Interjú dr Horváth Gáborral, 2020-as futniszép márkanagykövetünkkel

Gábor nemcsak hivatása során, de szabadidejében is nemes célokért szeret küzdeni. A futniszép.hu saját kezdeményezésére, a Europe Run-ra, az elsők között regisztrált és kezdte gyűjteni a kilométereket több jó cél érdekében is. Legfőbb gondolata, hogy felhívja az emberek figyelmét a fontos dolgokra, mint pl a gyermekek egészségére, ezért ezzel foglalkozó alapítványokkal működik együtt, az ő népszerűsítésük érdekében fut. Fogadjátok sok szeretettel következő interjúnkat Gáborral, 2020-as futniszép márkanagykövetünkkel, elhivatott gyermekgyógyásszal, a PTE oktatójával! 😊

Még a beszélgetés előtt szeretném kifejezni hálám és köszönetem a futniszep.hu csapatának, hogy egy ilyen innovatív, színvonalas és baráti csapat részévé válhattam, valamint azt, hogy az általuk fontosnak tartott értékrendet és egészséges életmód iránti elhivatottságot futónagykövetként is képviselhettem! Köszönöm!

Nagyon szépen köszönjük a kedves szavakat Gábor, annak meg külön örülünk, hogy jól érzed Magad a csapatban! Készültünk pár kérdéssel Neked, vágjunk is bele! 😊

Kezdjük azzal, hogy ha jól tudjuk, civil életed nagy részét a kórházban töltöd. Milyen orvos vagy?

Igen, hivatásom az orvoslás, gyermekgyógyászként dolgozom Pécsen, így valóban sok időt töltök a klinikán, illetve oktatóként a PTE Általános Orvostudományi Karán.

Lehet, hogy éles váltás a következő kérdés, de számunkra annál fontosabb! 🙂 Mikor kezdtél el futni?

Kisgyermekkorom óta sportolok, többféle sportban is kipróbáltam magam, teniszeztem, kézilabdáztam is. Szinte minden sportnál fontos az állóképesség, de ahogy ez sok másnál is előfordul, akkor még nem volt a kedvencem a futás. Az egyetem végéhez közeledve sűrűsödtek a teendők, egyre nehezebbé vált a fix időben lévő rendszeres edzésekre járni, de a sport fontos volt számomra, így megoldást kellett találni a rendszeres mozgásra. Ekkortájt édesanyám és húgom is jártak futni, illetve 2010-ben egy barátom Varga Dani egy külföldi utam során elcsalt egy nagyszerű futóversenyre, így kellő háttértámogatás és motiváció mellett 2011-ben belevágtam és rendszeresen futni kezdtem, majd 2011 őszén elindultam az első félmaratonomon Budapesten, onnan pedig nem volt megállás vagy visszaút, a futás az életem részévé vált, sok kedves emlék, barátság, tapasztalat és mosoly kapcsolódik már szívemben a futáshoz.

Mennyit futsz átlagosan egy héten?

Nagyon változó, a munka, leterheltség és ügyeletek függvénye is. Van, hogy egy héten 5-6 nap is eljutok, van, hogy csak 1-2 alkalommal (sajnos!). Edzés típusától függően átlagosan 1-1,5 óra egy-egy edzésem, és 8-15 km körüli távokat szoktam futni. Persze vannak alkalmanként a hosszabb futások is, ami sokszor maga a verseny, vagy a természetben megtett 20-30 km.

Ha valaki rendszeresen és komolyan csinálja a futást, akkor az az edzéseket megvalósítani sok energia, tervezés, néha lemondás árán sikerül. Nem mindig könnyű a motivációt megtalálni vagy megtartani, de egy verseny, egy barát, egy futótárs, egy edző (ezúton is köszönöm Szántó Nellinek, hogy sokszor motivált, motivál nap mint nap!) nagyon sokat segíthet abban, hogy fejben is ott legyünk, meg legyen a mentális háttér is.

Nemrég indult a legújabb kezdeményezésünk, a Europe Run virtuális futás. Mondhatjuk, hogy márkanagykövetséged mellett itt szervezőként is részt veszel, hiszen egy fantasztikus kezdeményezést hoztatok létre! Mesélnél róla?

A koronavírus okozta időszak sok változást okozott a mindennapi kórházi munka során, valamint a civil hétköznapokban, a sok főt megmozgató események életében is. Alkalmazkodnunk kellett a megváltozott körülményekhez, a Futniszép csapata pont a legjobbkor rukkolt elő új kezdeményezésével, vagyis a fussunk egyedül, biztonságosan, de mégis legyünk egy közösség része, legyen célunk, motiváljuk egymást és magunkat is ötlettel! Ez lett a Europe Run! Az elsők között regisztráltam és kezdtem gyűjteni a kilométereket több jó cél érdekében is, fontos dolgokra irányítva az emberek figyelmét (Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány, Sürgi Kapitány – Dél-Dunántúli Gyermekek Sürgősségi Ellátásáért Alapítvány).

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának munkatársaként, oktatójaként fontosnak éreztük munkatársaimmal, hogy a hallgatóinkat is támogassuk, motiváljuk, nehéz helyzetbe kerültek azáltal, hogy egyik napról a másikra online üzemmódba kellett átállni, az orvos/fogorvos/gyógyszerész-képzést végezni. Így a Futniszép csapatával együttműködve a PTE ÁOK Alumnival létrehoztuk a Run-up to Graduation 2020 kezdeményezést, ami során futásra/túrázásra bíztattuk diákjainkat, barátainkat, az így megtett kilométereket (2020 km) pedig a diploma előtt álló végzőseinknek ajánlottuk fel, így aktívan, mozogva, az egészséget és összetartást zászlónkra tűzve álltunk mögéjük, támogattuk őket. Azóta a kezdeményezesünk bővítettük és folytattuk, végzőseink pedig sikeresen lediplomáztak már! 🙂

Milyen hobbijaid vannak még a futás mellett?

A legújabb hobbim az országúti kerékpározás, régóta bicikliztem már, de nemrég léptem be ebbe a közösségbe, nagyon tetszik, szuper sport, nagyon jó keresztedzés a futás mellett, és ki tudja, hamarosan talán a triatlonba is sikerül majd belekóstolnom. A sporton kívül szeretek olvasni, utazni, együtt lenni a Családommal, barátaimmal és a kutyámmal.

Nem kell mélyen kutakodnunk ahhoz, hogy a jó célért való törekvéseket találjunk körülötted. Gyermekeket gyógyítasz, ER kezdeményezést indítottál, hirdeted a futás fontosságát. Biztosak vagyunk abban, hogy számodra a futniszép.hu márkanagykövetség mögöttes tartalommal is bír, és általa szeretnéd valamilyen fontos dologra felhívni a figyelmet. Mi az üzeneted a futóinknak? 

Örülök, hogy a futónagykövetség által figyelemfelhívó szerepem és felelősségem is van. Nagyon fontosnak tartom a rendszeres testmozgást, legyen ez hobbi, vagy annál komolyabb és nagyobb cél érdekében végzett sport. Ami fontos, hogy rendszeresen mozogjanak az emberek! Hivatásom miatt is kiemelten fontosnak tartom a gyermekek rendszeres sportolását, a számukra való példamutatást, a gyermekeknek szervezett kis minifutóversenyeket (ami például a futniszép szigligeti eseményén is jelen van!). A magyar társadalom és gyermektársadalom is – sajnos – vezető helyen van a világ súlyfelesleggel küzdő országainak rangsorában. A megelőzés a legfontosabb és egyik leghatékonyabb módja annak, hogy tegyünk ez ellen és a túlsúllyal küzdők helyett a sokan futók társadalma legyünk, és ez utóbbival jussunk fel a dobogó fokaira. Ha már kisgyermekkorban megteremtjük a sport/tömegsport kultúráját és a testmozgás iránti szeretetet, akkor később már nem lesz nehéz ezeket a fiatalokat egy-egy futó, úszó, evezős, vagy bármi más sporteseményre elcsalni, és nem csak a televízióban hallanak és látnak majd a sportról vagy szurkolhatnak jeles magyar sportolóinknak, de hobbi szinten ők is aktívak lesznek, ezáltal tesznek az egészségükért, és egy jobb minőségű életet élnek majd! Aki fut és rendszeresen sportol, az példát is mutat, a szomszédnak, a buszmegállóban állónak, a autó hátsó ablakán kikukucskáló gyerkőcöknek, mindenkinek, aki látja őt futni. Ha sokan futunk, akkor sokan látják ezt a jó példát, és többen is követni kezdik majd, így nem csak magunkért, hanem a jó példával mások motiválásán keresztül a közösségért is teszünk, és tegyünk is minél többen, minél többször!

Köszönjük szépen az interjút Gábor! Sok siket kívánunk a továbbiakban, és alig várjuk már, hogy újra találkozzunk versenyeinken! 👐🏼

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések