Mit együnk a félmaratonra való felkészülés alatt?

Éppen egy hete zajlott az I. újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaratonunk, amire az egyik szervezőnk s csapattagunk, Pali is nekiveselkedett. Na, ha ezt a cikket hamarabb megírjuk, nem lett volna érte hálátlan… 😀 Utánanéztünk és összeállatottunk egy gyorsan átfutható, lényegi szempontokat bemutató listát, hiszen a megfelelő táplálkozás a futási fittség lényeges eleme. A versenyre való felkészülés során csiszolj az étrendeden, és máris félúton találod magad az első félmaratonod felé! Ja, és kevesebb, mint 3 hét múlva itt van Szigliget!!!

Kalóriaszámolás

Mennyit egyek? Ez a legtöbb futó számára egy általános aggodalom minden szinten. Ha jelentősen növeled a kilométerek számát, többet kell enned ennek ellensúlyozására. Még ha fogyni is akarsz, a túl kevés kalóriával a teljesítményedet és egészségedet érintő hátrányos hatásokat kockáztatod. Ha állandó súlyt tartasz fenn, és elegendő energiád van az edzéshez, feltehetőleg jól csinálod. Ugyanakkor ha súlyod nagyobb mértékben változik, mint szeretnéd és fáradtnak érzed magad, ellenőrizd a kalória igényeid és az elfogyasztott kalóriák viszonyát.

A szénhidrátbevitel ideje

Habár az alacsony szénhidrát tartalmú étrendek divatosak manapság, nem jó ötlet ilyesmibe vágni a fejszédet, ha éppen egy félmaratonra készülsz. Ugyan nem kell teletömnöd magad tésztával, a szénhidrátok fogyasztásával az intenzívebb edzések során biztosíthatod az optimális teljesítményt. Vegyél fontolóra egy szénhidrát alapú fogást 3-4 órával (pl. pizza, tészták stb.), vagy egy kis nassolást 1-2 órával az edzés előtt.

Fogyassz elegendő fehérjét

A fehérje az edzések utáni regenerálódás és a további fejlődés kulcsa. Biztosítsd, hogy minden nagyobb és kisebb étkezésed tartalmazzon jó fehérjeforrásokat is. Különösen fontos a az edzés utáni fehérjebevitel. A kakaó remek fehérje- és szénhidrátforrás, ami nagyban segíti a regenerálódást.

Ne spórolj a zsírral se!

Még ha fogyni is akarsz, de hagyd ki étrendedből a zsírt. Zsírra van szükséged az egészséges hormontermeléshez, a sérülések megelőzéséhez és a regenerálódáshoz. Vigyél be némi zsírforrást minden étkezésed során; magvas gyümölcsök, olíva és sajt. Nyilván ne vidd túlzásba, ha fogyni is akarsz, azonban az édességet leváltása alacsonyabb zsírtartalmú, kevésbé feldolgozott élelmiszerekre jó ötletnek tűnik.

Vezess be versenynapi étrendet

Ha valami olyat eszel a versenynapon, amit még azelőtt soha nem próbáltál, az a katasztrófa biztos receptje. Dolgozd ki, hogy mit fogsz enni a rendezvény előtt és próbáld ki legalább egy edzés előtt, mielőtt elérkezne a nagy nap. Ily módon tudni fogod, hogy a választott fogás nem hat hátrányosan a teljesítményedre.

Próbálj ki egy gyorsított edzést

Habár az intenzívebb futások előtti szénhidrátbevitel határozott előnyökkel bír, érdemes némi könnyebb futást végezni, amikor nem vagy megfelelően feltöltve. Ez megtanítja a szervezetednek a hatékonyabb működést alacsony energiaszint mellett (mint amilyennel a versenyen is találkozhatsz). A tapasztaltabb futók megpróbálhatják, hogy milyen felkelni és 30-45 perces könnyű futást végezni reggeli előtt. Feltétlenül fogyassz jó és kiegyensúlyozott reggelit amint visszatérsz.

Sok szerencsét és jó felkészülést kívánunk, reméljük hasznosnak találtátok a kis összeállításunkat! 🙂

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések