A Szigligeti félmaraton iramfutói I. – interjú Soós Petivel

Szigligeten több ponton is fejlődni szeretnénk, így pl. most első alkalommal lesznek nálunk iramfutók. Nem is akármilyenek! Olvassátok el rövid interjúnkat Soós Péterrel, azaz Sóspetivel, az ultrafutóval, aki szó szerint mindenhol ott van és mindenki ismeri…:)

Szf team: A Tihanyi Félmaratonon kezdetektől fogva ott vagy és segítesz, mondhatni, hogy azóta baráti a viszony is. Most lesznek nálunk először iramfutók (1:40, 2:00, 2:20) és Te állítottad össze a csapatokat, mit lehet róluk tudni?

Soós Peti: Igen, mind két Tihanyi versenyeteken indultam. A félszigetet gyermekkorom óta látogatom, sokat kirándultam a szüleimmel ide. A barátlakások, a Tihanyi-visszhang, az apátság és a fantasztikus panoráma látványa a Balatonra nagyon megfogtak. A versenyetek útvonalán újra átéltem a régi kirándulások emlékeit. Talán Kosztolányi Dezső írt egy szép verset amiből idézek:

” Milyen sötét-sötét a Balaton,
s a nyár után hogy véreznek a fák.
Tündér Tihany, felelsz-e énnekem,
ha azt mondom még egyszer: ifjúság?”

Nekem a gyermeki emlékeim felelnek…
A fehérvári futóbarátaimat kerestem meg, akikkel rendszeresen futunk együtt és veszünk részt versenyeken. A csapat egyetlen hölgy tagja Móni éppen most teljesítette az élete első ultra távját a Korinthosz  81 km-s távját Szekszárd és Baja között. Lajkó Csabi – ismertebb nevén Pecsenye – 4x-es Spártai Hős, a Magyarországi Jótékonysági futások egyik kezdeményezője és szervezője. Ultrafutó Magyar bajnok, sok-sok ultrafutó verseny nyertese. Gellért fiatal és gyors futó nagy lehetőségek előtt áll. Feri és Dani már párban teljesítették az Ultabalatont nagyon jó szintidőn belül. Én egyébként a 2:20-as szintidőt futókat fogom majd buzdítani!:)

Szf team: Azért, ha valaki nagyot megy, akkor az Te vagy… Alig van olyan verseny, amin nem vagy ott, jól látjuk?

Soós Peti: Nem, ez nem igaz!!!:) Kb. 20 éve futok folyamatosan, fiatal koromban 16 évesen az akkori IBUSZ Maraton-betétszámán – ami 28 km volt – elindultam és sikeresen célba értem. Később 25 évesen újra kezdtem munka és család mellett a rendszeres futást. A 8 km-től sikerült eljutnom az évek alatt a 221 km-ig. 2008-ban kezdtem ultrázni és például 2009-ben Pecsenyével (Lajkó Csaba), sikeresen futottuk körbe a Balaton akkori 212 km-távját. Akkor lettem „hivatalosan” Ultrafutó, ahogy az akkori már híres ultrázó barátom, Horváth Jenő a Tihanyi célban kinyilvánította – azaz a falka bevett maguk közé. Pár éve IronMan távon is sikeresen célba értem Nagyatádon. Sokat futottam terepen is és most a Spartan Race Ultra Beast verenyére készülök.

Szf team: Sokan a RunCard miatt ismertek meg, de azért neked egy nagyon komoly futós múltad van…

Soós Peti: Komoly? Én csak szeretek futni!!! Erőss Zsolt hegymászótól személyes találkozásunk alkalmából kaptam „ultravalónak”: „Örülök, hogy veled lehetek az úton, amit szeretsz.” A RunCard csak két éve része az életemnek, és nyilván az eddigi futó kapcsolatokra alapozva hoztuk létre, hogy a futók kedvezőbben tudjanak versenyezni és felszereléseket vásárolni.

Szf team: Épp minap osztottunk meg egy cikket egy apáca nővérről, aki még idős korában is ott van a szeren. Ennyi futás után Te hogy látod, ezt tényleg lehet a végtelenségig csinálni?

Soós Peti: Igen olvastam, nagyon jó cikk. A végtelenségig lehet-e futni? Ha átlépünk egy másik világba, akkor ott is igen!!!

Szf team: Apropó, nálad azért gyorsan „kopnak” a cipők… Elmész egy-két ultrára és már mehet is a csere, vagy rosszul látjuk?

Soós Peti: Jól gondolod! Több cipőm van, terepre is és aszfaltra, de még a triatlonra is. Maradjuk annyiban: sok cipőt fogyasztottam el a 20 év alatt.

Szf team: Szigligetről, mint helyszínről és az új mezünkről, érmünkről mi a véleményed?

Soós Peti: Az eddigi helyszín és a póló is nagyon egyedi és jól megtervezett volt! A szív alakú érmetek az érmek világában egyedülálló, és ritka „kincs”. Ha sikerül lefutnom a 21 km-t Szigligeten, akkor már a második szívem is meglesz! 🙂

Szf team: Volt egy komoly felajánlásotok a RunCard részéről mi is lesz ez?

Soós Peti: Ez egy egyedi serleg, mely a RunCard különdíja. Ezt szeretnénk, ha Ti adnátok oda annak a futónak aki… na ezt a hálás feladatot Rátok testálom. Illetve mind a 39 díjazottat egy-egy RunCard-ban szeretnénk részesíteni.

Szf team: Peti, köszönjük szépen a felajánlást és az interjút, meg persze a segítséget is, Szigligeten találkozunk! Nyomjad neki!

 

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések