Űzd el a stresszt az életedből

Mi is tapasztaljuk, hogy ahogyan elbújt a nap, és egyre borúsabbak a nappalok, hűvösebb az idő, úgy hajlamosabbak vagyunk stresszesebbé válni.
Mi az a „stressz”?
A stressz akkor nyilvánul meg, amikor valamilyen kihívás vagy változás miatt nyomás alatt állunk, és úgy érezzük, hogy nem tudjuk kezelni a helyzetet. Ha stresszesek vagyunk, testünk több adrenalint és kortizolt termel, amiket stressz hormonoknak hívunk. Ezek megemelik a vérnyomást, így jobban izzadhatsz, feszültnek és nyugtalannak érezheted magad. A tartós stressz fejfájást vagy gyomorbántalmakat, hosszú távon pedig depressziót és komoly betegségeket okozhat. A lelki és érzelmi kizökkenéssel járó stressz megnehezíti a koncentrációt és a tisztán gondolkodást, továbbá dühösnek vagy frusztráltnak érezhetjük magunkat. Ha úgy érzed, Téged is magad alá gyűr a stressz, fogadd meg ezt a 10 jó tanácsot!

1. Beszéld ki magadból a problémáidat!
Ha stresszes vagy, beszélj másokkal az érzéseidről, mivel a tanulmányok szerint az önkifejezés csökkenti a „harcolj vagy menekülj” ősi ösztön megnyilvánulását.

2. Meditálj!
A meditálás a stressz csökkentésének remek módja. Már napi 10 perc is sokat számít. Hasonló, mint az edzés, csak azzal ellentétben nem a testre, hanem az agyra hat. Az olyan alkalmazások, mint a Headspace, remek kiindulási pontot jelentenek.

3. Ökoterápia
Más szóval irány a természet! Fuss a szabadban, kirándulj, kertészkedj, vagy menj el állatkertbe. Az ökoterápia növekvő népszerűségnek örvend; a friss levegő, napsütés és a sok zöld segít tisztábban látni a dolgokat, tehát irány a természet!

4. Legyen meg az egyensúly!
– Munka és magánélet között. Shawn Achor a „Boldogságelőny” című könyvében arról ír, hogy sokunk a sikert (pl. munkát) helyezi előtérbe, úgy gondolván, hogy az vezet a boldogsághoz, pedig valójában nincs arra bizonyíték, hogy a sikerélmény boldogságot is okozna. Ettől függetlenül sikereket elérni jó dolog, ha nem megy a boldogság rovására. Azzal érvel, hogy inkább a boldog emberek érnek el sikereket. S ha a boldogságot helyezed előtérbe, alacsonyabb lesz a stressz szinted is.

5. Élj a jelenben!
Ha tudatosak vagyunk, akkor jobban összpontosítunk a jelenre, mint a múltra vagy a jövőre. Ne agyalj folyamatosan azon, hogy mi lesz holnap, és engedd el a múltbéli hibáidat! A jelenben kevésbé ragadnak el feszült gondolatok, és jobban tudunk helyes válaszokat adni az ösztönös reakciók helyett. A jelenben élés fejleszthető készség. A tudatos meditáció (mint a Headspace vagy a buddhista központokban átadott tanok) kiváló eszközök lehetnek.

6. Változtass az életmódodon!
Nézd meg, hogy mi vált ki benned stresszt, és vedd észre, milyen életmódbeli változtatásokra van szükséged. Például vesd bele magad a munkába, ha az emberek idegesítenek, vagy éppen rakj rendet, ha attól jobban érzed magad. Ne feledkezz meg az alvás fontosságáról! Igyekezz biztosítani a minőségi pihenést! Étkezz egészségesen, ne fogyassz túl nehéz ételeket!

7. Legyen hobbid!
Mindegy, mit csinálsz, a lényeg, hogy agyban kikapcsoljon, amíg a hobbid űzöd. Legyen az munka után egy kör futás a park körül, keresztrejtvény fejtés, társasozás a családdal, festés, – bármennyire is gyerekesnek tűnhet – nagyon hatásos.

8. Tervezz, gondolkodj tudatosan!
A stressz oka: olyan élethelyzetek, melyeket úgy érzed, nem tudsz irányítani. Ülj le, és gondold végig, hogy tudod-e befolyásolni az adott problémát, vagy nem. Ha nem, akkor próbáld meg elfogadni és ne idegeskedj rajta, „engedd el”. Ha úgy gondolod, orvosolhatod a szituációt, akár vesd papírra, hogy milyen megoldások léteznek, milyen teendőid vannak. Oszd be, hogy mikor mi a dolgod, írd be a naptáradba, és ha úgy érzed, hogy túl sok munka szakad a nyakadba, állíts fel fontossági sorrendet és ha lehetőséged van, add át másnak munkád egy részét.

9. Terápia 4 lábon
Ha állatot tartasz, a nekik szentelt az idő Téged is kikapcsol majd. Tudományosan is bizonyított tény, hogy az állattartók kevésbé stresszesek, hiszen nincsenek elvásáraik feléd, csupán annyit kérnek, szeresd őket, játssz és foglalkozz velük – na meg persze a jutalomfalatról se feledkezz meg. 🙂

10. Énidő
És ha már tervezésről beszélünk, mindig iktass be egy kis „énidőt” is. Mindig legyen napi fél órád magadra, amikor kényezteted magad. Nézd meg a kedvenc sorozatod, vegyél egy forró fürdőt, gyújts egy gyertyát és olvasd el kedvenc könyved egy fejezetét, vagy nézd meg a kedvenc sorozatodat. Nem azon a fél órán múlik, és tiszta fejjel úgyis többre leszel képes, mint leharcolva, kifacsarva magadból az utolsó erőd is.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések