, Rióban finalista szeretne lenni. A Testnevelési Egyetemen sportmenedzsernek tanult.

AT_parskrisztian

A szombathelyi sportoló 15 évesen lett atléta testnevelője bátorítására. Az ország egyik legjobb dobóműhelyében Németh Pál és Németh Zsolt segítségével érte el célját és teljesült be az álma 2012-ben: az olimpiai aranyérem. A kalapácsvető Athén, Peking és London után negyedik olimpiájára készül, címvédőként. Sporteredményei mellett épületasztalos-vizsgát is begyűjtött. Szabadidejében az akciófilmeket nézi szívesen.

AT_erdelyizsofia

Kedvenc idézete egyik példaképétől, Scott Jurektől származik: „Fuss olyan ösvényen, ahol még nem futottál. Tűzz ki új célt, új versenyt, vagy egy új nagy kört, amely rossz időben is elég vonzó ahhoz, hogy kimozdulj. Ha elég gyakran teszed ezt vagy azt, vagy akár mindet, eszedbe jut majd, hogy elsősorban az élvezet kedvéért kezdtél el futni.” Zsófi 6 évesen kezdett atletizálni, sportpályafutása mellett a Dél-kaliforniai Egyetemen tanult.

AT_pappkrisztina

Tizenegy éves volt, amikor judózni kezdett, 14, amikor atletizálni. Az iskolában a nevelőedzője vette észre tehetségét, és csábította el a tatamiról a futópályára. Az 1500 métertől a félmaratoni távig gyűjtötte a bajnoki címeket. Szeretne negyedik olimpiáján, Tokióban is részt venni. Egy éve házas. Példaképe Jelena Prokopcuka litván hosszútávfutó. A Budapesti Metropolitan Egyetemen pr-t, marketinget tanult. Az alternatív zene rajongója.

AT_szabotunde

Kisgyermekként rajzversenyt nyert, ma a hosszú futások mellett szabadidejében kézműveskedik, babaházakat készít. Ötéves kisfiát sportos szellemben neveli. Nyolcévesen úszásal kezdett, 11 évesen lett atléta. Szívesen dolgozna atlétaedzőként, de a kereskedelemben is kipróbálná magát.  Dombóváron logisztikusnak, eladónak tanult. Példaképe Marija Vrajic horvát maratoni futó. Szereti a bosnyák, olasz és a komolyzenét.

AT_madaraszviktoria

Tíz éves volt, amikor atlétizálni kezdett. Szülei gondnoki feladatot látnak el az UTE-pályán, így több mint egy évtizede az edzések mellett a pihenőidejét is a rekortánon tölti. A gyalogló edzője egyben jegyese is, Rácz Sándor szintén atléta élsportoló. Szabadidejét szívesen tölti kutyáival, szereti a mesefilmeket, valamint a latin és a reggaeton zenét. Viki a Kovács Pál Gimnáziumban érettségizett.

AT_kovacsbarbara

Az atlétika előtt, 8 éves korától öt év néptáncolás jelentette az alapokat, majd barátnője biztatására 13 esztendősen választotta a sportok királynőjét, ahol a gyaloglás vált a mindennapok részévé. A békéscsabai lány az első olimpiáján szeretné egyéni legjobbját megdönteni, emellett négy év múlva a tokiói játékokon is szívesen rajthoz állna. Képesítését pénzügyi és számviteli ismeretekből szerezte.

AT_recseirita

Nővére hatására kezdett atletizálni, elsőként a futásba kóstolt bele. Ő tanította meg arra, mi a küzdés, a kitartás és az akaraterő. Mindig támogatta és lelket öntött belé, ha szükség volt rá. Amikor a gyaloglás mellett döntött, nővére is elkezdett gyalogolni, csakhogy legyen edzőpartnere. A nővére a példaképe, mert nem látott még nála kitartóbb és harcosabb embert. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon tanult.

AT_szabobarbara

Edzőként dolgozó édesapja és édesanyja is atlétizált, így nem volt kérdéses 12 évesen a sportágválasztás – nagyszerű magasugró lett belőle. Sportösztöndíjasként tanult Amerikában és élt Svédországban is. Colorádóban grafikusnak, dizájnernek tanult. Az USA-ban többszörös egyetemi bajnok, a colorádói Hall of Fame tagja. Kutyájával órákig sétál, ahogy mondja, ez is a felkészülés része. Rio az első olimpiája, de lélekben már Tokióra is készül.

AT_martonanita

A szegedi lány 5 évesen lovagolt, 9 évesen kosárlabdázott, 11 volt, amikor atlétizálni kezdett. Imádja az állatokat, falja a könyveket. Jazz-balettezett is, a súlylökés mellett olykor az ország legjobb súlyemelőivel is megmérkőzik, országos bajnoki címet is nyert. Második olimpiáján pontszerzőként szeretne zárni. A szegedi egyetemen gyógypedagógusnak tanult, emellett logisztikusi és edzői képesítése is van.

AT_zsivotzkyfarkasgyorgyi

Sporttagozatos általános iskolába járt, azóta is minden az atlétika körül forog, fanatikusan készül a versenyekre. Edzője, egyben négy éve férje az olimpiai 6. helyezett tízpróbázó Zsivoczky Attila, akinek édesapja, Gyula, Mexikó kalapácsvetőbajnoka, a Nemzet Sportolója volt. Györgyi harmadik olimpiáján vehet részt Rióban. A hétpróbázó a Corvinus Egyetemen közgazdászként, a Testnevelési Egyetemen atlétaedzőként végzett.

AT_krizsanxenia

Szülei és nővére is atlétizáltak, ő tízévesen választotta a sportágat. Hét évig zongorázott is, a gimiben már csak az atlétika maradt. A Testnevelési Egyetemen testnevelő-edzőként végzett, a sport az élete, ezzel szeretne foglalkozni hosszútávon. Xéni a párját is az atlétikapályán ismerte meg, 6 évvel ezelőtt. A hétpróbázónak az olimpiai szerepléssel nagy álma válik valóra. Példaképe Jessica Ennis brit olimpiai- és világbajnok atléta.

Forrás:
http://www.mob.hu/rio-2016-atletika
http://www.macumbabeach.com/wp-content/uploads/2013/02/Christ_on_Corcovado_mountain.jpg

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések