„Vizes kisokos” egy különleges magyar víz, a 383 Kopjáry water támogatásával

A 383 Kopjáry Water az egyik legkülönlegesebb hazai ásványvíz és ebben az évben azt az örömhírt tehetjük közzé, hogy minden egyes befutócsomagban találkoztok majd egy palackkal. Szerettünk volna összefoglalni róla egy rövid kis csomagot, hogy mit is találtok ebben a vízben, mi benne a nem mindennapi, aztán a végére összetettünk egy olyan kisokost, hogy még mi is meglepődtünk! 🙂 Ebből kiderül minden, amit tulajdonképpen a vízről tudnunk kell!

De mit tud egy palack eredeti Kopjáry?

 • Először is ez a biológiailag tökéletesen tiszta ásványvíz a Kárpát- Medencéből származik, amely a jégkorszaknak köszönheti tökéletes tisztaságát és sértetlenségét.
 • A Magyar Tudományos Akadémia stabil izotóp analízise által igazolt, hogy több ezer éves korból származik.
 • Természetes Magyar ásványvíz, alacsony deutérium szinttel.
  Magas szinten tartalmaz metakovasavat, amely a sejtek regenerálódására van hatással.
 • Nemzetközi piacokon jelen lévő prémium kategóriás ásványvizek között a Fine Water Society által rendezésű„WATER TASTING COMPETITION” versenyen 2017 Medium TDS Íz kategóriában ezüst díjat, 2017 Medium TDS Design kategóriában bronz díjat nyert, maga mögé szorítva a nemzetközi piacon már jól ismert márkákat.
 • 100% Virgin PET alapanyag felhasználásával készült (baktérium & csíramentes palackba töltve), ami azt jelenti, hogy ez az első töltés a palackban.
 • „on the go” csomagolásának köszönhetően kényelmes kézben tartani, futás, séta közben .

Mindez pedig azt jelenti, hogy jó lesz utána egy kört tenni vele a tónál! 🙂 És, ha már így belementünk ebbe a vizes témába, azt is nézzük meg, hogy miért is olyan fontos az emberi szervezetnek ez a színtelen-szagtalan, teljesen áttetsző anyag?

Egy csecsemő testének 70%-a víz, ez egy középkorú test esetén 60, míg időskorra 55%-ra zsugorodik. Egyszóval egy átlagos futó összetevője 55-60%-nyi vízből, csontokból, izomból, kisebb-nagyobb mennyiségű zsírból, futócipőből és technikai mezből áll. Ja meg Polar órából. Éppen emiatt az, hogy a víz alapvető életelem, nem közhely, fontos egészségügyi alaptétel. Amikor vízkincsről beszélnek a tudósok, illetve annak megőrzéséről, igen fontos figyelmeztetést fogalmaznak meg, hiszen bolygónk vízkészletének csupán egyetlen(!) százaléka az az édesvíztartalék, amely fogyasztásra rendelkezésünkre áll.

Mindezek miatt is nagyon fontos a napi vízszükségletünk kielégítése, de azért nézzünk még meg pár nagyon beszédes adatot:

 • A tiszta ivóvíz az egyetlen olyan élelmiszer, amely semmi mással nem pótolható. És mi természetesnek találjuk, hogy folyik a csapból, fellelhető kútjainkban, de a világnak nem minden részén ilyen könnyen hozzáférhető: az ENSZ előrejelzése szerint 2025-re a világ népességének 35 százalékát fenyegeti vízhiány, és már jelenleg is minden ötödik ember „vízhiányban szenved”, vagyis nem fér hozzá ivóvízhez.
 • A megfelelő hidratáltság azért nélkülözhetetlen, mert a legfontosabb élettani folyamatok vizes közegben mennek végbe.
 • A szervezet víztartalma viszonylag állandó, de folyamatosan cserélődik. A napi átlagos vízveszteség 2-2,5 liter. Egészséges ember szervezetében a vízveszteség és a vízfelvétel egyensúlyban van. A szervezet vízháztartását összetett ideg- és hormonális folyamatok szabályozzák. A vízfelvétel alapvető ingere a szomjúságérzet. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, csökken a vízfelvétel, vagy a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit felvesz, akkor kiszáradás veszélye fenyeget.
 • A dehidratáció jellemző tünetei lehetnek a száraz nyelv és nyálkahártyák, aláárkolt szemek, hűvös végtagok, sápadt bőr és csökkent vizeletmennyiség. Ha ez az állapot tartósan fennáll, gyorsulnak az öregedési folyamatok, lerakódnak a szervezetben a salakanyagok, és vesekő is kialakulhat, besűrűsödhet a vér, aminek következtében testünk egyes részei oxigénhiányos állapotba kerülhetnek.
 • A víz hiányára sokkal érzékenyebben reagál a szervezet, mint a szilárd étel megvonására. Étel nélkül akár néhány hétig is élhetünk, a víz megvonása azonban 4-5 nap alatt is végzetessé válhat. Különböző életkorokban másként érzékeljük a szomjúságot, a folyadékhiányra leginkább a gyerekek és idősek érzékenyek.
 • Van olyan, hogy „túlivás”? Hát van: nagymennyiségű folyadékbevitel esetén ugyanis a testnedvek felhígulnak. Ilyenkor beszélünk vízmérgezésről. A nagymennyiségű vizet a vesék képtelenek kiválasztani, így az kiáramlik a sejtekbe, eszméletvesztést, kómát és görcsrohamot okozva. Folyadékszükségletünk egyénenként változó, függ a külső és belső hőmérséklettől, a levegő páratartalmától és az életkortól is, valamint táplálkozásunktól, fizikai aktivitásunktól és a verejtékezés nagyságától.
 • Mi a helyzet Magyarországgal? Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert Magyarország vízkészlete kiemelkedő méretű. A felszín alatti vizek, így az ivóvíz minősége 70 százalékban kifogástalannak mondható. Egy ember általában évente 1000 liter vizet iszik, és bármennyire bővelkedünk is benne, az ivóvízzel történő takarékoskodás, felelős gazdálkodás mindannyiunk közös létérdeke.

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések