Matcha, a smaragd zöld „presszó”

A matcha egy különleges, porrá őrölt, japán zöld tea.

Közel 1000 éve a japán tea ceremóniák itala, emellett ma újra felfedezett, sokoldalú és mindennap fogyasztható „superfood”, az egészség itala, a „teák espresso-ja” ?

Nem csak a levélből készült főzetet, hanem magát a levelet is elfogyasztjuk, annak minden beltartalmi értékével együtt. Eredetileg orvosságként fogyasztották.

Az első tea-növény magokat Eisai zen szerzetes Kr. u. 1191 –ben, Kínából hazatérvén ültette el a Kyoto környéki templomi földeken és ezt követően ismerték meg a japánok a zen-t és a teázást.

A kettőnek mind a mai napig szoros a kapcsolata.

A japán tea ceremónia a jelen pillanat egyszerű szépségére és mélységére világít rá. A tea elkészítése és ivása egyszerre megnyugtat és fokozza a szellemi éberséget – a mozdulatokon kívül a benne lévő élettanilag hasznos összetevők hatása miatt.

Nem csak az ősi tradíciók szerint lehet matcha -t készíteni. Manapság, a speciality kávébárok elterjedésével bárhol fogyaszthatsz matcha -t, akár otthon is! Rengeteg praktikus eszköz kapható, mellyel könnyedén elkészíthetjük a matcha italt.

Sőt! Megéri matcha – t fogyasztani:

Antioxidáns tartalma kiemelkedően magas (lassítja az öregedést, erősíti az immunrendszert, rák megelőző hatású),
Magas a koffein tartalma mely lassan szívódik fel, így elnyújtott az élénkítő hatása,
Az L-Theinin aminosav javítja az ingerület-átvitelt és tágítja az ereket és így egyben nyugtató a hatása,
Fertőtlenítő és antibakteriális hatású (katekinek, szaponin miatt),
Magas a C-vitamin, E-vitamin és ásványi anyag tartalma,
Hasznos rostanyagokat tartalmaz (segíti az emésztést).
Figyeljünk oda: a matcha gyűjtőnevet gyakran használják bármilyen, eredet- és minőség megjelölés nélküli porrá őrölt zöld teára, melynek gyakran keserűbb íze és sárgás-barnás a színe. Gyenge minőségű porrá őrölt zöld teát nagy mennyiségben készítenek például Kínában.

Az “igazi”, eredeti matcha Japánból, azon belül is két viszonylag kis termőterületről – Uji-Kyoto vagy Yama környékéről származik és csak néhány tucat kisebb-nagyobb cég rendelkezik a készítéséhez szükséges alapanyaggal, technológiával és tradícióval.
A matcha-t több osztályba sorolják, de alapvetően 2 fő kategóriája van:

Cooking grade: (vagy kitchen grade): különbőző italokhoz, koktélokhoz, sütikhez, fagyikhoz vagy ezen belül a magasabb cooking grade osztályúakat önmagában fogyasztva.

Ceremonial grade: tea szertartáshoz, kizárólag önmagában fogyasztva

A matcha – mint minden tea – érzékenyen reagál a környezeti hatásokra.

Fénytől, hőtől, szagoktól és párától védeni kell. Légmentesen zárható, fém tároló edényben tartsuk lehetőleg a hűtőszekrényben.

Matcha készítési szabályok:

érdemes a felhasznált mennyiséget a készítéshez használt edénybe átszitálni, így szétmorzsoljuk az esetleges csomókat és a matcha -ánk krémesebb lesz,
bambusz ecsettel keverjük el 75-80 C fokos vízzel, két lépcsőben. (ha nincs ilyenünk, akkor megteszi esetleg egy kézi tejhabosító is),
használjunk 80 ml tiszta forrásvizet és 1-2 g matchát,
addig keverjük amíg habos, krémes állagú nem lesz.

Forrás:
http://static.origos.hu/s/img/i/1505/20150518fedezd-fel-a-matcha-teat.jpg
http://teavolution.eu/mi_a_matcha/

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések