Ők fognak segíteni Tihanyban!

Hogy egy kicsit közelebb hozhassunk Titeket azokhoz az emberekhez, akik mind azért lesznek ott Tihanyban, hogy a Ti biztonságotokat és kényelmeteket garantálhassák, most interjút készítettünk dr. Bilisics Péterrel, a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnökével:

TF Team: A mi ars poeticánk a „szép pálya, szép cuccok, szép érmek és a biztonság” négyesében lehet leginkább tetten érhető. Nem véletlenül kerestünk meg Titeket, de miben is tudtok egy futóverseny segítségére lenni?

Bilisics Péter: A futóversenyt a tapasztalataink alapján, leginkább azzal tudjuk segíteni, hogy a polgárőreink érvényt szereznek a zárási pontoknak, irányítják a forgalmat és jelzőőri tevékenységet végeznek! Udvariasan, de határozottan elterelik a forgalmat, útzárat képeznek a versenyzők érdekében és felvilágosítják az ott élőket, és az arra közlekedőket az intézkedések szükségszerűségéről.

TF Team: Mióta töltöd be a Pest Megyei Polgárőr Szövetség elnöki tisztjét? Hány fős a Pest megyei szövetség?

Bilisics Péter: Az elnöki tisztet 2013 óta töltöm be a szövetségnél, aminek a jelenlegi létszáma megoogghaladja a 6000 főt. Az OPSZ tagegyesületeinek és taglétszámának kb. 1/10-ét adjuk Pest megyéből.

TF Team: Szerintem kevesen tudják, emiatt is kérdezem, hogy tulajdonképpen mit csinál egy „polgárőr”?

Bilisics Péter: Mint az a futóverseny kapcsán is tapasztalható, elsősorban prevenciót végeznek a polgárőrök. Jelenlétükkel megelőzik, hogy közlekedési baleset történjen. Ugyanilyen megelőzést végez a polgárőr szolgálata során, ahol adott helyszínen történő tartózkodásával és váratlan megjelenésével hajt végre bűnmegelőzési feladatokat földön, vízen, levegőben. Munkájukat végezhetik gyalogosan, kerékpáron, gépkocsival, motorkerékpárral, lóháton, lovas fogaton, csónakkal, sárkányrepülővel és akár drón segítségével is.

TF Team: A tavalyit is nagyjából ismered, de milyennek találod az idei pályát? Hol lesz a legnehezebb dolgotok?

Bilisics Péter: A pályát remeknek találom! Előreláthatólag a legforgalmasabb csomópontoknál lesz a legnehezebb dolgunk, de a forgatókönyvet az élet írja majd.

Tf team: Minden útvonalon összesen közel 100(!) fővel fogjátok nekünk biztosítani a pályát, ami miatt egy komplett csapattal leköltöztök Tihanyba egy hétvégére. Milyen járművekkel, milyen feladatkörökkel érkeztek és mire figyeljenek, honnan ismernek meg Titeket a futók?

Bilisics Péter: Szeretünk Tihanyba jönni! A legfőbb feladatunk a versenyzők testi épségének megóvása és a közlekedők szakszerű útbaigazítása! A leköltözés Tihanyba mindössze logisztikai kérdés, amely megoldható. A futók az egységes polgárőr formaruháról ismernek meg bennünket, amelyből most a legfontosabb kelléket, a jólláthatósági mellényt is viseljük.

TF Team: Van valami tanácsod a versenyzőknek?

Bilisics Péter: A versenyzők csak a versenyre figyeljenek és érjék el fizikai teljesítőképességük legjavát! Mi azért vagyunk, hogy megóvjuk Őket minden hátráltató, külső körülménytől.

TF Team:És még egy bónusz kérdés: Azért ez egy elég összeszokott és jó csapat, ha valaki kedvet kapna, hogy lehet valaki polgárőr?

Bilisics Péter: Ez egy nagyon jó csapat! Bárki lehet polgárőr, aki betöltötte a 18. életévét, cselekvőképes és büntetlen előéletű, valamint vizsgát tesz polgárőr alapismeretekből és egészségügyileg alkalmas a szolgálat ellátására. Újdonság, hogy már a 14-18 év közöttiek is lehetnek ifjú polgárőrök! Szeretettel várunk sorainkba minden önkéntes, tenni akaró embert.

TF Team: Köszönjük Péter, várunk Titeket 27-én!

Bilisics Péter: Köszönöm az interjút!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések