Így lettem kétszer az Év ultrafutója. Szigliget iramfutói II. – Interjú Lajkó Csaba „Pecsenyével”

Így lettem kétszer az Év ultrafutója. Szigliget iramfutói II.

Interjú az ultrafutó Lajkó Csabával

Lajkó Csaba igazi nagyágyú. A története valahol 2004-ben egy orvosi lelettel kezdődött, mikor a dohányzás, magas koleszterin és vérnyomás miatt az orvosa gyógyszereket ír fel neki és kezelésekre járatja. Márminthogy járatta volna. Pecsenye akkor gondolt egy nagyot és azt mondta: adjanak neki háromnegyed évet és majd ő rendbeteszi magát. Letettete a cigarettát és az addigi élettel szakítva először otthon, a 4 fal között kezdett el tornázni. Háromnegyed év alatt veszített annyit a súlyából, hogy jöhettek a kisebb távok, majd egyre csak jöttek a kilométerek. 2009 és 2010 évben a 12, majd 2014-ben a 24 órás futás országos bajnoka volt, és utóbbi pályacsúcsa világ szinten a 10. legjobb eredménynek számított.

10 év története: minden, ami a futásban, hosszútávokban, a sportban, életmódváltoztatásban és jótékonykodásban benne rejlik, annak ő egy hiteles és valódi alakja. Ez idáig már kétszer lett az Év Ultrafutója, többszörös magyar bajnok és még sorolhatnánk. Nagy örömmel mutatjuk be Nektek „Pecsenyét”, ha lenne olyan, aki esetleg nem ismerné… Nekünk, szervezőknek, akárcsak Nektek, versenyzőknek is fontos, hogy olyan emberek is jelen legyenek az Szf teamben, akiktől tanulhatunk, emiatt is őszinte tisztelettel és barátsággal látjuk őket, hiszen a 2 órás iramot tanítványával, Lajkó Mónikával nyomják (vele készült interjúnkat a későbbiekben olvashatjátok).

Szf team: Nagy megtiszteltetés, hogy ott leszel és segíted azokat, akik egy szintidőn belül szeretnének beérni. Kivel leszel és melyik időn belül futtok? Gyakran futsz „iramot”?

Lajkó Csaba: Lajkó Mónika lesz a párom, aki egyben a tanítványom is. Együtt szeretnénk azokat a futókat bíztatni, akik 2 órás időn belül szeretnék futni a félmaratont. Iramfutóként Budapest nagy maratoni versenyein és számos vidékin is részt vettem már. A feladatunk a megfáradt futók segítése, támogatása, ami tud nagyon hálás feladat lenni, de egyben nagyon fájó is. Hiszen ha egy futó lemarad és felveszi a busz, akkor olyan mintha egy tűt szúrtak volna a szívembe. De 40 km után elengedni őket, hogy innen már ünnepeljen, ünnepeljék… Ez viszont csodálatos érzés. Nagyon jó dolog segíteni, megéri olyan hosszú időt tölteni a versenyen.

Szf team: Azért az elég hard, amit Te nyomsz: 4 szeres Spártai Hős (Spartathlon 246 km Athén és Spárta között), többszörös ultrafutó bajnok, kétszer az Év Ultrafutója voltál, stb., stb. Hogyan kezd el valakinek egyszercsak már nem elégnek lenni a 21 vagy a 42 k?

Lajkó Csaba: Minden megtett km elég, a 21, 42 is tiszteletet parancsol. Részemről úgy indult, hogy 2008-ban elhatároztam, hogy körbefutom a Balatont és az ultratávokból elég is. Aztán ott ragadtam, kerestem tovább a kihívásokat, feszegettem a korlátokat.

Szf team: Mióta csinálod?

Lajkó Csaba: A futást 2005-ben kezdtem, 2006-ban futottam az első félmaratont, majd ugyanabban az évben a maratont. 2009 óta pedig jöttek a táv bővítések. Így összességében hét éve futottam először ultratávot. Csodálatos sport, amit mai napig imádok. Nagyon sok szépet kaptam tőle, rengeteg helyen futhattam, sok remek embert ismerhettem meg. Okozott csalódást és fájdalmat is, ezekből sokat tanultam és igyekeztem túllépni rajtuk. Sok versenyen indultam, talán nem vagyok nagyképű ha azt írom, hogy benne voltam a Top10-ben Magyarországon – az eredményeimre büszke lehetek. Viszont most úgy érzem, egy kicsit pihennem kell. Kevesebbet futok, kevesebb versenyen indulok. Több időt szeretnék szentelni az életnek, több figyelmet szeretnék fordítani a szeretteimre. Vannak az életnek olyan dolgai, amire kevesebb idő jutott, ezt most pótolni szeretném.

Szf team: Úgy említetted, hogy fogyni szerettél volna és nagyon sokan emiatt vágnak neki a kocogásnak. Mennyi idő alatt sikerült megszabadulni a feleslegtől?

Lajkó Csaba: A fogyást nem futással kezdtem, szigorú étrendváltoztatással, és Schobert Norbi egyik útmutatója alapján ugribugriztam a 100 kilómmal a negyedik emeleten – a szomszédok legnagyobb örömére 🙂 Ez kb 3/4 évig tartott, majd jött egy kis testépítés, és végül a futás.

Szf team: Mondhatjuk akkor, hogy elhízás ellen az egyik legjobb szer a futás?

Lajkó Csaba: A futás, a mozgás, a sport a legjobb szer a fogyásra. No meg ahogy említettem: az étrend!

Szf team: Sőt, a futással nemcsak fogyni, hanem jótékonykodni is lehet! Hogyan is?

Lajkó Csaba: Valóban! Eddig 10 alkalommal szerveztem jótékonysági futásokat. Az elsőt 2010-ben az árvízkárosultakért, a másodikat az iszapkárosultakért. Azóta szerencsére elkerülték országunkat a természeti katasztrófák, így a fogyatékkal élő gyermekekért futunk az országban évről évre. A down szindrómás gyerekek különösen a szívem csücskei. Ezek a futások többnyire egyhetesek, van egy állandó csapat, 7-8 fővel, az út során pedig nagyon sok becsatlakozó futó, kerékpáros van. Így hát minden évben egy lelkes kis csapat útra kel, hogy fussunk és segíthessünk. Ilyenkor az érintett településeken valóban nagyon sokan becsatlakoznak, sokan segítenek. 2016-ban egy hétre megint nekiindultunk. A szlogen ismert: “Futunk, hogy segíthessünk, mert a láb mindig kéznél van”.

Szf team: Mire vagy a legbüszkébb?

Lajkó Csaba: Minden versenyemre nagyon büszke vagyok. Ha teljesítek egy versenyt, akkor abban a pillanatban azt érzem, hogy erre vagyok. A legbüszkébb mégis a jótékonysági futásokra vagyok, hiszen segíthetek – sok ember csatlakozik hozzánk az út során.

Szf team: Téged rengetegen keresnek meg tanácsokkal, szíveden viseled a kezdő futók sorsát és otthonodban, Székesfehérváron (ahol Csaba a Vörösmarty Mihály Könyvtár rendszergazdája civilben) futóklubbot alapítottál, sőt, tavaly egy interjúban még a futók tízparancsolatát is összeállítottad. Hogy is hangzik?

Lajkó Csaba: Valóban így van!:) Nem volt könnyű, de megpróbáltam összeszedni a legfontosabb dolgokat. Nem feltétlenül fontossági sorrendben, bár igyekszem előre venni a legfontosabbakat:

  1. Minden versenyre alázattal készülj!
  2. Tiszteld a távot, amire vállalkozol!
  3. Tiszteld a versenytársaidat, a szurkolókat, a szervezőket!
  4. Csak felkészülten állj a rajthoz!
  5. Reálisan mérd fel a képességeidet, úgy válassz versenyt. Így nem okozol magadnak nagy csalódást, ha netán nem sikerülne!
  6. A frissítés nagyon fontos, az edzéseken azt is gyakorold!
  7. A céljaid eléréséhez szükség van a lelkiismeretes felkészüléshez, az edzéseket ne hanyagold, ne keress kifogásokat, ha nincs kedved kimenni!
  8. Nem elég fizikálisan felkészülni, fontos, hogy fejben is erősítsd magad!
  9. Ne félj a kudarctól. Benne van a sportban, tanulj belőle és lépj tovább!
  10. Fuss örömmel, felszabadultan, élvezd a futást. Persze nem mindig van így, de a befektetett munka megtérül!

Szf team: Mindenkitől megkérdeztük, hát Te sem maradsz ki! Szigliget jó pálya?

Lajkó Csaba: A pályát nem ismerem, de a Balaton északi partját remekül, és nagyon izgalmasnak igérkezik! 🙂

Szf team:   Az első variáció nem aratott osztatlan sikert, viszont nekünk tényleg fontos a versenyzők visszajelzése, így változtattunk rajta: milyen lett az új érmünk és a mezünk?

Lajkó Csaba: Miután megnéztem az új variációt, tátva maradt a szám. Igen látványosra sikeredett mindkettő, gratula a tervezőnek!

Szf team: Nagyon köszi Csaba, #otttalizunk!:)

bejegyzés megosztása

Facebook
Twitter
Email
Nyomatatás

Hasonló bejegyzések