Versenykiírás

VIII. Austrotherm Tihanyi Félmaraton

Időpont: 2022. október 01., szombat
Rajt és cél helyszín: Club Tihany (8237 Tihany, Rév utca 3.)

Rajt és időbontás

 • 08:00 – rajtcsomagok átvétele
 • 11:00 – a befutóérem.hu 3K táv rajtja
 • 11:30 – Riska 400 méteres gyerekfutam eredeti befutoerem.hu érmekért, mint a nagyoknak (jelentkezés az előnevezés megnyitásával)
 • 12:00 – a Perozin 7K, a Garmin 11K és az Austrotherm 21K egyéni, Runner’s World páros és Cornexi trió távok rajtjai
 • 15:00 – Eredményhirdetés

Kategóriák:

 • Riska Babyrun 400m
 • Befutóérem.hu 3K
 • Perozin 7K
 • Garmin 11K
 • Austrotherm 21K
 • Runner’s World 21K Duó
 • Cornexi 21K Trió

Általános információk. Kérjük alaposan elolvasni!

 1. Pólóméret módosításra  2022. szeptember 18., 12:00-ig van lehetőség. 
 2. Ezt követően résztvevői név és kategória módosítást legkésőbb 2022. szeptember 18., 12:00-ig van lehetőség megtenni.
 3. Az időpontok a helyszíni, és időjárásbeli tényezőktől, vis maior helyzettől  függően változhatnak!
 4. Helyszíni rajtcsomagátvétel: 2022. szeptember 30. 12:00-18:00-ig, és október 01. 08:00-11:45-ig a versenyközpontban.
 5. Külön kérünk mindenkit, hogy érkezzen időben a rajtcsomagért, a verseny napján torlódás alakulhat ki!
 6. Külön kérünk mindenkit, hogy a parkolást azokon a pontokon oldják meg, ahol erre a honlapon és az infopackokban utalunk, mert a feltorlódó autók miatt a verseny menete is akadályozva lehet.
 7. Kérünk mindenkit, hogy a regisztrációhoz hozza magával az online nevezés és befizetés után kapott visszaigazoló számlát, illetve személyi azonosításhoz szükséges okmányt, szülői beleegyező nyilatkozatot, kutyás futással kapcsolatos felelősségvállaló nyilatkozatot, valamint az egyéni felelősségvállaló nyilatkozatot.
 8. A visszaigazoló számla bemutatása mobiltelefonon, táblagépen is megtörténhet.
 9. A Szervezők a nevezések beérkezésére való tekintettel a kategóriák változtatására a jogot fenntartják.
 10. A Szervező az esetleges változtatásról a versenytáv indítása előtt a helyszínen tájékoztatja a Versenyzőket.
 11. Szintidő: 3 óra

I. Versenyszabályzat

 1. Jelen versenyszabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) a 2022. október 01-én megrendezésre kerülő VIII. Austrotherm Tihanyi Félmaraton futóversenyre vonatkozik, melynek főszervezője a Bowman & Becker Kft. (2462 Martonvásár, Dózsa György út 2., cégjegyzékszám: 07-09-027428, adószám: 25789485-2-07), továbbiakban: Szervező. A Szabályzatot a Szervező a verseny zavartalan lebonyolítása, a Versenyzők tájékoztatása és a sportszerű, szabályszerű versenyeztetés megvalósításának érdekében alkotta meg.
 2. A futóversenyt a Szervező 400 méteres gyerekfutam, egyéni 3, 7, 10 és 21 km, valamint páros és trió félmaratoni váltóban hirdeti meg az általa kijelölt útvonalakon. A futóversenyen való részvételnek alsó korhatára nincs, 18 év alatti Versenyző részvételének feltétele a szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése és a nevezéssel egyidejű leadása. A futóversenyen a Szervezők az egyéni és csapatteljesítmény alapján állítanak fel rangsort.

II. Nevezés menete

 1. A Szervező csak előnevezést biztosít.
 2. Előnevezésnek minősül a kitöltött nevezési lap benyújtása és a nevezési díj befizetése.
 3. A Szervező előnevezést 2022. március 13-án 12:00-tól fogad, az érvényes nevezés egyben magában foglalja a nevezési díj Szervezőhöz való beérkezését is. Nevezni a létszámlimit végéig lehetséges.
 4. Létszámlimit: 1500 fő
 5. Csak előnevezve van lehetőség arra, hogy a rajtcsomag a verseny napján átvehető legyen. Amennyiben a Szervező döntése szerint lesz helyszíni nevezés, úgy abban technikai futópóló csak a készlet erejéig biztosított, amennyiben már elfogyott / nincs a versenyző méretében, úgy “szimpla csomag” vásárlására van lehetőség, mely 1.000 forinttal kevesebbe kerül.
 6. A 18 év alatti Versenyzők részvételének feltétele a szülői hozzájáruló nyilatkozat és nevezéssel egyidejű benyújtása
 7. 18 év feletti résztvevők esetén a részvétel elengedhetetlen feltétele a felelősségvállaló nyilatkozat kitöltése elfogadása, mely a nevezőfelületen elektronikusan történik.
 8. Az online nevezéssel a Versenyző nevezését a „Nevezés” gombra való kattintással a Szervező automatikusan fogadja, így annak bárminemű egyéb továbbítása nem szükséges.
 9. Online nevezési lap aláírással történő ellátására nincs lehetőség, az aláírás nélkül, a benne található nyilatkozat elfogadásával egyidejűleg érvénybe lép.
 10. Amennyiben az online nevezési lapon egyidejűleg több nevezést is adnak le (egyéni esetén több induló, valamint csapatok, páros váltók, trió váltók és egyéb, a nevezőn kívül további személyek részvételi szándékát is magába foglaló előnevezés esetén, továbbiakban: További Érintettek) a nevezést leadó (továbbiakban: a Megrendelő) kötelezettsége a további érintett személyek maradéktalan tájékoztatása a Versenyszabályzatról, egyben a nevezés leadásával kijelenti, hogy a További Érintettek a Versenyszabályzat teljes és maradéktalan tartalmáról tájékoztatva lettek, illetve annak minden pontjával egyetértenek. Az ebből fakadó problémás kérdésekben az Előnevező vállalja a felelősséget, hogy a többi, általa nevezett További Érintettek a Versenyszabályzat valamennyi pontjával egyetértenek, azzal kapcsolatban félreértés részükről nem merült fel.

III. Kutyás futás

 1. Szervezők lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek háziállattal (továbbiakban: Kisállat) történő közös futásra, melynek a részleteit, feltételeit és az azzal kapcsolatos kötelezettségek a Versenyszabályzat „Kutyás futás” bekezdésben található.
 2. A kisállattal történő részvételre kizárólag a vonatkozó Felelősségátvállalási nyilatkozat aláírásával van lehetőség. Nyilatkozattétel megtagadás esetén a Szervezők fenntartják a jogot a futó kizárására.
 3. A kisállatokkal indulók aláírásukkal egyben kötelezettséget vállalnak a Kisállat pórázon történő tartására a verseny teljes ideje, illetve az azt megelőző és az azt követő rendezvényen, valamint a zsúfolt rajtra való tekintettel baleset megelőzés érdekében a rajtnál a leghátsó sorból indulnak, megelőzve ezzel annak esélyét, hogy a résztvevők véletlenül a Kisállatra tapossanak. Aláírásukkal továbbá a Kisállat által okozott bárminemű balesetért teljes körűen vállalják a felelősséget!
 4. A kisállatokkal futók továbbá kötelezettséget vállalnak arra, hogy fokozott figyelemmel lesznek az áthaladó gépjármű, gyalogos és bármely egyéb forgalomra, hogy a Kisállatal a közlekedőket ne zavarhassák. Állattartói kötelezettségeinek megfelelően kötelezettséget vállalnak a Kisállatok által hátrahagyott ürülék, anyagi kár és bármely egyéb hulladék maradéktalan eltakarítására és helyreállítására, melyhez szükséges eszközöket (nejlon vagy papírzacskó, gumikesztyű, stb.) a nyilatkozattevő köteles beszerezni és magánál tartani.

IV. Nevezési díj mértéke és megfizetése, határidők

 1. 21 km-es egyéni, páros, trió, egyéni 11 km-es negyedmaraton, 7 km-es egyéni shortrun, 3 km-es egyéni futás kategóriákban a nevezési díj minden esetben tartalmazza a rajtcsomagot (kategóriáktól eltérően: a versenynek emléket állító egyedi befutóérem minden résztvevőnek, live chipes időmérés, 3 km-es távon kívül minden kategóriában egyedi technikai futópóló, rajtszám, orvosi felügyelet, a szervezés teljes kivitelezése, a frissítőpontok, illetve a támogatók által felajánlott ajándékok). A 400 méteres gyerekfutam kizárólag befutóérmet tartalmaz.
 2. Előnevezés esetén a nevezési díjat a Versenyző átutalja vagy befizeti a Szervező által az BUDAPEST Banknál vezetett 10100792-05959300-01005009 bankszámlaszámára, melyről elektronikus számlát kap. A számlát a helyszínen kinyomtatva vagy okostelefonon, tableten bemutatva lehet regisztrálni. Befizetésnél a befizetőt a közleménybe megadott nevezési kód alapján tudjuk azonosítani, annak megadása tehát a közlemény rovatban kötelező! Több Versenyző nevezési díjának együttes utalására is van lehetőség, ebben az esetben a közlemény rovatban több, vesszővel elválasztott nevezési kódot kérünk megadni.
 3. A nevezés leadásával egyidejűleg a Versenyző elfogadja, hogy a Szervező elektronikus számlát állítson ki részére. A Bowman and Becker Kft. környezetvédelmi alapelvei szerint kerüli a papír alapú számlázást, melynek megfelelően elektronikus számla kibocsátó. Papír alapú számla kérését a nevezéssel egyidőben kérjük jelezni!
 4. Több versenyző együttes utalása esetén a számla az igénylő nevére kerül kiállításra.
 5. Nevezésnél lehetőség van úgynevezett “szimpla csomagot” kérni, mely esetben a rajtcsomag a pólót nem tartalmazza.
 6. Az előnevezésnél a már regisztrált nevezők számának függvényében változik a részvételi díj. Fontos tehát, hogy a nevezési díj minden esetben a leadott előnevezők számától függ. Mivel a nevezések a Szervezőkhöz időrendi sorrendben érkeznek, így tudják megállapítani, ki volt előbb. Ezekszerint a részvételi díj az alapján lesz kalkulálva, hogy a nevezés BEKÜLDÉSEKOR (tehát nem generált díjbekérő kiküldésétől) hogy áll a regisztráltak száma. Megjegyezendő továbbá, hogy a szám nem a kategóriánkénti résztvevőktől függ, hanem a teljes létszámtól.
 7. A nevezés visszamondására 2022. július 01. 12:00-ig van lehetőség.
 8. Ezt követően résztvevői név és kategória módosításra 2022. szeptember 18., 12:00-ig van lehetőség.

V. RÉSZVÉTELI DÍJAK:

 • 21K, trió, duó, 11K és 7K kategóriákban:
 • 1-433 – 9.000.-, mez nélkül: 8.000.-/fő
 • 434-866 fő – 10.000.-, mez nélkül: 9.000.-/fő
 • 867-1300 fő – 11.000.-, mez nélkül: 10.000.-/fő
 • 400 méteres gyerekfutam: egységesen 2500.-/fő
 • 3K kategóriában:
 • 0-100 fő – 7.000.-, mez nélkül 5.000.-
 • 101-200 fő – 8.000.-, mez nélkül 6.000.-

VI. Helyszíni nevezés, pénzvisszatérítés, vis maior

1.     A helyszíni nevezés jelen álláspont szerint nem lehetséges!

2.     Amennyiben a Szervező úgy dönt, hogy helyszíni nevezésre lesz mód, helyszíni nevezés esetén a nevezési díjat készpénzben szükséges befizetni, a rajtcsomag egyes részei a versenyt követően kerülnek kipostázásra (pl.: méretre készített Mapei Szigligeti Félmaraton technikai futópóló, egyedi befutóérem, stb.), a chipes időmérés helyszíni nevezés esetén nem garantált.

3.     Amennyiben a Versenyző a nevezési díjat befizette, azonban bármely körülmény miatt a futóversenyen nem vesz részt, a nevezési díjat a Szervező 2022. július 01., 12:00-tól az adminisztrációk és készletek véglegesítése miatt nem téríti meg.

4.    Amennyiben a Versenyző a futóversenyen nem vesz rész és azt a versenyt megelőzően legkésőbb 2022. július 01. 12:00-ig jelzi, abban az esetben a Szervező a nevezési díj 90%-át a Versenyzőnek visszautalja. Ezt követően a rajtcsomagok véglegesítése miatt erre már nincsen lehetőség.

5.    Amennyiben olyan drasztikus időjárási (az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint a Verseny napján az átlagos napközbeni hőmérséklet nem éri el az 5 fokot vagy eléri a 40 fokot; hó-, illetve jeges eső esése esetén; vihar vagy vihar erejű szél esetén) vagy egyéb, előre nem látható tényező lép fel (pl.: járványügyi helyzet, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet), mely ellehetetleníti a verseny megszervezését, illetve megtartását, a Szervező diszkrécionális jogköre a Verseny megtartása vagy annak elhalasztása. A Verseny elnapolásáról a Szervező haladéktalanul értesíti a Versenyzőket és egy következő időpontban kerül az esemény megrendezésre. Az ilyen vis maior helyzetek esetén a Szervező nem köteles a nevezési díjak visszatérítésére, annak a visszatérítése a diszkrécionális jogköre.

6.     A Versenyző kifejezetten tudomásul veszi, hogy az általánosan elfogadott vis maior esetek mellett vis maior-nak minősül az is, ha korlátozás, járványügyi helyzet ugyan közvetlen kihatással nincs a futóverseny megtartására, de a kialakult helyzetre figyelemmel a Szervező saját belátása szerint – különösen, de nem kizárólagosan magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében – a futóverseny elhalasztása mellett dönt. Az ilyen vis maior helyzetek esetén a Szervező nem köteles a nevezési díjak visszatérítésére, annak a visszatérítése a diszkrécionális jogköre.

7.       Az előnevezett, ám a versenyen egyéb okból meg nem jelent Versenyző rajtcsomagját a versenyt követően előreutalt postai költséggel van lehetőség átvenni.

VII. A nevezési díj tartalma

A nevezési díj az alábbi szolgáltatásokat és csomagokat tartalmazza (kivétel: Babyrun 400m, ahol kizárólag egyedi érmet és egy oklevelet tartalmaz a díj):

 1. részvétel a futóversenyen,
 2. live chipes időmérés,
 3. sms értesítés az eredményről,
 4. egyedileg öntött, a versenynek emléket állító befutóérem minden induló részére a befutoerem.hu-tól,
 5. a futóútvonalak biztosítása (önkéntesek, polgárőrség),
 6. egészségügyi ellátás biztosítása,
 7. közös bemelegítés,
 8. gyermekprogramok,
 9. ruhatár,
 10. a mezőny felvezetése és kíséret,
 11. rajtszám,
 12. napközbeni programok,
 13. egyedi Austrotherm Tihanyi Félmaraton technikai futópóló, 
 14. frissítőpontokon víz, a Penco professzionális izotóniás italai és szőlőcukor, célba érkezéskor frissítő, banán, gyümölcsök, csokoládé stb, stb.,
 15. öltözési lehetőség,
 16. helyezettek éremmel való díjazása,
 17. nevezési csomag helyszíni nevezéskor való átvétele,
 18. továbbá a verseny támogatói által felajánlott tárgyak, ismertetők.

VIII. A Szervező az alábbi kategóriákban rangsorolja a célba érkezést:

Befutóérem.hu 3 km-es egyéni távon:

0-15 éves korig női és férfi 1-2-3.
16-30 éves korig női és férfi 1-2-3
31 éves kor feletti női és férfi 1-2-3

Perozin 7 km-es egyéni távon:

0-20 éves korig női és férfi 1-2-3.
21-35 éves korig női és férfi 1-2-3.
36-50 éves korig női és férfi 1-2-3.
51 éves kor felett női és férfi 1-2-3.

BMW Leier 11 km-es egyéni távon:

0-20 éves korig női és férfi 1-2-3.
21-35 éves korig női és férfi 1-2-3.
36-50 éves korig női és férfi 1-2-3.
51 éves kor felett női és férfi 1-2-3.

Knauf 21 km-es egyéni távon:

0-20 éves korig női és férfi 1-2-3.
21-35 éves korig női és férfi 1-2-3.
36-50 éves korig női és férfi 1-2-3.
51 éves kor felett női és férfi 1-2-3.

Csapatonként (Cornexi Duó és Runner’s World Trió):

abszolút 1-2-3.

A Szervező a kategóriákban az 1-2-3. helyezést arany,- ezüst,- és bronzéremmel, valamint serleggel díjjazza.

IX. Útvonal

 1. Szervező a 7 km, 10 km és a 21 km versenytávokra kétféle útvonalat jelöl ki. A végleges útvonalat az időjárási körülmények függvényében választja ki és a futóverseny hetében teszi közzé.
 2. Az útvonalakat a Szervező tájékozódást segítő táblákkal látja el (irányjelzés, bóják, stb.). Az útvonal forgalommal ellátott szakaszain, kereszteződéseiben való biztonságos és zavartalan áthaladást önkéntesek, rendőrök és polgárőrök biztosítják.
 3. A Szervező átlagosan 2,8 kilométerenként frissítőpontokat helyez el, ahol a Versenyzőnek lehetősége van frissítőt (víz, Penco izotóniás ital, szőlőcukor, stb.) magához venni.
 4. A frissítőpontokon tartózkodó Segítők alap egészségügyi ellátást biztosítanak, komolyabb sérülés esetén azonnal értesítik a Szervezőt, aki a rajt-célállomásnál tartózkodó orvossal felveszi a kapcsolatot.
 5. A Versenyzők útvonalon való végighaladását a Szervező több helyen ellenőrzi.
 6. A Szervező a Versenyzők előtt felvezetést biztosít, az utolsóként elhaladó Versenyző után gépjárművel ellenőrzi az útvonalat.

X. Információk közzététele, kapcsolattartás, versennyel kapcsolatos információk

 1. A futóversennyel kapcsolatos információkat a Szervező a https://www.facebook.com/tihanyifelmaraton/oldalon és a www.futniszep.hu oldalon teszi közzé. Bármely máshol megjelenő információért a Szervező nem vállal felelősséget.
 2. Szervező fenti oldalakon jelenteti meg a futóversenyen készült fényképeket. Amennyiben a Versenyző a róla készült fotókat nem szeretné közzétetetni, a Versenyző erre irányuló kifejezett írásos jelzésével forduljon a Szervező felé, melyben megjelöli rajtszámát is.
 3. A Szervezővel való kapcsolattartás lehetőségei: az info@futniszep.hu e-mail címre való üzenet küldésével. Az ezeken kívül érkező kérdések megválaszolását a Szervező nem garantálja.
 4. Egy nevező egy táv futására jelentkezhet.
 5. A rajtszámot a póló elejére, jól látható helyen kérjük rögzíteni. A rajtszámot a rögzítéshez szükséges kapcsokkal együtt a nevezők a helyszínen megkapják.
 6. A Szervező a Versenyzőt a futóversenyből kizárja, ha a nevezési lapot nem a valóságnak megfelelően tölti ki (pl. születési idő), a rajtszámot összehajtja, letakarja, nem a póló elejére tűzi, futótársával szemben sportszerűtlen magatartást tanúsít (szándékos lökdösés, gáncsolás, stb.).
 7. A verseny időtartamára (előnevezések megkezdésétől az eredményhirdetésig) jelen Szabályzatot mind a Szervező, mind a Versenyző köteles magára kötelező érvényűnek tekinteni, függetlenül attól, hogy a Versenyző a nevezési lapot saját aláírásával ellátta-e vagy sem (elektronikus nevezési lap és papír alapú nevezési lap esetén egyaránt).
 8. A Szervező fenntartja az útvonal, program, és időpont változtatás jogát!
 9. A Versenyszabályzat célja sportszerű légkört teremteni a versenyen, gondoskodni a versenyzők biztonságáról, védelméről és a verseny színvonalának emeléséről. Hangsúlyt helyezni a versenyzők képességére, teljesítményére a versenyzési szabadságuk túlzott mértékű korlátozása nélkül. Meghatározni a versenyek technikai, valamint személyi feltételeit és érvényesíteni ezeket. Szabályozni a szervezők és versenybírók tevékenységé Megbüntetni azokat, akik a Versenyszabályzatban foglaltakat megszegik.

XI. Óvási eljárás

 1. A Versenyszabályzatban nem tárgyalt esetekben az óvási bizottság dönt.
 2. Óvni a Versenyszabályzatban foglaltak megsértése esetén lehet, részletes leírásban, tárgy és rajtszám megjelölésével, a Szervezőnél írásban benyújtva.

XII. Részvételi jogosultság

 1. Versenyen csak arra nevezett, regisztrált, rajtszámmal rendelkező Versenyző vehet részt.
 2. Előnevezés csak abban az esetben érvényes, hogyha a Versenyző a nevezési díjat a regisztráció lezártáig elutalja a megadott bankszámlaszámlaszámra. Eltérő esetben a nevezését töröljük.
 3. Azon Versenyző esetében, aki a regisztráció lezárta után nevez, a beérkezett nevezést és nevezési díjakat érvénytelennek tekintjük, visszautalásra nincs lehetőség.
 4. A Versenyző köteles a verseny teljes ideje alatt jól látható módon viselni a Szervezőtől kapott, biztonsági kapcsokkal a polójára erősített rajtszámot.
 5. A Versenyző köteles az ún. “fair play” elveit a verseny során betartani, másik sportolót versenyében nem akadályozni.
 6. A Versenyző köteles a Szervező és a versenybíró utasításait betartani.
 7. A Versenyző a nevezés elküldésével és a regisztráció megtételével vállalja, hogy edzettségi állapota megfelelő.
 8. A szervezők fenntartják a mindenkori és mindenre kiterjedő változás jogát, melyet a nevező (Versenyző) a nevezés leadásával egy időben visszavonhatatlanul elfogad!

Tihany, 2021. május 5.