Runkeeper, Nike+, Sports Tracker, Endomondo. Csekkoltuk

A futás egyre népszerűbb, rengeteg olyan történetet olvasni, ahol egy teljes életmódváltás vette vele kezdetét. A másik nagy hype pedig a social media és az online jelenlét, okostelók körül körvonalazódik. Ebben a rövid kis összefoglalóban ezeket az elemeket igyekeztünk 4 gyorsan átlátható tesztben egyesíteni.

Miben segítenek ezek a futóalkalmazások:

  1. a GPS rögzíti az utadat
  2. visszanézheted edzéseidet, vezethetsz edzésnaplót
  3. jelzi az eltelt idő – megtett út – sebesség szentháromságot
  4. közösségépítés és motíváció merítés mások példájából!
  5. kitolhatod facebookra, láthatják, hogy mi a történet…

RUNKEEPER

Nevével ellentétben nem csak futáshoz, hanem szinte az összes, helyváltoztatással járó sporthoz használható, naplózza ha bringázol, úszol, futsz, gyalogolsz, stb… Legnagyobb előnye, hogy saját edzésterveket hozhatsz létre, ami azt jelenti, hogy például a bevezetőben említett példa betáplálható az alkalmazásba és edzés közben utasításokat ad. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy teljesen kezdő számára az első néhány edzést érdemes a következők szerint végezni: Két perc futás, majd két perc séta, mindezt hétszer egymás után. A RunKeeper képes arra, hogy megadd, milyen intervallumok legyenek, mennyi ideig tartsanak és hányszor ismételje, majd edzés közben szépen a füledbe mondja, hogy épp mi a teendő.

A felület mára egészen széppé, átláthatóvá vált és az app működése is egészen stabil, a korábbi verziókban voltak még problémák, sokan emiatt váltanak Nike+-ra, de a RunKeeper mai napig is társ, például a bringás aktivitások esetén.

Alapvetően ingyenes appról van szó, de előfizethetünk a RunKeeper Elite csomagra, havi 5 vagy évi 20 dollárért, így olyan funkciókhoz is hozzáférünk, mint például az élő közvetítés: ismerőseink online térképen láthatják éppen merre mozgunk. Ez egy egészen hasznos dolog tud lenni egy városi futóverseny alkalmával, amikor a szurkolóinknak a pálya különböző pontjaira kell odaérni, ha látni akarnak bennünket.

Az app támogatja a különböző pulzusmérő kiegészítőket is, így professzionális társ tud lenni pulzuskontrollos edzések közben is.

NIKE +

A Nike alkalmazása egy zseniális marketingfogás, mindemellett egy egészen jól használható app, bár funkcionálisan talán ez a leggyengébb a felhozatalból, de a megjelenítés és az ösztönzőhatása messze a legjobb.

Saját edzésterveket nem hozhatunk létre és csak futás naplózásához használható, de kárpótol bennünket az alkalmazás és a webes felület designja, ami egészen szépre sikeredett és egyszerűsége mellett rendkívül használható. Motivációként hathat, hogy rengeteg badget szerezhetünk, a legkisebb teljesítményektől a legnagyobbakig szinte mindig jár egy pecsét, illetve az edzés végén népszerű sportolóktól pár jó szó a teljesítményünkhöz.

A pulzusmérést nem támogatja az alkalmazás, prózai okokból: ha támogatná, akkor sosem vennéd meg a Nike sport óráját.

A Nike alkalmazásánál edzés végén lehetőségünk van módosítani a megtett távolságot, ezzel kicselezve az esetleges GPS hibákat.

SPORTS TRACKER

Az előző két alkalmazáshoz képest a Sports Tracker szinte mindent tud, nincs kimaradt funkció a RunKeeper és Nike+ hiányosságai itt már nem jelentkeznek, viszont sokkal kisebb az alkalmazás mögötti közösség, valamint az app és a weboldal is a kissé ideje múlt, fekete alapon rikító narancssárga szöveg, digitális kijelző hatású betűtípussal…. Kétezres évek eleje!

A webes felület egyik legjobb funkciója, hogy barátaink által kedvelt és használt futóútvonalakat térképen böngészhetjük, így fedezhetünk fel új és érdekes terepeket.

A Sports Tracker a RunKeeperhez hasonlóan több sportág aktivitásait is képes rögzíteni és tárolni.

ENDOMONDO

Az Endomondo alkalmazása alig valamiben különbözik az előzőektől, szintén több sportág kezelésére alkalmas, illetve a beépített edzéstervek és azok személyre szabása is tökéletes, meg merem kockáztatni, hogy a felhozatalból ez az app az, ami funkcionálisan a legteljesebb.

Ezenkívül legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag a létező összes mobilos operációs rendszerre létezik.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések