Interjú Dr. Baloghné Lekka Edittel, a Gyermekrehabilitációs Alapítvány képviselőjével

A Gyermekrehabilitációs Alapítvány 1991-től segíti a Gyermekrehabilitációs Osztály munkáját. Mi indikálta az Alapítvány létrehozását?

Alapítványunk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Velkey László Gyermekegészségügyi Központ, Gyermekerehabilitációs Osztályán működik. Annak idején, az akkori osztályvezető dr. Peja Márta professzor asszony kezdeményezésére jött létre. Az volt a célja, hogy az osztályon kezelt beteg gyermekek kezelésének, gondozásának tárgyi és személyi feltételei korszerűsödjenek.

Milyen feladatokat lát el az Alapítvány?

Az alapítvány a közhasznúságnak megfelelően támogatja a rehabilitációs osztály gondozottjait és dolgozóit. A gondozottaknak igyekszünk segíteni korszerű technológián alapuló gyógyászati segédeszközök felkutatásában, beszerzésében. Pályázatokat írunk, hogy az alap gyógyítási módszereken kívül, alternatív terápiák megvalósítását támogathassuk. pl.: állatasszisztált terápiák: kutyaterápia, alpakaterápia.

A dolgozóknak tudományos üléseket szervezünk a szakmai fejlődéshez, valamint támogatjuk a konferenciákon való részvételt.

Milyen jellegű szabadidős tevékenységeken vehetnek részt a fogyatékossággal élő gyerekek az Alapítvány keretein belül?

A tartósan kezelt gyermekek hétköznapjait igyekszünk kiegészíteni, hogy új élményeket szerezhessenek.

Az előbb említett alternatív terápiákat beépítjük a napirendjükbe, pl.: táncterápia, gyógybűvészet, tankonyhai foglalkozások. Az évszakoknak megfelelő ünnepkörök köré rendezvényeket szervezünk. pl.: farsang, mikulás, karácsony, Fogyatékkal Élők Világnapja.

Úszóversenyt szervezünk, ahol a gyerekek más intézmények gondozottjaival mérhetik össze tudásukat. Voltunk már moziban és színházban is. 

Az iskolán túl, a szünetekben nyári tábort szervezünk, ahol a hátrányos helyzetű gyermekek is utazhatnak, megismerkedhetnek más gyerekekkel és környezettel.

Melyek azok a rehabilitációs eszközök, amelyek segíteni tudnak a fogyatékossággal élő gyermekeknek? Milyen betegségekben tudnak segítségükre lenni ezek az eszközök?

Sokféle eszközt használunk, mert életkortól és betegségtől függ, hogy kinek mire van szüksége. Követjük az innovációkat, haladunk a korral. Használunk ülést, állást, járást segítő eszközöket, kerekesszékeket.

Ezek egy részére átmenetileg van szükség. pl.: baleset vagy műtétek után. Vannak azonban olyan betegeink, akik egész életükben használnak segédeszközt, mert pl.: születéskor oxigénhiányos állapotba kerültek, veleszületett izombetegségben vagy gyermekkori stroke-ban szenvednek.

Milyen továbbképzéseken vehetnek részt az Alapítvány munkatársai?

Fontosnak tarjuk, hogy a legmagasabb színvonalon tudjunk teljesíteni és segíteni a gondozottjainknak, ezért már fiatal kollégáinkat is arra ösztönözzük, hogy képezzék magukat és járjanak konferenciákra, ahol további tudást gyűjthetnek. Büszkén mondhatom, hogy már a FIFÓN, a Fiatalok Fórumán is díjnyertes előadásokkal készültek gyógytornászaink, gyógypedagógusaink, gyermekápolóink.

Minden évben több előadással is jelen vagyunk a Magyar Rehabilitációs Társaság Vándorgyűlésén. Itt orvosok, nővérek, gyógytornászok, fejlesztők, pszichológusok is bemutathatják munkájukat, eredményeiket.

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy pontszerző tudományos ülést szervezünk, ahol saját dolgozóink és meghívott előadók is megmutathatják tudásukat.

Köszönjük szépen az interjút!

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések